ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτήσεις μετά την απόφαση Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή

Βρετανία: Παραιτήσεις μετά την απόφαση Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τις εργασίες του κοινοβουλίου για να διευκολύνει τα σχέδιά του για το Brexit.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση, η Ρουθ Ντέιβιντσον, η δημοφιλής επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της, σε μία κίνηση που αποτελεί σκληρό πλήγμα για τον Τζόνσον.

Στην επιστολή παραίτησής της, η Ρουθ Ντέιβιντσον αναφέρεται στην εσωτερική σύγκρουση που αισθάνθηκε για την υπόθεση του Brexit, αν και επικαλείται οικογενειακούς λόγους για την αποχώρησή της.

Η 40χρονη Ρουθ Ντέιβιντσον είναι μία χαρισματική πολιτική προσωπικότητα, που υποστηρίζει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει δώσει νέα πνοή στο Συντηρητικό Κόμμα της Σκωτίας.

Αλλά και ο Λόρδος Γιανγκ, ο υπεύθυνος για την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις στην Βουλή των Λόρδων, υπέβαλε την παραίτησή του δηλώνοντας «δυσαρεστημένος για την χρονική συγκυρία, την χρονική διάρκεια και τα κίνητρα» της αναστολής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, η οποία «κινδυνεύει να υπονομεύσει τον θεμελιώδη ρόλο του».

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Λόρδος Γιανγκ αναφέρει ότι κατά τον διορισμό του είχε αποδεχθεί την προτιμώμενη από την βρετανική κυβέρνηση εκδοχή της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία, μαζί με την επιτάχυνση των προετοιμασιών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία για λόγους βελτίωσης της διαπραγματευτικής θέσης του Λονδίνου. Επισημαίνει επίσης την διαβεβαίωση που είχε δώσει ο Μπόρις Τζόνσον πριν εκλεγεί από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος στην ηγεσία των Τόρις ότι δεν του αρέσει η ιδέα της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου για την διευκόλυνση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«...είμαι πολύ δυσαρεστημένος ...για την χρονική συγκυρία, την χρονική διάρκεια και τα κίνητρα. Αν και δεν συμφωνώ με την υπερβολή ορισμένων επικρίσεων, δεν έχω πεισθεί για τους λόγους που δίνονται για την απόφαση αυτή, η οποία πιστεύω ότι κινδυνεύει να υπονομεύσει τον θεμελιώδη ρόλο του Κοινοβουλίου σε μία κρίσιμη στιγμή για την ιστορία μας και ενισχύει τη ιδέα ότι η κυβέρνηση ίσως να μην έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής (των Λόρδων) για την πολιτική της για το Brexit».

Μολονότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου ενόψει της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι ο κανόνας στη Βρετανία, η απόφαση να περιοριστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από την εφαρμογή της πιο επίμαχης πολιτικής απόφασης των τελευταίων δεκαετιών προκάλεσε κατακραυγή. "Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα", σχολίασε ο Τζον ΜακΝτόνελ, ο "υπ' αριθμόν 2" του Εργατικού κόμματος. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν μέσα σε λίγες ώρες ένα διαδικτυακό κείμενο εκφράζοντας την αντίθεσή τους, ενώ η λίρα υποχώρησε.

Η Εκκλησία της Αγγλίας προειδοποίησε ότι ένα χαοτικό Brexit θα πλήξει τους φτωχούς, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου έκανε λόγο για "συνταγματικό σκάνδαλο" και μια ομάδα βουλευτών από διάφορα κόμματα πρότεινε να επιδιωχθεί η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων.

Συνθήματα όπως "Ντροπή σας" και "Σταματήστε το πραξικόπημα" ακούστηκαν έξω από το κοινοβούλιο, όπου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα περίπου 200 διαδηλωτές, κοντά στις όχθες του Τάμεση, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Μια διαδήλωση κατά του Τζόνσον οργάνωσε και στο κεντρικό Εδιμβούργο το Ευρωπαϊκό Κίνημα στη Σκωτία.

Μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απέφυγε να πάρει θέση απαντώντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε αχαρτογράφητα νερά

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ του Brexit και το 48% κατά, είναι ακόμη ασαφές υπό ποιους όρους θα αποχωρήσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία από την Ένωση στην οποία εντάχθηκε το 1973. Καθώς απομένουν μόλις 65 ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, οι βουλευτές αγωνίζονταν να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη μια από τις σταθερότερες χώρες της ΕΕ σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή σε αχαρτογράφητα νερά.

Την Τρίτη, οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων συμφώνησαν να προωθήσουν μια νομοθετική πρωτοβουλία για να αναγκάσουν τον Τζόνσον να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την αναβολή του Brexit. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής όταν κρίνει ότι είναι η κατάλλη στιγμή.

Παράλληλα, ο σκιώδης υπουργός Εμπορίου Μπάρι Γκάρντινερ, ανακοίνωσε σήμερα, ότι το Εργατικό Κόμμα θα ζητήσει επείγουσα συζήτηση για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα παραπέμποντας σε σχέδιο που θα προσφέρει μία ευκαιρία για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Την Δευτέρα θα εισαγάγουμε ψήφισμα στο πλαίσιο μίας Standing Order 24 και αυτό θα σημαίνει ότι θα επιχειρήσουμε να έχουμε μία επείγουσα συζήτηση», δήλωσε το στέλεχος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Sky News.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές των Συντηρητικών που διαφωνούν με το Brexit χωρίς συμφωνία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διαθέτει οριακή πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο φιλοευρωπαίος, Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ σχολίασε ότι θα δυσκολευτεί να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες ενώ ο Φίλιπ Χάμοντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προέτρεψε τους φιλοευρωπαίους πολιτικούς να ενεργήσουν εντός των επόμενων ημερών.

Ένδειξη ότι η πίεση αυξάνεται για τους Συντηρητικούς, πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρουθ Ντέιβιντσον, η ηγέτιδα των Συντηρητικών στη Σκωτία, αποφάσισε να παραιτηθεί. Να σημειωθεί πάντως ότι η Ντέιβιντσον είναι μέλος του κοινοβουλίου της Σκωτίας και όχι της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει ξανά, μετά τις θερινές διακοπές, στις 3 Σεπτεμβρίου και δύο εβδομάδες αργότερα θα διακόψει τις εργασίες τους ώστε τα πολιτικά κόμματα να έχουν τον χρόνο να οργανώσουν τα ετήσια συνέδριά τους. Με την ημερομηνία επαναλειτουργίας του να έχει οριστεί για τις 14 Οκτωβρίου, οι βουλευτές θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις δύο εβδομάδες μέχρι το Brexit. Αυτό σημαίνει πως όσοι αντιτίθενται σε μια άτακτη έξοδο θα πρέπει να αναλάβουν δράση την επόμενη εβδομάδα, γιατί διαφορετικά μπορεί να μην έχουν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ