ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο άνδρας που υποτίθεται ότι κρατούσε αρκούδα για 30 μέρες στη φωλιά της - Όλη η αλήθεια

Αυτός είναι ο άνδρας που υποτίθεται ότι κρατούσε αρκούδα για 30 μέρες στη φωλιά της - Όλη η αλήθεια
Siberian Times

Νέα στοιχεία για τον πρωταγωνιστή του βίντεο που σόκαρε το Διαδίκτυο, απαθανατίζοντας έναν άνδρα στη Ρωσία, τον οποίο υποτίθεται ότι κρατούσε ζωντανό στη φωλιά της μια αρκούδα, για 30 ολόκληρες ημέρες, προκειμένου «να τον φάει αργότερα», βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο άνδρας βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αποστεωμένος, ενώ θυμίζει περισσότερο μούμια.

Τα διεθνή μέσα αναπαρήγαγαν fake news από τη Ρωσία, βάσει των οποίων ο «Alexander» δέχθηκε επίθεση από αρκούδα η οποία τον κρατούσε επί ένα μήνα στη φωλιά της.

Ωστόσο, η αλήθεια, όπως γράφουν τώρα σε νέα ρεπορτάζ τους τα ξένα ΜΜΕ, απέχει πάρα πολύ από αυτό το σενάριο. Σύμφωνα με τη Sun και την Daily Mail o γιατρός του 41χρονου αποκάλυψε ότι ο Αλεξάντερ Π, ουδέποτε δέχθηκε επίθεση από αρκούδα.

Αντίθετα, πάσχει από χρόνια ψωρίαση και άλλες επιπλοκές, γεγονός που έχει φέρει το σώμα και το δέρμα του σε αυτή την κατάσταση.

Η ιστορία που έκανε το γύρο του κόσμου

Η ιστοσελίδα Siberian Times έγραφε πως επρόκειτο για έναν άνδρα, ονόματι Αλεξάντερ, ο οποίος τραυματίστηκε από αρκούδα και μεταφέρθηκε στη φωλιά της.

Ο άνδρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κρατήθηκε αιχμάλωτος για περίπου ένα μήνα στην περιοχή Tuva και τελικά διασώθηκε από κυνηγούς. To άρθρο συνοδευόταν από βίντεο και εικόνες του αποσκελετωμένου άνδρα.

Σύμφωνα με το Russia Today, όμως, το βίντεο φαίνεται πως είναι fake.

Δημοσιογράφοι της περιοχής είπαν πως το βίντεο κυκλοφόρησε αρχικά σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, συνοδευόμενο από ένα ηχητικό αρχείο που «εξηγούσε» ότι ο Αλεξάντερ εντοπίστηκε μέσα σε φέρετρο σε αγροτική περιοχή στο Σότσι που ξεθάφτηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Στην πορεία, όμως, η ιστορία του Αλεξάντερ άλλαξε και έγινε θύμα αρκούδας, ενώ παράλληλα από το Σότσι «μεταφέρθηκε» στην Tuva. Μάλιστα, το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε και στο portal Eurasia Daily.

Τη «σκυτάλη» πήραν στη συνέχεια τα δυτικά μίντια, με τις βρετανικές ταμπλόιντ να παρουσιάζουν νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το περιστατικό -όπως για παράδειγμα ότι είχε σπάσει η σπονδυλική του στήλη και πως έπινε τα ούρα του για να επιβιώσει.

Ωστόσο, αρκετά δημοσιεύματα ανέφεραν πως το περιστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αξιωματούχοι από την Tuva ξεκαθάρισαν πως το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στην περιοχή, τονίζοντας ότι δεν έχει καταγραφεί και πως η διάλεκτος που ακούγεται στο βίντεο δεν είναι η τοπική.

Το σενάριο με το φέρετρο διέψευσαν, επίσης, και οι Αρχές του Σότσι.

Το Russia Today υπογραμμίζει πως την περασμένη εβδομάδα το εν λόγω βίντεο αναρτήθηκε στο Pikabu, μια ρωσική ιστοσελίδα αντίστοιχη με το Reddit.

Η ρωσική ενημερωτική ιστοσελίδα SochiStream ζήτησε βοήθεια από έναν ειδικό, ο οποίος δήλωσε πως το βίντεο έχει σημάδια που δείχνουν ότι είναι ψεύτικο.

Το σκληρό βίντεο που συνόδευε τα άρθρα

Η Daily Mail, ένα από τα πρώτα βρετανικά MME που μετέδωσαν την είδηση για την «απίστευτη ιστορία επιβίωσης του Αλεξάντερ», αναφέρει ότι ανεξάρτητοι ερευνητές, εξετάζοντας το βίντεο, κατέληξαν ότι ο άνδρας που εμφανίζεται και λέει το όνομά του δεν βρίσκεται στην Τuva αλλά στο Καζακστάν. Kατέληξαν, δε, σε αυτό το συμπέρασμα επειδή μια δεύτερη φωνή που ακούγεται στο βίντεο μιλάει καζακικά.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μια ομάδα που αναζητά αγνοούμενους στο Καζακστάν ισχυρίστηκε ότι το βίντεο δείχνει έναν άνδρα που εισήχθη πρόσφατα σε νοσοκομείο στην πόλη Ακτόμπε.

«Η ομάδα, που ονομάζεται zello.poisk εξέταζε το ενδεχόμενο ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο και ονομάζεται Αλεξάντερ να είναι ένας αγνοούμενος με το ίδιο όνομα που είχε χαθεί στην περιοχή. Τελικά δεν ήταν, αλλά αποκαλύφθηκε ότι είναι από το Ακτόμπε και ότι δεν έχει δεχθεί την επίθεση αρκούδας» αναφέρει η Daily Mail.

Η ομάδα, σε ανάρτησή της, φέρεται να αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος αυτός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής, είναι άρρωστος και θα γίνει καλά.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, καμία επίσημη πηγή από το Ακτόμπε δεν έχει επίσης επιβεβαιώσει αυτήν την ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ