ΚΟΣΜΟΣ

Serial killer στην Κύπρο: Άκαρπες οι έρευνες στο Μιτσερό, όλα έτοιμα για το sonar

Serial killer στην Κύπρο: Άκαρπες οι έρευνες στο Μιτσερό, όλα έτοιμα για το sonar
AP Photo/Petros Karadjias

Xωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν και σήμερα, Τρίτη, οι έρευνες για τις δύο βαλίτσες του θανάτου στη λίμνη στο Μιτσερό, την ίδια ώρα που η κοινωνία της Κύπρου παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις καταιγιστικές εξελίξεις, αλλά και τις σοκαριστικές ομολογίες του 35χρονου ίλαρχου Νίκου Μεταξά, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσες και τα θύματα του, εάν ο αριθμός των θυμάτων δεν αυξηθεί.

Στο σημείο βρέθηκαν και οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες για παροχή βοήθειας στο έργο της Αστυνομίας. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται η συνέχεια των ερευνών με τη χρήση σκάφανδρου στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο και με ρομποτική κάμερα στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την κάθοδο του συστήματος Sonar.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη «δεν τίθεται θέμα να σταματήσουν οι έρευνες. Αντιθέτως λαμβάνονται οι αποφάσεις στη βάση κάποιων δεδομένων». «Εάν ο ''Α" σχεδιασμός δεν προχωρεί, υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί όσον αφορά το πως θα είναι πιο αποτελεσματικές οι έρευνες», πρόσθεσε. Συνέστησε την ίδια ώρα σε όλους «υπομονή και ψυχραιμία».

Στις δηλώσεις του ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι «οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι έχουν έρθει στη Κύπρο μετά από δικό μας αίτημα μέσω της Europol είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση στο Αρχηγείο Αστυνομίας με τον Αρχηγό Αστυνομίας στην παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας και των επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας οι οποίοι διερευνούν αυτές τις υποθέσεις».

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, ευχαρίστησε τις βρετανικές αστυνομικές αρχές και τους ιδίους για την άμεση ανταπόκριση, ανταλλάγησαν απόψεις και συζητήθηκαν διάφορα άλλα θέματα.

Ο κ. Αγγελίδης επανέλαβε ότι ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός και ότι βρίσκονται εδώ για να συνδράμουν στις έρευνες. «Είναι γνωστό ότι η Αστυνομία και οι ανακριτές εργάζονται στη βάση ενός νομικού πλαισίου, στη βάση των αδικημάτων τα οποία εξετάζονται σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις, είπε.

Σε ερώτηση όσον αφορά τις έρευνες και σε ποιο στάδιο βρίσκονται απάντησε ότι «έχετε ιδίαν αντίληψη θεωρώ γιατί βρίσκεστε εδώ, καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν για να διεκπεραιωθούν αυτές οι έρευνες στα συγκεκριμένα σημεία».

«Έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει κάποιος βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι έρευνες «θα συνεχιστούν και λαμβάνονται αποφάσεις στη βάση της εξέλιξης των δεδομένων».

Σε άλλη ερώτηση για το ζήτημα των ταυτοποιήσεων των θυμάτων ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, οτιδήποτε άλλο ανακοινώσιμο σε σχέση με τις ταυτοποιήσεις ή σε σχέση με τα αποτελέσματα των οποιωνδήποτε επιστημονικών και άλλων εξετάσεων όσον αφορά τα ευρήματα τα οποία υπάρχουν».

Η μηδενική ορατότητα στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, κατέστησε για άλλη μια φορά αναποτελεσματικές τις έρευνες των μελών της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, καθώς και της ιδιωτικής εταιρείας, οι οποίοι ψάχνουν τις άλλες δύο βαλίτσες θανάτου, εντός της λίμνης.

Πλέον οι έρευνες για τις δολοφονίες που φέρεται να ομολόγησε ο 35χρονος serial killer, τόσο στη λίμνη «Μεμί» στο Ξυλιάτο, όσο και στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

Χθες πραγματοποιήθηκε νεκροτομή στο πτώμα της ενήλικης γυναίκας που εντοπίστηκε την Κυριακή του Πάσχα μέσα σε βαλίτσα, στο βυθό της Κόκκινης Λίμνης, με τις κυπριακές αρχές να τελούν εν αναμονή των εξετάσεων DNA για την ταυτοποίηση του θύματος.

Συνδέεται και με δολοφονία στα Κατεχόμενα;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι Αρχές του ψευδοκράτους ζήτησαν βοήθεια από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έχουν στοιχεία που συνδέουν τον 35χρονο λοχαγό της Εθνικής Φρουράς με την εξαφάνιση της 40χρονης Νταμ Θι Χοκ από το Βιετνάμ.

Το πτώμα της 40χρονης εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου 2019, ωστόσο η αστυνομία του ψευδοκράτους εκτιμά ότι η δολοφονία της έγινε σε προγενέστερη ημερομηνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο «Ορέστης» πέρασε στα Κατεχόμενα στις 5 Μαΐου 2018.

Τι γνωρίζουμε για τις έρευνες όταν δηλώθηκαν αγνοούμενες οι γυναίκες

  • Η Arian Palanas Lozano εξαφανίστηκε από το σπίτι όπου διέμενε στις 23 Ιουλίου, περίοδο κατά την οποία η εργοδότης της απουσίαζε σε διακοπές. Η εξαφάνισή της καταγγέλθηκε στην αστυνομία, με τη γυναίκα να εκφράζει την ανησυχία της επειδή το τηλέφωνό της ήταν κλειστό. Η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή του δικοινοτικού γραφείου για να διαπιστωθεί εάν η Arian πήγε στα Κατεχόμενα, χωρίς κάτι τέτοιο να διαπιστωθεί. Την ίδια ώρα, έρευνες έγιναν και στα αεροδρόμια για να διαπιστωθεί εάν η 28χρονη αναχώρησε από την Κύπρο. Τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πως το κινητό της εξέπεμψε για τελευταία φορά σήμα στις 23 Ιουλίου του 2018. Τελικώς, η υπόθεσή της καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».
    • Η μητέρα της Maricar Valdez δήλωσε την εξαφάνιση της κόρης της στις 15 Δεκεμβρίου. Η νεαρή γυναίκα είχε πει στη μητέρα της πως θα πάει να μείνει με κάποια φίλη της και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της. Τόσο η μητέρα της όσο και η εν λόγω φίλη κατέθεσαν στις αρχές στις 18 Δεκεμβρίου. Μετά από έρευνα έγινε γνωστό πως η γυναίκα δεν πέρασε στα Κατεχόμενα ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και η πρεσβεία των Φιλιππίνων. Τελευταία φορά το κινητό της εξέπεμψε σήμα από κεραία στην οδό Γλάσδτωνος στη Λεμεσό. Και αυτή η υπόθεση καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».
    Η συγκάτοικος της Marry Rose δήλωσε την εξαφάνισή της στις 4 Μαΐου του 2018, δηλώνοντας παράλληλα πως είχαν χαθεί και τα ίχνη της κόρης της Sierra. Μάλιστα, η συγκάτοικός της έδωσε στις Αρχές και το τηλέφωνο κάποιου Ορέστη, τον οποίο και θα συναντούσε. Όπως έχει γίνει γνωστό, η αστυνομία κάλεσε τον συγκεκριμένο αριθμό αλλά διαπίστωσε πως αυτός ήταν εκτός λειτουργίας. Διαπιστώθηκε δε, πως το κινητό της εξέπεμψε σήμα για τελευταία φορά στις 6 Μαΐου του 2018 από κεραία του αεροδρομίου της Λάρνακας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ