ΚΟΣΜΟΣ

Νέα έκρηξη κοντά σε εκκλησία στη Σρι Λάνκα

Νέα έκρηξη κοντά σε εκκλησία στη Σρι Λάνκα
(AP Photo/Chamila Karunarathne )

Νέα έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε εκκλησία του Κολόμπο στη Σρι Λάνκα, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός την ώρα που οι Αρχές προσπαθούσαν να τον εξουδετερώσουν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, η έκρηξη σημειώθηκε μέσα σε βαν την ώρα που πυροτεχνουργοί προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν βόμβα.

Οι Αρχές έχουν απομακρύνει από το σημείο πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο.

Στο «φως» προειδοποιητικό σημείωμα

Στον απόηχο των οκτώ βομβιστικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 290 ανθρώπους, η ύπαρξη ενός προειδοποιητικού σημειώματος με ημερομηνία 11 Απριλίου, για ενδεχόμενη επίθεση βλέπει το της δημοσιότητας, σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το CNNi.

Ο υπουργός Υγείας της Σρι Λάνκα ισχυρίστηκε ότι μία τοπική οργάνωση συνδέεται με τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων που σκότωσαν περίπου 300 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 500, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αποτυχία αντίδρασης», δεδομένου ότι κατείχε πληροφορίες για πιθανή επίθεση 14 ημέρες πριν το μπαράζ εκρήξεων.

«Δεκατέσσερις ημέρες πριν συμβούν αυτά τα περιστατικά, είχαμε ενημερωθεί γι' αυτά», δήλωσε ο Ραζίθα Σεναράτνε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κολόμπο. Τα στοιχεία αυτά βασίζονταν σε πληροφορίες που προέρχονταν από ξένη υπηρεσία Πληροφοριών.

«Ο αρχηγός των υπηρεσιών Πληροφοριών συνέταξε επιστολή στην οποία είχαν καταγραφεί πολλά από τα ονόματα των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε.

Όμως, αυτό το σημείωμα των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επιθέσεις, δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του, που δεν ειδοποιήθηκαν για το τρομοκρατικό σχέδιο, διότι δεν προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο πρόεδρος, Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

Αιματοκύλισμα στη Σρι Λάνκα: Βίντεο ενός εκ των καμικάζι αυτοκτονίας

Οι δηλώσεις αυτές προϊδεάζουν για νέα πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την αναποτελεσματικότητα των αρχών στην λήψη μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή των επιθέσεων, καθώς είναι γνωστή η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Βικρεμεσίνγκε και τον Σιρισένα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του προέδρου να αποπέμψει τον πρωθυπουργό τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι αρχές ερευνούν ενδεχόμενες σχέσεις της οργάνωσης National Thowheeth Jama'ath με ξένες οργανώσεις. Η National Thowheeth Jama'ath είναι μία νέα εξτρεμιστική οργάνωση της Σρι Λάνκα, τα μέλη της οποίας εντάσσονται στο παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα. Είναι μία ακραία αντιβουδιστική οργάνωση, που έχει συνδεθεί με τον βανδαλισμό βουδιστικών αγαλμάτων, ενώ τέσσερα μέλη της συνελήφθησαν τον Ιανουάριο.

Ο διευθυντής ασφαλείας του Asia-Pacific Foundation, Σατζάν Γκόχελ, δήλωσε στο CNNi ότι το σημείωμα ενδεχομένως να αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για το πώς λειτουργεί το δίκτυο που εκτέλεσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με το CNNi, 24 άνθρωποι έχουν συλληφθεί με την υποψία ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις, ενώ ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε δήλωσε πως θα ζητήσει στήριξη από το εξωτερικό για να διαπιστώσει εάν οι δράστες της επίθεσης συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία.

Υπό το φόβο ότι το μπαράζ επιθέσεων στις εκκλησίες και τα ξενοδοχεία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοινοτική βία, η αστυνομία ανέφερε ότι υπήρξε βομβιστική επίθεση σε τζαμί στη βορειοδυτική περιοχή Πουτάλουμ, καθώς και εμπρηστικές επιθέσεις σε δύο καταστήματα που ανήκουν σε μουσουλμάνους στη δυτική συνοικία Καλουτάρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα παραδέχτηκε την Κυριακή ότι είχε «προηγούμενη πληροφόρηση» για επιθέσεις σε εκκλησίες από μία μικρή γνωστή τοπική ισλαμική ομάδα, αλλά δεν αντέδρασε δεόντως.

Από το συνολικό πληθυσμό των περίπου 22 εκατομμυρίων κατοίκων της Σρι Λάνκα, το 70% είναι βουδιστές, 12,6% ινδουιστές, 9,7% μουσουλμάνοι και 7,6% χριστιανοί, σύμφωνα με την απογραφή της χώρας το 2012.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα κήρυξε τη Δευτέρα 23η Απριλίου ως ημέρα εθνικού πένθους, μετά την πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία της χώρας μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, πριν από μια δεκαετία. Ανακοινώθηκε επίσης η καταβολή περίπου 5.722 δολαρίων σε κάθε θύμα των επιθέσεων, ενώ θα δοθούν περίπου 572 δολάρια ως έξοδα δαπάνης για την κάθε κηδεία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, στην οποία προειδοποιεί ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα», ζητώντας από τους Αμερικανούς πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη χώρα να βρίσκονται σε επιφυλακή, κυρίως σε δημόσιους χώρους.

Από όλο τον κόσμο τα θύματα

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και 35 ξένοι υπήκοοι και σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τρία θύματα από την Ινδία, ένα από την Πορτογαλία, δύο από την Τουρκία, καθώς και Βρετανοί υπήκοοι.

Η αμερικανική διπλωματία επιβεβαίωσε ότι αρκετοί υπήκοοι των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αρκετοί Αμερικανοί είναι ανάμεσα στους νεκρούς», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε ανακοίνωση.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι οκτώ Βρετανοί πολίτες περιλαμβάνονται στους τουλάχιστον 290 νεκρούς.

Tρείς Δανοί πολίτες περιλαμβάνονται στα θύματα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

Ένας Κινέζος πολίτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα της Κίνας People's Daily. Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε πως τέσσερις Κινέζοι πολίτες τραυματίστηκαν και η κατάστασή τους στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται είναι σταθερή.

Ένας Ολλανδός πολίτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, περιλαμβανομένου ενός Ολλανδού αυτή τη στιγμή», είπε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ