ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία και Βρετανία χαιρέτισαν την έναρξη της «πυρηνικής συμφωνίας»

Γαλλία και Βρετανία χαιρέτισαν την έναρξη της «πυρηνικής συμφωνίας»
Οι ΥΠεξ Βρετανίας και Γαλλίας, Φίλιπ Χάμοντ και Λοράν Φαμπιούς (αριστερά και στη μέση της φωτογραφίας) χαιρέτισαν την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Γαλλία και Βρετανία χαιρέτισαν την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, που ουσιαστικά σήμανε και την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, για την επίτευξη της οποίας η Βρετανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο, κάνει την Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ασφαλή. Ελπίζω ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας να αδράξει τις ευκαιρίες που του προσφέρονται από την σταδιακή άρση των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν. Το μέλλον είναι τόσο σημαντικό, όσο το σημείο ορόσημο στο οποίο κατορθώσαμε να φθάσουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, από την πλευρά του, χαιρέτισε την έναρξη της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των 5+1 και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει ανάλογο πνεύμα συνεργασίας για όλες τις περιφερειακές προκλήσεις». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Γαλλία θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αυστηρή τήρηση των όρων της συμφωνίας.

«Με την IAEA να έχει επιβεβαιώσει πως το Ιράν εκπλήρωσε τα μέτρα πυρηνικής καταστροφής που προβλέπονται από τη συμφωνία της 14ης Ιουλίου 2015, οι κύριες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις αίρονται. Τηρώντας μια σταθερά εποικοδομητική στάση, η κυβέρνηση της Γαλλίας συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάληξη της συμφωνίας. Η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή των όρων της συμφωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Το Ιράν υποστηρίζει την τρομοκρατία»

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η αντίδραση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Πολ Ράιαν, σε ό,τι αφορά στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε να άρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του κύριου κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράιαν, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «πιθανότατα θα επωφεληθεί από το νέο οικονομικό μάννα ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ