ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας: Τώρα είναι η ώρα για να αλλάξει ο νόμος για την οπλοκατοχή

Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας: Τώρα είναι η ώρα για να αλλάξει ο νόμος για την οπλοκατοχή
TVNZ via AP

Την αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, λίγες ώρες μετά το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα στην ιστορία της χώρας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, σχολίασε πως «τώρα είναι η ώρα για την αλλαγή» προσθέτοντας πως ο δράστης είχε άδεια κατοχής από το 2017. Θύμισε πως έχουν γίνει τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, το 2005, το 2012 και το 2017.

Η πρωθυπουργός της χώρας είπε πως έχουν συλληφθεί τρία πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στην επίθεση μεταξύ των οποίων και ο Αυστραλός δράστης ο οποίος θα οδηγηθεί στο δικαστήριο σήμερα κατηγορούμενος για φόνο.

Για τον δράστη είπε πως δεν ήταν σε κάποια λίστα στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία ενώ επιβεβαίωσε πως δεν ήταν κάτοικος του Christchurch αλλά τώρα ζούσε στο Dunedin. Όπως εξήγησε επισκεπτόταν αραιά την χώρα.

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Στο «μικροσκόπιο» τα ταξίδια του δράστη

Πρόσθεσε πως γίνονται ανακρίσεις ώστε να ξεκαθαρίσει αν οι άλλοι δύο συλληφθέντες εμπλέκονταν ευθέως με το περιστατικό. «Το τέταρτο πρόσωπο που συνελήφθη γιατί κατείχε όπλο, προσπαθούσε να βοηθήσει την αστυνομία» υποστήριξε η Ardern λέγοντας πως αφέθηκε ελεύθερο.

Όπως είπε, οι αρχές παρακολουθούσαν τις εξτρεμιστικές δράσεις κάθε είδους: «Λόγω της κατάστασης διεθνώς σε σχέση με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, οι υπηρεσίες μας εστιάζουν τις έρευνες τους σε αυτό το χώρο. Ο δράστης δεν είχε τακτοποιηθεί σχετικά» σημείωσε και κάλεσε τις διωκτικές αρχές να εξετάσουν και τη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την αντίδραση αυτή.

Κάλεσε δε τους πολίτες να μην μοιράζονται τα βίντεο από την επίθεση. Να σημειωθεί εδώ πως αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και το facebook το οποίο καλεί τους χρήστες να αναφέρουν σχετικά βίντεο τα οποία πρέπει να διαγραφούν. Το αρχικό βίντεο του δράστη έχει αφαιρεθεί όπως και οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την Νεοζηλανδή πρωθυπουργό, το υπουργείο Εξωτερικών παρείχε όλη την απαραίτητη βοήθεια σε άλλες χώρες οι οποίες είχαν πολίτες τους εμπλεκόμενους στην επίθεση.

Η Ardern συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για την Δευτέρα στο οποίο θα υποβληθεί από τις υπηρεσίες αναφορά για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αποφύγουν μελλοντικά αντίστοιχα περιστατικά, όπως ελέγχους στα σύνορα, ανταλλαγή πληροφορίων με την Αυστραλία και ενίσχυση των ήδη προβλεπόμενων διαδικασιών.

«Η ασφάλεια των Νεοζηλανδών είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας» είπε.

Μετά τη συνέντευξη τύπου, η πρωθυπουργός επιβιβάστηκε σε στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο την μετέφερε στο Chirstchurch.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ