ΚΟΣΜΟΣ

Δένδιας: Ομόφωνη τοποθέτηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για τις τουρκικές γεωτρήσεις

Δένδιας: Ομόφωνη τοποθέτηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για τις τουρκικές γεωτρήσεις
AP Photo/Petros Giannakouris

Την ικανοποίησή του για την «ομόφωνη τοποθέτηση» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο ζήτημα των τουρκικών γεωτρήσεων στην Κύπρο εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

«Είχα σήμερα μεγάλη χαρά να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η ομόφωνη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι «μετά από αυτήν την εκτεταμένη συζήτηση, τα αποτελέσματα, όταν θα δημοσιευθούν, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Προς την κατεύθυνση της υπενθύμισης προς την Τουρκία του διεθνούς δικαίου, του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να κινείται, αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι συζητήθηκε το Ιράν, το Ιράκ, το μεταναστευτικό, καθώς και θέματα που αφορούν την κεντρική Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική. «Σε όλα αυτά είχε η χώρα μας σημαντική παρουσία», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με τους δύο υπουργούς να υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους για συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της στενής συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε η σημασία της κοινής δράσης της Κύπρου και της Ελλάδας, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών αλλά και της ομάδας των μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ (MED-7).

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε, επίσης, την ευκαιρία να προβεί σε εις βάθος ενημέρωση του Έλληνα ομολόγου του για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, τόσο σε πολιτικό όσο και υπηρεσιακό επίπεδο, για συντονισμό και κοινή δράση στο διεθνές επίπεδο.

Οι δύο υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες όταν ο κ. Δένδιας θα συνοδεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ