ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Η Μέι έπεσε στην ανάγκη του Κόρμπιν και «χαλαρώνει»; - Παραιτήσεις και τελεσίγραφο Γιούνκερ

Brexit: Η Μέι έπεσε στην ανάγκη του Κόρμπιν και «χαλαρώνει»; - Παραιτήσεις και τελεσίγραφο Γιούνκερ
AP Photo/Kirsty Wigglesworth, pool

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είναι έτοιμο να συζητήσει σοβαρά με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το θέμα του Brexit, εφόσον η Μέι είναι έτοιμη να χαλαρώσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (03/04), εκπρόσωπος των Εργατικών.

Η Τερέζα Μέι συναντάται αυτήν την ώρα με τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν για να προσπαθήσουν να εκπονήσουν έναν συμβιβασμό για το Brexit.Η Μέι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μία παράταση της προθεσμίας του Brexit σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος των Εργατικών παραδέχθηκε πως ο χρόνος εξαντλείται για να βρεθεί ένας τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο σχετικά με ένα σχέδιο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε πως νομικά δεσμευτικές αλλαγές στην προτεινόμενη μελλοντική σχέση με την ΕΕ θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις ανησυχίες των Εργατικών για τη χωριστή Συμφωνία Αποχώρησης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Εργατικών, δήλωσε «πολύ χαρούμενος» για τη συνάντηση με την Μέι και διαβεβαίωσε πως θα φροντίσει να υπάρξει πλάνο για την τελωνειακή ένωση και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Κόρμπιν αναγνώρισε πως η πρωτοβουλία της Μέι για συνομιλίες αποτελεί «ένα βήμα» προς την επίλυση του αδιεξόδου και χαρακτήρισε ευθύνη του την συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με την πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς από το BBC αν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί σε ορισμένα θέματα, απάντησε: «Έχω συναντηθεί με βουλευτές από όλα τα κόμματα τις τελευταίες εβδομάδες. Ναι, υπάρχει κάποιο κοινό έδαφος και υπάρχουν και μερικά σημεία στα οποία είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε. Υπάρχουν, όμως, πολύ περισσότερα κοινά σημεία απ΄ό,τι διαφορές σχετικά με το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να έχουμε».

Ο ίδιος επέμεινε πως θα συζητήσει με την πρωθυπουργό και διευκρίνισε πως δεν θέλει να θέσει «κανένα όριο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Την ίδια ώρα, ο Κρις Χίτον-Χάρις, υφυπουργός Brexit στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, υπέβαλε την παραίτησή του δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μια περαιτέρω αναβολή στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Απλώς δεν μπορώ να στηρίξω μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50 (της Συνθήκης της Λισαβώνας) και αυτό προφανώς σημαίνει ότι δεν μπορώ να παραμείνω στην κυβέρνηση» ανέφερε στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, και ο Συντηρητικός βουλευτής Νάιτζελ Άνταμς ανακοίνωσε την παραίτησή του λόγω της απόφασης της Μέι να συνομιλήσει με τον Κόρμπιν. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, η στροφή της Βρετανίδας πρωθυπουργού προς ένα πιο ήπιο Brexit, είναι «τεράστιο λάθος».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου να προτείνει ένα νέο σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο – φυσικά – πρέπει να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ. Σε περίπτωση που το σχέδιο απορριφθεί, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει το «σκληρό» Brexit.

Γιούνκερ: Η ΕΕ πρέπει να αποδεχτεί παράταση του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδεχτεί μια παράταση στο Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης πριν από τις 12 Απριλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για έναρξη συζητήσεων με το Εργατικό Κόμμα προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε σήμερα ότι η όποια παράταση δοθεί εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τη 12η Απριλίου, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η «καλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ».

«Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Μοσκοβισί: Τελωνειακοί έλεγχοι μετά από «άτακτο» Brexit

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε από την πλευρά του πως ο κίνδυνος ενός Brexit «χωρίς συμφωνία» στις 12 Απριλίου αυξάνεται, καθώς εξηγούσε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της Ένωσης για τα τελωνεία.

«Ο τελωνειακός κώδικας της ΕΕ θα εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του τελωνειακού κώδικα της ΕΕ αμέσως μόλις φύγει το ΗΒ», είπε.

«Αν συμβεί το σενάριο της μη συμφωνίας, θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν νέοι τελωνειακοί έλεγχοι... Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ελέγχουμε συστηματικά κάθε... φορτηγό... Θα ελέγχουμε αγαθά στη βάση της ανάλυσης κινδύνου».

Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε πως οι εταιρίες της ΕΕ που συναλλάσσονται με το ΗΒ έπρεπε να είναι έτοιμες για επιπλέον κόστη και γραφειοκρατία που θα συνδέονται με μια αύξηση των ελέγχων στα τελωνεία, ενώ οι ταξιδιώτες και οι αποσκευές τους θα υπόκεινται, επίσης, σε περισσότερους ελέγχους απ΄ό,τι σήμερα.

Ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως ορισμένα μέλη της ΕΕ εκτίμησαν πως οι διατυπώσεις τους για τους εισαγωγικούς/εξαγωγικούς δασμούς θα αυξηθούν έως και 50% στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Είπε πως αναμένονται επίσης «περίπλοκοι υπολογισμοί» αποπληρωμής ΦΠΑ.

«Αυτό θα έχει μεγάλη επίπτωση στη ρευστότητα των επιχειρήσεων», είπε. «Χωρίς συμφωνία εξόδου, η δραστηριότητα χιλιάδων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και Ευρωπαίων ταξιδιωτών θα διαταραχθεί από την επαναφορά τελωνειακών ελέγχων».

Για τα ιρλανδικά σύνορα

Στο πιο ευαίσθητο θέμα, αυτό των ιρλανδικών συνόρων, ο Μοσκοβισί απέφυγε επιμελώς να δώσει οποιαδήποτε σαφή απάντηση.

Αφότου η Βρετανία δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι θέλει να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ καθώς θα αποχωρεί από την ΕΕ, η Ένωση λέει ότι οι έλεγχοι σε ζώα και αγαθά θα πρέπει να γίνονται στο χερσαίο σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ, και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τόσο το Λονδίνο όσο και η ΕΕ θέλουν να αποφύγουν την ανάπτυξη πολύπλοκων συνοριακών υποδομών στο νησί, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο βίας και να υπονομεύσουν την ειρήνη στην επαρχία, η οποία έζησε τρεις δεκαετίες σεχταριστικής βίας στο τέλος του 20ού αιώνα.

«Αν συμβεί το σενάριο της μη συμφωνίας, τόσο η ΕΕ όσο και το ΗΒ θα βρεθούν απέναντι στην πρόκληση να προστατεύσουν τις ενιαίες αγορές τους... Θα χρειαστεί να διεξαγάγουν τους απαραίτητους ελέγχους», είπε ο Μοσκοβισί.

«Εργαζόμαστε στενά και εντατικά με την Ιρλανδία προκειμένου να οργανώσουμε τους ελέγχους αυτούς με τον λιγότερο διασπαστικό τρόπο που είναι δυνατό και όσο είναι δυνατό πιο μακριά από τα σύνορα».

Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να δώσει στην Ιρλανδία περισσότερα χρήματα και επιπλέον βοήθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρόκληση και τόνισε πως η ΕΕ αναμένει από τη Βρετανία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη διασφάλιση ενός ανοικτού ιρλανδικού συνόρου βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ