ΚΟΣΜΟΣ

Δημόσια αντιπαράθεση: Στο εδώλιο γυναίκα που έχασε το μωρό της αφού την πυροβόλησαν

Δημόσια αντιπαράθεση: Στο εδώλιο γυναίκα που έχασε το μωρό της αφού την πυροβόλησαν
Jefferson County Sheriff’s Office via AP

Δημόσια αντιπαράθεση εξελίσσεται στην Αλαμπάμα λόγω της υπόθεσης μίας γυναίκας, η οποία έπεσε θύμα πυροβολισμών, έχασε το μωρό που κυοφορούσε και πλέον κατηγορείται για ανθρωποκτονία του αγέννητου βρέφους της. 

Ειδική επιτροπή ενόρκων στο Τζέφρεσον, γνωστή ως «Grand Jury», κατηγόρησε τη Μάρσα Τζόουνς για ανθρωποκτονία, βασιζόμενη στο φερόμενο ρόλο που είχε η 27χρονη Μάρσα στο να ξεκινήσει ο καυγάς που οδήγησε στον πυροβολισμό και στο θάνατο του εμβρύου.

Ωστόσο, το κατηγορητήριο μπορεί να μην οδηγήσει στη δίωξή της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας που επικαλείται το CNNi.

«Ενώ η ειδική επιτροπή έχει εκφράσει την άποψή της, το γραφείο μας βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης της υπόθεσης και δεν έχει ακόμη αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει στην άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία, στην άσκηση δίωξης για ελαφρύτερη κατηγορία ή στη μη δίωξη», δήλωσε η αρμόδια εισαγγελέας, Λάινις Ουάσινγκτον.

«Θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας μόνο αφού εξετάσουμε με τη δέουσα προσοχή την υπόθεση».

Ο καβγάς για τον πατέρα του παιδιού

Η Τζόουνς ήταν πέντε μηνών έγκυος τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν ενεπλάκη σε καυγά με μία άλλη γυναίκα, έξω από κατάστημα στο Πλέζαντ Γκρόουβ, δυτικά του Μπέρμπινγχαμ.

Οι αρχές εκτιμούν πως ο καυγάς αφορούσε τον πατέρα του παιδιού, σύμφωνα με το AL.com.

«Η μητέρα του παιδιού ήταν αυτή που άρχισε και που τροφοδότησε τον καυγά που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του αγέννητου παιδιού της», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Πλέζαντ Γκρόουβ, Ντάνι Ριντ, στο AL.com, λίγο μετά το περιστατικό.

«Το μόνο θύμα είναι το αγέννητο παιδί», είχε υπογραμμίσει ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ντάνι Ριντ, τις δηλώσεις του οποίου είχε επικαλεστεί το AL.com. Ο ίδιος είπε ότι ο καυγάς προκάλεσε την αντίδραση της άλλης γυναίκας, της Έμπονι Τζέμισον, η οποία υπερασπίστηκε τον εαυτό της.

Ωστόσο, αυτός ο χαρακτηρισμός εξόργισε όσους επικρίνουν την Αλαμπάμα ότι θέτει ως προτεραιότητα τα έμβρυα έναντι των γυναικών.

Τον προηγούμενο μήνα η Αλαμπάμα υιοθέτησε νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις ακόμη και σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας και την εξισώνει με ανθρωποκτονία, ενώ προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και 99 ετών για όσους γιατρούς πραγματοποιήσουν άμβλωση.

Η οργάνωση YellowFund, η οποία προσφέρει οικονομική βοήθεια στις γυναίκες προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση, χαρακτηρίζει ως γελοίο το κατηγορητήριο της Τζόουνς.

«Στην Μάρσι Τζόουνς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία επειδή διεκόπη η κύησή της όταν δέχθηκε πέντε σφαίρες στην κοιλιά. Αυτή που της επιτέθηκε κυκλοφορεί ελεύθερη», έγραψε στο Twitter η οργάνωση YellowFund, η οποία προσφέρει βοήθεια στις γυναίκες για να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση, σημειώνοντας ότι για την περίπτωση της Τζόουνς.

«Η Μάρσα Τζόουνς κατηγορείται για ανθρωποκτονία επειδή ήταν έγκυος και πυροβολήθηκε κατά το διαπληκτισμό με άτομο που οπλοφορούσε», ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια, Αμάντα Ρέις, σε δήλωσή της.

«Η Πολιτεία της Αλαμπάμα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι από τη στιγμή που μία γυναίκα μείνει έγκυος η μόνη ευθύνη της είναι να παράξει μία ζωή, ένα υγιές μωρό και θεωρεί ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να εμποδίσει τη γέννηση, αποτελεί εγκληματική πράξη», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από CNNi: A pregnant woman shot in the stomach is indicted in her unborn child's death, by Holly Yan and Madeline Holcombe

ΔΗΜΟΦΙΛΗ