ΚΟΣΜΟΣ

Έλληνας δημοσιογράφος: Μετά από 18’’μετάδοσης του μακελειού ενημερώθηκαν οι αρχές της Ν. Ζηλανδίας

Έλληνας δημοσιογράφος: Μετά από 18’’μετάδοσης του μακελειού ενημερώθηκαν οι αρχές της Ν. Ζηλανδίας
AP Photo/Mark Baker

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στη Νέα Ζηλανδία, τους Έλληνες εκεί αλλά και τον 28χρονο Αυστραλό υπήκοο που κατηγορείται για το μακελειό στο Κράιστσερτς, μίλησε στο CNN Greece ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αυστραλία, Αλέκος Μάρκελλος.

«Όλοι οι Έλληνες της Νέας Ζηλανδίας είναι ασφαλείς, κανείς δεν απειλήθηκε. Δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής, πέρα από τον αβάσταχτο φόβο που αντιμετώπισαν όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης», τόνισε χαρακτηριστικά για την ελληνική κοινότητα, γνωστοποιώντας πως αυτή τη στιγμή τα αστυνομικά μέτρα έχουν αρθεί και η κυκλοφορία γίνεται κανονικά.

Σχετικά με το αν ο Μπρέντον Τάραντ, o 28χρονος Αυστραλός που κατηγορείται για το μακελειό, παρακολουθείτο από τις αυστραλιανές αρχές, ο Έλληνας δημοσιογράφος απάντησε αρνητικά, «κάτι περίεργο καθώς τις τελευταίες ημέρες είχε κάνει αναρτήσεις ιδιαίτερα ακραίες», όπως σημείωσε, προσθέτοντας πως η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Αυστραλίας βρέθηκε στο σπίτι όπου ζούσε ο 28χρονος ενώ πολλοί συγγενείς και φίλοι του έχουν κληθεί από την αστυνομία για καταθέσεις και ανάκριση.

Αποκάλυψε δε, πως «η αυστραλιανή αστυνομία ειδοποίησε τους Νεοζηλανδούς για αυτό που γινόταν στο τζαμί σε απ’ευθείας μετάδοση και, μάλιστα, 18 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της ζωντανής παρουσίασης. Πράγμα που σημαίνει πως εντόπισαν έγκαιρα αυτό που συνέβη αλλά όχι αρκετά έγκαιρα για να το αποτρέψουν».

Έκανε λόγο για «εξαγωγή τρομοκρατίας» δεδομένου του ότι ήταν Αυστραλός ο 28χρονος που εκτέλεσε την πράξη στη Νέα Ζηλανδία, σημειώνοντας πως «σε αντίθεση με την Αυστραλία όπου υπάρχουν ακροδεξιοί πυρήνες, νεοναζιστικοί και φασιστικοί πυρήνες, με έντονη παρουσία και δράση ενίοτε», στη Νέα Ζηλανδία δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα το φαινόμενο που βλέπουμε να εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Έλληνας πρόξενος στο Ουέλινγκτον: Αισθητή η παρουσία των ακροδεξιών τα τελευταία χρόνια

Ερωτώμενος για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία, τόνισε πως «είναι πολύ πιο χαλαρή, είναι περίπου σε αναλογία ίδια με τις ΗΠΑ. Είναι ακριβώς το αντίθετο στην Αυστραλία όπου η οπλοκατοχή είναι υπό αυστηρό περιορισμό και γι’αυτό είναι ελάχιστα τα περιστατικά βίας με χρήση όπλων στην Αυστραλία. Στη Νέα Ζηλανδία είναι πιο χαλαρά τα πράγματα. Ωστόσο, πρέπει να πούμε πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος που έκανε τη χρήση όπλων ήταν Αυστραλός, δεν μετέφερε τα όπλα από την Αυστραλία στη Νέα Ζηλανδία. Τα βρήκε εκεί, δεν ήταν δηλωμένα, τα βρήκε στη λεγόμενη μαύρη αγορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ