ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή σκηνικού στους Ρεπουμπλικανούς με τον Κάρσον να περνάει μπροστά από τον Τραμπ

Αλλαγή σκηνικού στους Ρεπουμπλικανούς με τον Κάρσον να περνάει μπροστά από τον Τραμπ
REUTERS/Brendan McDermid

Προσπέρασμα του Μπεν Κάρσον στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Ρεπουμπλικανών έναντι του Ντόναλντ Τραμπ φέρνει στο φως νέα σημερινή δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με αυτή, το 26% των Ρεπουμπλικανών στηρίζουν τον Κάρσον δίνοντάς του προβάδισμα τεσσάρων μονάδων έναντι του Τραμπ που λαμβάνει 22%. Φαίνεται ότι η στήριξη για τον Κάρσον έχει τετραπλασιαστεί από τον Αύγουστο και εντεύθεν.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών υπολείπονται, με τον Μάρκο Ρούμπιο να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 8% και να ακολουθείται από τον Τζεμπ Μπους με 7% και την Κάρλι Φιορίνα με 7%.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως έχει επέλθει μεταστροφή σε σχέση με την αρχή Οκτωβρίου ενώ βρίσκεται πλέον μπροστά από τον Τραμπ στις γυναίκες και κινείται "στήθος με στήθος" με τον αντίπαλό του μεταξύ των αντρών.

Από την άλλη, στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του CBS News και των New York Times ο Τραμπ δείχνει να προπορεύεται στις τάξεις των μετριοπαθών και να προηγείται του Κάρσον στο γκρουπ των ανθρώπων χωρίς πτυχίο, αν και αυτό το προβάδισμα ήταν σαφώς μεγαλύτερο στις αρχές του τρέχοντος μηνός.

Την μεταστροφή στο προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών κλήθηκε να σχολιάσει ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος επίδοξος πρόεδρος των ΗΠΑ λέγοντας ότι δεν την κατανοεί.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του αντιπάλου του για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος, λέγοντας ότι ο Κάρσον θέλει να βάλει ένα τέλος στο εθνικό σύστημα υγειονομικής ασφάλισης των ΗΠΑ, Medicare.

Ο Κάρσον είχε πρόσφατα ταχθεί κατά της συνέχισης του Medicare με την τωρινή του μορφή, αλλά έγραψε το Σαββατοκύριακο στο Facebook απαντώντας σε ερωτήσεις ότι δεν θα το έκανε και πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί το σύστημα να εξοικονομεί χρήματα και ταυτόχρονα να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους συνταξιούχους της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ