ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο διαψεύδει το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο διαψεύδει το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα
Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν AP Photo/Jacquelyn Martin

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιχειρεί να υποβαθμίσει την όποια προετοιμασία για άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ωστόσο παραδέχεται τη λεπτομερή κατάρτιση σχεδίων επείγουσας δράσης εν μέσω της πολιτικής κρίσης που βαθαίνει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα «αν αυτό απαιτηθεί», ο υπηρεσιακός Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διεξάγει έναν «εξαντλητικό σχεδιασμό» για τη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ -σε συνέχεια των δηλώσεων του Σάναχαν- τάχθηκε σθεναρά υπέρ της διπλωματικής και οικονομικής πίεσης προς τον Μαδούρο, ως τρόπο αποπομπής της προέδρου της Βενεζουέλας.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει δοθεί εντολή προς τον αμερικανικό στρατό να προετοιμάζεται για μία σύρραξη στη Βενεζουέλα με πιθανή την εκ των προτέρων αποστολή στρατευμάτων, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ απάντησε:

Φυσικά, επανεξετάζουμε πάντοτε τις διαθέσιμες επιλογές μας και σχεδιάζουμε για τυχόν απρόβλεπτα. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουν δοθεί τέτοιου είδους εντολές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ