ΚΟΣΜΟΣ

O Ερντογάν απαντά στην ΕΕ: Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει

O Ερντογάν απαντά στην ΕΕ: Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει
(AP Photo/Emrah Gurel)

Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την έκκληση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων προς την ΕΕ να λάβει τα «κατάλληλα μέτρα» κατά της Τουρκίας λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση.

Πρόσθεσε ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε υψηλούς τόνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την προειδοποίηση των Βρυξελλών.

«Απορρίπτουμε τα σημεία που αναφέρονται στη χώρα μας στις αποφάσεις που λήφθηκαν στην συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση με την οποία κατηγορείται η ΕΕ πως είχε πράξει «μεγάλο σφάλμα εντάσσοντας ως μέλος της την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου το 2014». «Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του σφάλματος υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό μετατρέποντάς τις σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ και πάλι συνέγραψε τις αποφάσεις της με τρόπο μεροληπτικό από την σκοπιά της εξολοκλήρου της Ε/κ πλευράς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο ύφος, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «η ΕΕ λαμβάνοντας αυτές τις αποφάσεις κινήθηκε όχι ως μια κοινότητα αρχών και αξιών αλλά σαν μια ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων». «Αυτή η κατάσταση είναι αντίθετη με την φιλοσοφία ίδρυσης της ΕΕ», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι με το επιχείρημα της «αλληλεγγύης της ένωσης» η ΕΕ βλέπει τον εαυτό της «σαν Δικαστήριο σε θέματα διμερών διαφορών που αφορούν την κυριαρχία και κάνει μονομερείς δηλώσεις με πολιτικό κίνητρο για ευαίσθητα θέματα όπως είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τα οποία έχουν ιδιαίτερες τεχνικές διαστάσεις, κάτι που αποτελεί μια στάση η οποία δεν εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια». «Είναι γνωστό ότι η ΕΕ στο παρελθόν ποτέ δεν πήρε μέρος σε διμερή ζητήματα που αφορούσαν ισχυρισμούς θαλάσσιων αρμοδιοτήτων των δικών της μελών που συγκρούονταν», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η παρούσα στάση της ΕΕ ουσιαστικά βασίζεται στα στημένα, αβάσιμα και μαξιμαλιστικά επιχειρήματα του διδύμου Ε/Κ-Ελλάδας σε σχέση με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι «σφετερίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των συνεταίρων του νησιού, Τ/Κ». «Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο όπως και σε όλες τις γύρω θάλασσες». «Αυτοί που κάνουν βήματα αντίθετα με τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα πετύχουν ποτέ αυτούς τους στόχους τους», σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι Τ/Κ έχουν προτείνει την σύσταση κοινής ενεργειακής επιτροπής για τις πηγές ενέργειες του νησιού και τα έσοδα ενέργειας, ωστόσο αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την Ε/κ πλευρά». «Μέχρι να βρεθεί λύση στο νησί, η σύσταση κοινής ενεργειακής πολιτικής θα είναι ένα θετικό βήμα και αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών θα διευκολυνθεί η περιεκτική λύση», αναφέρεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμα ότι «μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό, η Τουρκία θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά της κάνοντας τα απαραίτητα βήματα με στόχο να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στις δικές της περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ». «Να μην έχει κανένας αμφιβολία γι’ αυτό» επισημαίνει.

Κατηγορεί την ΕΕ για προκατειλημμένη στάση και συμπληρώνει πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία. Η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ όπως λένε κάποιοι ισχυρισμοί. Αντίθετα, η ΕΕ με το να μην συμπεριφέρεται δίκαια και ειλικρινά απέναντι στη χώρα μας, απομακρύνει την Τουρκία από την ίδια και χάνει την πειστικότητά της ενώπιον του τουρκικού λαού. Αν η ΕΕ αφήσει την προκατάληψη της απέναντι σε παγκόσμια ζητήματα όπως είναι η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η ενεργειακή ασφάλεια και κινηθεί με στρατηγικό όραμα θα ωφελήσει την ίδια».

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Κάλεσε την ΕΕ να λάβει τα «κατάλληλα μέτρα» κατά της Τουρκίας

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο ολοκλήρωσε σήμερα τη συνεδρίασή του στο Λουξεμβούργο, καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας, ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σημερινής συνεδρίασης, η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» πέρα από τις ενταξιακές συνομιλίες και τις εργασίες για την Τελωνειακή Ένωση.

Aναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ: «το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Επιπλέον «το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Παράλληλα, «υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος».

«Το Συμβούλιο εκφράζει επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειοκαι εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες», τονίζουν ακόμα οι 28, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Το Συμβούλιο καλεί επίσης την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.

Αφού σημειώνει δε πως «Η ΕΕ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Επιπλέον, το Συμβούλιο, όπως δηλώνεται στα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και της 26ης Ιουνίου 2018, το οποίο ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καλεί την Τουρκία «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η Τουρκία «πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, εξομαλύνουν τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και σέβονται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS».

Σημειώνεται, δε, ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι «εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και του κεκτημένου».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την πρόταση της Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία, οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν να παραπέμψουν τη λήψη αποφάσεων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου 2019. «Λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου και της σημασίας του θέματος, το Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό, με στόχο την επίτευξη σαφούς και ουσιαστικής απόφασης το συντομότερο δυνατόν και όχι αργότερα από τον Οκτώβριο του 2019», αναφέρουν σχετικά τα συμπεράσματα της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο επίτροπος Χαν εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε «θεσμικά προβλήματα» που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες, αναφέροντας συγκεκριμένα πως ο Γερμανός υπουργός επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου που δεν επέτρεψε στη γερμανική Βουλή να συζητήσει το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο επίτροπος Χαν δήλωσε «εξαιρετικά αισιόδοξος» ότι τον Οκτώβρη τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να ανάψουν το πράσινο φως. Τόσο ο επίτροπος, όσο και ο Ρουμάνος υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Τζορτζ Τσιάμπα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, τόνισαν τη σημασία της διατήρησης του «μομέντουμ» της Συμφωνίας των Πρεσπών και εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός, ότι οι υπουργοί κρατάνε ζωντανή, έστω και με αυτήν την καθυστέρηση, την ευρωπαϊκή προοπτική για τις δύο χώρες.

«Πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

«Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» προσθέτουν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες».

Επίσης, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απολυτή αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μετρά χωρίς καθυστέρηση.

Σε σχέση με την Αλβανία, οι διπλωματικές πηγές παρατηρούν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία σημειώνουν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, άλλα υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της.

Με αυτόν τον τρόπο, διαμηνύουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, «η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Να αποστεί από ενέργειες που εντείνουν την διένεξη καλεί το Βερολίνο την Άγκυρα

Την ίδια ώρα, να «αποστεί από ενέργειες οι οποίες εντείνουν τη διένεξη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να καταβάλλει προσπάθειες για μια συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου για την αμοιβαία οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών δυτικά της Κύπρου», καλεί το Βερολίνο την Τουρκία, με αποκλειστική δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ταυτίζεται με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διευκρινίζει ότι επί της αρχής η γερμανική κυβέρνηση δεν λαμβάνει νομική θέση για διμερείς διαφορές οι οποίες αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας μεταξύ τρίτων χωρών.Αναλυτικά, η αποκλειστική δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής: «Για διμερείς διαφορές που αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας μεταξύ τρίτων χωρών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επί της αρχής δεν λαμβάνει νομική θέση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλεί την Τουρκία να αποστεί από ενέργειες οι οποίες εντείνουν την διένεξη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να καταβάλει προσπάθειες για μια συμφωνία στην βάση του διεθνούς δικαίου για την αμοιβαία οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών δυτικά της Κύπρου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ