ΚΟΣΜΟΣ

Ethiopian Airlines: Έλληνας επιβάτης έχασε τη μοιραία πτήση και σώθηκε από τύχη

Ethiopian Airlines: Έλληνας επιβάτης έχασε τη μοιραία πτήση και σώθηκε από τύχη
AP Photo/Ben Curtis

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Σπύρος Πατάγιας, επιβεβαίωσε ότι μεταξύ της λίστας των επιβατών για τη μοιραία πτήση του Boeing 737 ΜΑΧ, της Ethiopian Airlines, υπήρχε κι ένας Έλληνας, ο οποίος δεν επιβιβάστηκε ποτέ καθώς άργησε μόλις 2 λεπτά. 

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Πατάγιας είπε πως επρόκειτο για έναν υπάλληλο του ΟΗΕ, τον Αντώνη Μαυρόπουλο, ο οποίος στάθηκε τυχερός και δεν επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος που κατέπεσε το πρωί της Κυριακής.

«Έχασα γνωστούς που συνεργαζόμασταν στον ΟΗΕ», είπε ο Αντώνης Μαυρόπουλος στον Alpha.

«Δεν επιβιβάστηκα και σώθηκα»

Ο κ. Μαυρόπουλος είχε πάει στο αεροδρόμιο αλλά δεν πέρασε τον έλεγχο του αεροδρομίου καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηρίστηκε «ύποπτος». «Μετά από μία ψευτοανάκριση δύο-τριών ωρών με άφησαν», είπε και επιβιβάστηκε εν τέλει σε άλλο αεροπλάνο.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει την περισυλλογή των σορών των 157 ατόμων που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος της Ethiopian Airlines, το οποίο κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Όλοι οι επιβαίνοντες - 149 επιβάτες και 8μελες πλήρωμα - έχασαν την ζωή τους στην μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Αιθιοπίας.

Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Ethiopian Airlines, μετέδωσε την είδηση ότι ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους Boeing 737 MAX, είχε αναφέρει προβλήματα και είχε ζητήσει άδεια επιστροφής και προσγείωσης του αεροπλάνου στον αερολιμένα της Αντίς Αμπέμπα.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters, στο μοιραίο Boeing των Αιθιοπικών επέβαιναν πολίτες από 35 χώρες.

Ειδικότερα, στους επιβάτες συμπεριλαμβάνονταν, 32 Κενυάτες, 18 Καναδοί, 9 Αιθίοπες, 8 Ιταλοί, 8 Κινέζοι, 8 Αμερικανοί, 7 Βρετανοί, 7 Γάλλοι, 6 Αιγύπτιοι, 5 Ολλανδοί, 4 Ινδοί, 4 Σλοβάκοι, 3 Αυστριακοί, 3 Σουηδοί, 3 Ρώσοι, 2 Μαροκινοί, 2 Ισπανοί, 2 Πολωνοί, 2 Ισραηλινοί.

Επίσης στην πτήση επέβαινε ένας πολίτης από τις χώρες: Βέλγιο, Ινδονησία, Σομαλία, Νορβηγία, Σερβία, Τόγκο, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, Σουδάν, Ουγκάντα και Υεμένη.

Το πρώτο εκ των θυμάτων, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε είναι ο CEO της Tamarind Group, Jonathan Seex.

Η εταιρία, σε ανάρτησή της στο Facebook μετέδωσε την είδηση του θανάτου του. «Μετά λύπης σας μεταφέρουμε το τραγικό νέο πως ο CEO της Tamarind, Jonathan Seex, ήταν ένας από τους άτυχους της πτήσης της Ethiopian Airlines. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας με την οικογένεια, τους φίλους, της κοινότητα της Tamarind και όλους όσοι βίωσαν κάποια απώλεια».

Τέσσερις επιβάτες της μοιραίας πτήσης ταξίδευαν με διαβατήρια του ΟΗΕ και οι εθνικότητες τους, δεν έχουν διαπιστωθεί.

Το επιβατικό αεροσκάφος των Αιθιοπικών Αερογραμμών με προορισμό το Ναϊρόμπι «είχε ασταθή ρυθμό ανόδου [Vertical Speed]», σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα καταγραφής πτήσεων «flightradar24».

«Τα στοιχεία από το δίκτυο Flightradar24 ADS-B δείχνουν ότι ο ρυθμός ανόδου του αεροσκάφους ήταν ασταθής, μετά την απογείωση του», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, το παραπάνω δίκτυο παρακολούθησης πτήσεων, που έχει την έδρα του στην Σουηδία.

Το Boeing 737 MAX των Αιθιοπικών Αερογραμμών «δεν είχε γνωστό ιστορικό τεχνικών προβλημάτων» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρίας, προσθέτοντας πως «ο φάκελος του κυβερνήτη ήταν εξαιρετικός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ