ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εξέδωσε Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου - Καστελλόριζου

Τουρκία: Εξέδωσε Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου - Καστελλόριζου
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Νέα προκλητική ενέργεια προανήγγειλε η Τουρκία για τις 20 Ιουνίου, ανήμερα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο που οι σχέσεις με την Ελλάδα δοκιμάζονται έντονα, μετά τις κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την οδηγία που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού, την προσεχή Πέμπτη θα λάβει χώρα δίωρη άσκηση με πυρά στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ρόδο και στο Καστελόριζο.

Η έκδοση της εν λόγω NAVTEX έρχεται μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη στο Λουξεμβούργο και το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας, ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σημερινής συνεδρίασης, η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» πέρα από τις ενταξιακές συνομιλίες και τις εργασίες για την Τελωνειακή Ένωση.

navtex kastelorizo

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση.

«Ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ