ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη με νεκρούς και τραυματίες-φωτιά σε ξενοδοχείο με εγκλωβισμένους

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη με νεκρούς και τραυματίες-φωτιά σε ξενοδοχείο με εγκλωβισμένους

Δέκα νεκρούς και δεκαπέντε τραυματίες αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, από την ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

 

Σε συνέντευξη Τύπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η έκρηξη οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας, ενώ τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένος την τρομοκρατία. «Όλοι οι πολίτες που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν υπήκοοι ξένων χωρών», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας είναι ένας ξένος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση.

Διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με τον βομβιστή της Κωνσταντινούπολης και θα τα τιμωρήσει.

Ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι είπε ότι πιθανότατα πίσω από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται καμικάζι αυτοκτονίας από τη Συρία την ώρα που όλες οι πληροφορίες "δείχνουν" το Ισλαμικό Κράτος.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε στο Reuters ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας αναγνωρίστηκε ως σύρος γεννημένος το 1988 και ότι οι διασυνδέσεις του ερευνώνται.

Η επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης για την έκρηξη.

episimi anakoinwsi

Τουλάχιστον οι 9 από τους 10 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε σήμερα την καρδιά της Κωνσταντινούπολης ήταν Γερμανοί υπήκοοι, ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου νωρίτερα μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και της ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν Γερμανοί τουρίστες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες καμικάζι αυτοκτονίας προσπάθησε να ανατιναχθεί ανάμεσα σε γκρουπ τουριστών ενώ ανάμεσα στους τραμαυτίες συγκαταλέγονται Γερμανοί, Νορβηγοί και ένας Περουβιανός.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας έχει εκδώσει οδηγία προς τους Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα τουριστικά αξιοθέατα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι ξένοι τουρίστες.

Καταδικάζουν ξένοι ηγέτες

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε άμεση ενημέρωση από τον Αχμέτ Νταβούντογλου,σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλγερινό πρωθυπουργό, σημείωσε ότι είναι πιθανόν ανάμεσα στα θύματα να βρίσκονται και γερμανοί πολίτες και καταδίκασε την επίθεση

Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημό της πρόσωπο. Απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της

Την ίδια ώρα, με αναρτήσεις τους στο τουίτερ τόσο ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ καταδίκασαν το γεγονός.

Φωτιά σε ξενοδοχείο

Σχεδόν ταυτοχρόνως ξέσπασε και φωτιά σε υπό κατασκευή ξενοδοχείο στη συνοικία Μαλτεπέ. Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος του Μαλτεπέ στο ξενοδοχείο είχαν εγκλωβιστεί εργάτες οι οποίοι όμως, αυτή τη στιγμή, έχουν απεγκλωβιστεί. Σύμφωνα, πάντως, με τις τουρκικές Αρχές η φωτιά στο ξενοδοχείο δεν σχετίζεται με την έκρηξη στο κέντρο της Πόλης.

Νωρίτερα

nekroi konstantinoupoli
nekroi kon2

Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει στην εφημερίδα Χουριέτ ότι είδε άτομο με ζώνη εκρηκτικών στο σημείο της έκρηξης ενώ αλλα Μέσα αναφέρουν ότι τοποθετήθηκε βόμβα κάτω από παγκάκι σε στάση τραμ.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης, εκεί δηλαδή που βρίσκονται δύο από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα: η Αγιά Σοφιά και το Μπλέ Τζαμί.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν διάσπαρτα ανθρώπινα μέλη, μετά την έκρηξη, γεγονός που παραπέμπει, ενδεχομένως, σε καμικάζι αυτοκτονίας, όπως εκτιμούν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Αυτή τη στιγμή οι Αρχές έχουν απαγορεύσει στα ΜΜΕ την κάλυψη του γεγονότος ενώ εκκενώνουν την περιοχή.

Τα πρώτα tweets από το γεγονός

Διαβάστε επίσης

Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την έκρηξη

Σε συναγερμό και οι ελληνικές αρχές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Κωνσταντινούπολη

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Φωτιά σε υπό κατασκευή ξενοδοχείο στο Μαλτεπέ

Ισχυρότατη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη δίπλα στην Αγιά Σοφιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ