ΚΟΣΜΟΣ

Πύρινη κόλαση στη Σιβηρία: Βομβαρδίζουν τα σύννεφα για να βρέξει

Πύρινη κόλαση στη Σιβηρία: Βομβαρδίζουν τα σύννεφα για να βρέξει
Maria Khlystunova, Press Service of the Ministry of Forestry of the Krasnoyarsk Territory via AP

Σε μέτρα έκτακτης ανάγκης κατέφυγαν οι ρωσικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες φωτιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στη Σιβηρία.

Οι Αρχές προχώρησαν στην πρόκληση τεχνητής βροχής, μετά την αποδοχή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν της πρότασης του Ντόναλντ Τραμπ για παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Αεροσκάφη Antonov An - 26 πέταξαν πάνω από την περιοχή του Ιρκούτσκ για να «βομβαρδίσουν» με ιωδιούχο άργυρο τα σύννεφα, προκειμένου να βρέξει πάνω από τις πληγείσες τοποθεσίες.

Παρόμοιες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του προηγούμενου μήνα σε περισσότερες από 100 φωτιές και στέφθηκαν με επιτυχία κατά τα δύο τρίτα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ρωσική Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού οργανισμού Avialecochrana, οι πυρκαγιές μαίνονται σε μια έκταση 28.000.000 στρεμμάτων στη λεγόμενη ζώνη ελέγχου, την πιο δύσκολα προσβάσιμη ζώνη.

Οι πυρκαγιές όπως φαίνονται από το Διάστημα

Μια δορυφορική φωτογραφία με τις δασικές πυρκαγιές παρουσίασε στον ιστότοπό της η Roskosmos (ρωσική υπηρεσία Διαστήματος).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ