ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 άτομα για τρομοκρατία

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 άτομα για τρομοκρατία
Διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης. Reuters/Khaled Abdullah

H εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός εξέχοντος ιερωμένου της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή των σιιτών σε ολόκληρη την περιοχή κατά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ενέτεινε τους φόβους μιας κλιμάκωσης της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους μεταξύ αυτών τον Νιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.

Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν σήμερα στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα «κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ» και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο, σύμμαχο του Ριάντ.

Άλλοι τρεις σιίτες εκτελέστηκαν μαζί με τον Νιμρ, ωστόσο οι περισσότεροι από τους 47 καταδικασθέντες ήταν τζιχαντιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, μια σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση που συχνά στοχοθετεί σιίτες στις επιθέσεις που διαπράττει, καθώς τους θεωρεί αιρετικούς.

Οι σιιτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει τον Νιμρ. Το Ριάντ απαντά ότι ο 56χρονος ιερωμένος καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην αστυνομία και ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κατίφ το διάστημα μεταξύ 2011- 2013.

«Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει τους τρομοκράτες και του εξτρεμιστές τακφίρι (ακραίοι σουνίτες), ενώ εκτελεί και καταπνίγει τις επικριτικές φωνές εντός της χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ του Ιράν, Χουσεϊν Τζάμπερ Ανσαρί.

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών για την εκτέλεση ξεκίνησε με στίχους του Κορανίου που "δικαιολογούν" τη χρήση της εκτέλεσης. Ταυτόχρονα, η κρατική τηλεόραση έδειχνε πλάνα από τις επιθέσεις της αλ Κάιντα την τελευταία δεκαετία. Ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz Al-Sheikh εμφανίστηκε στην τηλεόραση όπου έδωσε λεπτομέρειες για τις εκτελέσεις. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους για τρομοκρατία που εκτελέστηκαν, είχαν εμπλακεί σε μια σειρά από επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Αλ Κάιντα, το χρονικό διάστημα από το 2003 - 2006.

SAUDI SECURITY nimr

Ο σιίτης μουσουλμάνος κληρικός Nimr Al Nimrits. πηγή: Reuters.

Η Χεζμπολάχ χαρακτηρίζει «δολοφονία» τον αποκεφαλισμό του Nimr

H Χεζμπολάχ (το «Κόμμα του Θεού», η σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με βάση το Λίβανο) αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία δολοφόνησε τον Nimr. Σύμφωνα με μήνυμα της Xεζμπολάχ στoν επίσημο τηλεοπτικό σταθμό της οργάνωσης «Al Manar», ο πραγματικός λόγος της εκτέλεσης του Nimr, ήταν ότι απαίτησε τα δικαιώματα ενός καταπιεσμένου λαού». H Χεζμπολάχ αναφερεται προφανώς, στην σιιτική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, στο ίδιο τηλεοπτικό μήνυμα, επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου καταδίκασε την εκτέλεση ενός εξέχοντα σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι ήταν ένα "μεγάλο λάθος". "Η εκτέλεση του σεϊχη Nimr ήταν μια εκτέλεση της λογικής, της μετριοπάθειας και του διαλόγου", ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, σεΐχης Αμπντέλ Αμίρ Καμπαλάν.

Πορεία στη γεννέτειρα του εκτελεσθέντος επιφανούς ιερωμένου

Δεκάδες σιίτες μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην περιοχή Κατίφ στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας καταγγέλοντας την εκτέλεση του επιφανούς σιίτη ιερωμένου Nimr. Σύμφωνα με το Reuters, oι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «κάτω οι Αλ Σαούντ», το όνομα της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ πραγματοποίησαν πορεία από τη γενέτειρα του εκτελεσθέντος, το χωριό Αλ Αουαμίγια, έως την πόλη Κατίφ, τη μοναδική περιοχή της Σαουδικής Αραβίας όπου κατοικούν στη πλειονότητά τους σιίτες.

Σε διαδηλώσεις καλεί ο επιφανής Ιρακινός σιίτης κληρικός Sadr

O επιφανής Ιρακινός σιίτης κληρικός Sadr καλεί για διαδηλώσεις στο Ιράκ και στον Κόλπο μετά το θάνατο του Nimr.

Σιιτικό Ιράν: Θα το πληρώσετε ακριβά

Το Σιιτικό Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι η εκτέλεση του NIMR "θα κοστίσει ακριβά Σαουδική Αραβία". Επίσης, στη Σαουδική Αραβία, κρατούνται φυλακισμένα εκατοντάδες μέλη Σιιτών, για τα επεισόδια και τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2011 – 2013, κατά τη διάρκεια των οποίων, σκοτώθηκαν αστυνομικοί. Αρκετοί από τους σιίτες που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Xαταμί: Θα σβηστείτε απο την ιστορία

Ο Ιρανός κληρικός Χαταμί δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα σβηστεί απο την ιστορία μετά την εκτέλεση του Νimr και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πέσει η κυβέρνηση της χώρας.

SAUDI SECURITY


O υποστράτηγος Mansour Al-Turki, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τις εκτελέσεις των 47 καταδικασμένων για τρομοκρατία, από τη Σαουδική Αραβία. Πηγή: Reuters/Faisal Al Nasser

Ιράν: Η Σαουδική Αραβία προάγει την τρομοκρατία

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι, η Σαουδική Αραβία προάγει την τρομοκρατία, εκτελώντας του αντιπάλους της. "Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει από τη μια πλευρά τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τη γλώσσα της καταπίεσης και την ποινή του θάνατου εναντίον των εσωτερικών αντιπάλων της (...) θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για αυτές τις πολιτικές", δήλωσε ο Τζάμπερ Ανσάρι.

Χούτι: Θρηνούμε έναν ιερό πολεμιστή

Στην Υεμένη, το κίνημα των Χούτι θρηνεί ως "ιερό πολεμιστή" τον σιίτη ιερωμένο που εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία. "Η οικογένεια Αλ Σαούντ εκτέλεσε σήμερα τον ιερό πολεμιστή, τον μεγάλο ιερωμένο Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ έπειτα από μια δίκη-παρωδία... που παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα". Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ανακοίνωσε τη λήξη της εκεχειρίας που είχε επιβάλλει απο τις 15 Δεκεμβρίου του 2016 με τους πολεμιστές του κινήματος. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τη νομιμότητα στην Υεμένη.

nimr


Πηγή: Reuters

Αντιδράσεις στο Mπαχρέιν και δακρυγόνα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο Μπαχρέιν η εκτέλεση του σιίτη κληρικού Nimr. Πλήθος κόσμου έχει κατέβει στους δρόμους του σιιτικού χωριού Αμπού Σάιμπα, δυτικά της πρωτεύουσας Μανάμα, κρατώντας τη φωτογραφία του. H αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Διαδηλώσεις έχουν προαναγγείλει και οι ακτιβιστές.

Η αντίδραση του State Department για την εκτέλεση του Νιμρ


Την ανησυχία των ΗΠΑ που εκφράστηκε μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, προκάλεσε η εκτέλεση του σιίτη ηγέτη, Νιμρ αλ-Νιμρ, από τις σαουδαραβικές Αρχές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του State Department, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ενέργεια αυτή της Σαουδικής Αραβίας, ίσως προκαλέσει ανάφλεξη «στις διακοινοτικές εντάσεις σε μία στιγμή που ο κατευνασμός τους αποτελεί προτεραιότητα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να σεβαστεί και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιτρέψει την ειρηνική έκφραση της διαμαρτυρίας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, ενώ εκφράζει βαθιά ανησυχία για την εκτέλεση αυτή που προκάλεσε τον αποτροπιασμό του σιιτικού κόσμου.

Κλείνοντας, ο Κίρμπι επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη όλοι οι ηγέτες της περιοχής «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων».

Επίθεση κατά της πρεσβείας της Σ. Αραβίας στην Τεχεράνη


Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, στην Τεχεράνη, με αφορμή την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται τα δημοσιεύματα του πρακτορείου ISNA και μαρτυρίες Ιρανών δημοσιογράφων, εξαγριωμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ κατά της πρεσβείας, διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση του αλ Νιμρ.

Τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούν φωτογραφίες που απεικονίζουν διαδηλωτές να εισβάλουν στην πρεσβεία και να βάζουν φωτιές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA, η ιρανική αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές μέσα από την πρεσβεία, αλλά πολλοί παραμένουν από έξω, παρά την έκκληση του υπουργείου Εξωτερικών να σταματήσουν την επίθεση και να απομακρυνθούν.

Τι είπαν τα αδέλφια του NIMR

Τα αδέλφια του κληρικού μόλις πληροφορήθηκαν τον αποκεφαλισμό του κάλεσαν τους υποστηρικτές του να αντιδράσουν ειρηνικά.

Πρωτοχρονιά με αποκεφαλισμούς

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις κρατουμένων που έκανε η χώρα για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Πέρυσι θανατώθηκαν 157 άνθρωποι, ενενήντα περισσότεροι σε σχέση με το 2014.

Διαβάστε επισης:

Ιράν προς Σαουδική Αραβία: Έρχεται η τιμωρία του Θεού

Μολότοφ και φωτιές στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στο Ιράν

Αντιδράσεις στο Mπαχρέιν και δακρυγόνα

«Βαθιά απογοητευμένος» ο Μπαν Κι Μουν από την εκτέλεση του αλ Νιμρ

Έντονες αντιδράσεις στο Ιράκ για την εκτέλεση του αλ Νιμρ

Η αντίδραση του State Department για την εκτέλεση του Νιμρ

Ανησυχία από ΕΕ για την εκτέλεση Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ από Σαουδική Αραβία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ