ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν προς Σαουδική Αραβία: Έρχεται η τιμωρία του Θεού

Ιράν προς Σαουδική Αραβία: Έρχεται η τιμωρία του Θεού
REUTERS/Essam Al-Sudani

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επιτέθηκε και σήμερα στη Σαουδική Αραβία για την εκτέλεση του  σιίτη ιερωμένου Al Νimr, δήλωσε σήμερα ότι οι πολιτικοί στο σουνιτικό βασίλειο θα αντιμετωπίσουν τη θεϊκή τιμωρία για τον θάνατό του.

"Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς", δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Tην εκτέλεση του διακεκριμένου σιίτη ιερωμένου καταδίκασε και ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Έκανε λόγο για καταπάτηση "των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ισλαμικών αξιών" και κατηγόρησε τη σουνιτική μοναρχία ότι εφαρμόζει "δογματικές πολιτικές που έχουν αποσταθεροποιήσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια".

Για τις χθεσινές διαδηλώσεις δεσμεύτηκε μέσω μηνυμάτων του στο twitter ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων αποστολών και θα οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Μασάντ.

Aπέδωσε δε τις "αδικαιολόγητες" επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών σε "εξτρεμιστές".

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν και σήμερα σε δύο συνοικίες της Τεχεράνης για να καταγγείλουν την εκτέλεση όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι συγκεντρωμένοι έφθασαν σε κοντινή απόσταση από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, παρά την απαγόρευση των αρχών με στόχο την αποφυγή νέων επεισοδίων. Τελικώς, ισχυρές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την σαουδαραβική πρεσβεία.

Το πλήθος φώναζε το σύνθημα "θάνατος στους Αλ Σαούντ", το όνομα της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ, και έκαψε σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης ζήτησε από τους πολίτες να διαλυθούν και να αποχωρήσουν από το σημείο ενώ 300 έως 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία "Παλαιστίνη" για να καταδικάσουν την εκτέλεση φωνάζοντας επίσης συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ριάντ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Μολότοφ και φωτιές στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στο Ιράν

Αντιδράσεις στο Mπαχρέιν και δακρυγόνα

Η Σαουδική Αραβία αποκεφάλισε 47 μέλη της Αλ Κάιντα

«Βαθιά απογοητευμένος» ο Μπαν Κι Μουν από την εκτέλεση του αλ Νιμρ

Έντονες αντιδράσεις στο Ιράκ για την εκτέλεση του αλ Νιμρ

Η αντίδραση του State Department για την εκτέλεση του Νιμρ

Ανησυχία από ΕΕ για την εκτέλεση Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ από Σαουδική Αραβία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ