ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ κρατά σε αναμμένα κάρβουνα την Κίνα: Δεν βιάζεται να βάλει τέλος στον εμπορικό πόλεμο

Ο Τραμπ κρατά σε αναμμένα κάρβουνα την Κίνα: Δεν βιάζεται να βάλει τέλος στον εμπορικό πόλεμο
AP/ Evan Vucci

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι «σε καμία περίπτωση δεν βιάζεται» να οριστικοποιήσει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα ενώ διαπραγματευτές και από τις δύο χώρες ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, σε μια ένδειξη ότι οι συζητήσεις μπορεί να τραβήξουν και μετά το πέρας αυτής της εβδομάδας.

Σε μια μακρά σειρά από πρωινά tweets, ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφασή του να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, που τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα σήμερα, και είπε ότι οι δασμοί θα ενισχύσουν τις ΗΠΑ περισσότερο από κάθε άλλη εμπορική συμφωνία.

«Οι δασμοί θα φέρουν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ πλούτο στη χώρα μας απ’ ό,τι μια εξαιρετική συμφωνία παραδοσιακού τύπου», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Οι συνομιλίες με την Κίνα συνεχίζονται σε πολύ ευγενικό τρόπο - δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να βιαστούμε», έγραψε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ επιμένει ότι η Κίνα θα πρέπει να πληρώσει τους δασμούς, όχι οι Αμερικανοί καταναλωτές, αλλά οι τιμές έχουν αυξηθεί σε μια σειρά από προϊόντα καθώς αμερικανικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ξανάρχισαν την Παρασκευή (10/09), υπό τη σκιά των ενισχυμένων δασμών που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε σειρά κινεζικών εισαγόμενων προϊόντων.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιτζερ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν υποδέχτηκαν την κινεζικής αντιπροσωπεία στην οποία μετέχει ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, γύρω στις 9.30, τοπική ώρα.

Οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές εμφανίστηκαν χαλαροί, μολονότι τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα οι πρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Λιου Χε, χαμογελαστός, χαιρέτισε μάλιστα τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο όπου διεξάγεται η συνάντηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα άφησε να εννοηθεί ότι στις διαπραγματεύσεις αυτές δεν πρόκειται να επιτευχθεί μια συμφωνία εντός της εβδομάδας. "Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε", έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. "Οι δασμοί θα φέρουν πολύ περισσότερο πλούτο στη χώρα μας απ' ότι μια εξαιρετική συμφωνία παραδοσιακού τύπου", εξήγησε.

«Εποικοδομητικές» οι διαπραγματεύσεις

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου ήταν "εποικοδομητικές" αλλά ολοκληρώθηκαν για σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, που είναι επικεφαλής των διαπραγματευτών του Πεκίνου, αποχώρησε από την αίθουσα όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, μόλις δύο ώρες μετά την έναρξή τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο για να ενημερώσουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την είσοδό τους, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο στους δημοσιογράφους.

Δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος του δεκάμηνου εμπορικού πολέμου

Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών ολοκλήρωσαν την πρώτη από τις δύο ημέρες των συνομιλιών τους στην αμερικανική πρωτεύουσα την Πέμπτη με στόχο να περισωθεί η συμφωνία που επεξεργάζονται, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ανέβηκε ξανά από την περασμένη εβδομάδα, όταν η κινεζική κυβέρνηση αναθεώρησε το προσχέδιο της συμφωνίας και υπαναχώρησε από ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, για μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε διατάσσοντας να αυξηθούν οι τιμωρητικοί δασμοί, κάτι που είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο. Η Κίνα αντέτεινε πως θα ανταποδώσει τα μέτρα.

Ο δεκάμηνος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες των δύο χωρών.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν για περίπου 90 λεπτά την Πέμπτη και αναμένεται να συναντηθούν ξανά σήμερα, Παρασκευή. Δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες.

Προτού οι διαπραγματευτές των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 00:01 (07:01 ώρα Ελλάδας).

Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, από κινητά ως υπολογιστές, από είδη ιματισμού ως παιγνίδια, θα ακριβύνουν σχεδόν αυτόματα.

Ο Τραμπ την Πέμπτη είπε ότι στρέφεται πλέον σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 325 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα έχουν μείνει αλώβητα από τον εμπορικό πόλεμο, διαμηνύοντας ότι και σε αυτά θα επιβληθεί τιμωρητικός δασμός 25%.

Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος εφαρμόζει πολιτική προστατευτισμού στο πλαίσιο της πολιτικής του που συνοψίζει με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» -με στόχο κυρίως την αναδιαμόρφωση του διεθνούς σκηνικού ως προς το εμπόριο και την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας- κατηγόρησε το Πεκίνο ότι αθέτησε δεσμεύσεις που ανέλαβε τους τελευταίους μήνες.

«Πλησιάζουμε πολύ σε μια συμφωνία, και τότε αρχίσουν να επαναδιαπραγματεύονται τη συμφωνία. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό. Δεν θα το ανεχθούμε αυτό», πέταξε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι εάν δεν συναφθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν ξανά να κατασκευάζουν προϊόντα που σήμερα εισάγουν από την Κίνα. «Θα γίνει με τον τρόπο του παλιού καιρού, τον τρόπο που το κάναμε άλλοτε: θα φτιάχνουμε το δικό μας προϊόν», επέμεινε.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε την Πέμπτη, αν και οι απώλειες μετριάστηκαν κατά τι όταν ο Τραμπ είπε πως έλαβε μια «όμορφη» επιστολή από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι τιμές του πετρελαίου και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με τους επενδυτές να αναζητούν τοποθετήσεις που χαρακτηρίζονται ασφαλείς.

Δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη κατέδειξαν πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών τον Μάρτιο, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη θέση του Τραμπ καθώς κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Γκάο Φενγκ δήλωσε ότι η απόφαση του Πεκίνου ο Λίου να πάει στην Ουάσιγκτον παρά την αναγγελθείσα αύξηση των δασμών δείχνει την «απόλυτη ειλικρίνεια» της Κίνας ως προς την προσέγγισή της στη διένεξη.

«Η αμερικανική πλευρά μας φόρεσε πολλές ταμπέλες πρόσφατα, [μίλησε για] "υπαναχώρηση", για "προδοσία" κ.λπ. (...) Η Κίνα βασίζεται στην αξιοπιστία της, τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν έχει αλλάξει ποτέ», είπε.

Οι τρέχουσες συνομιλίες μπορεί να πάνε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση, είπε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενό τους. Η Κίνα μπορεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις ως προς τις αλλαγές που θέλει, ή να τις ακυρώσει τελείως, ή οι δύο πλευρές να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία, εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ