ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Παράνομη και αποσχιστική ενέργεια η πρόθεση της Τουρκίας για «προξενείο» στην Αμμόχωστο

Κύπρος: Παράνομη και αποσχιστική ενέργεια η πρόθεση της Τουρκίας για «προξενείο» στην Αμμόχωστο
AP Photo/Virginia Mayo

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδικάζει την πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα «Γενικού Προξενείου» της χώρας στην Αμμόχωστο, σημειώνοντας πως αυτή η συμπεριφορά είναι δηλωτική μιας προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας που στόχο έχει την πρόκληση νέων απαράδεκτων τετελεσμένων και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, «προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες ενέργειες για αποτροπή τους» και να εργάζεται με στόχο την επιτυχία της εν εξελίξει προσπάθειας για «δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό απ’ εκεί όπου διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά».

Στην ανακοίνωσή του το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα «Γενικού Προξενείου» της χώρας στην Αμμόχωστο, όπως διατυπώθηκε μέσα από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης του στην Κύπρο, στις 8-9 Σεπτεμβρίου.

«Η πιο πάνω πρόθεση αποτελεί μία ακόμη πολύ σοβαρή αποσχιστική πράξη, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ειδικότερα του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο μεταξύ άλλων καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους και έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες προκλητικές ενέργειες κατά το τελευταίο διάστημα από πλευράς της Τουρκίας και "αξιωματούχων" του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά και γενικότερα», αναφέρει το Κυπριακό ΥΠΕΞ.

«Αυτή η συμπεριφορά είναι δηλωτική μιας προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας που στόχο έχει την πρόκληση νέων απαράδεκτων τετελεσμένων και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες ενέργειες για αποτροπή τους. Παράλληλα, θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την επιτυχία της εν εξελίξει προσπάθειας για δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό απ’ εκεί όπου διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

«Προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Την Κυριακή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανοίγει «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μιλώντας σε συγκέντρωση στην κατεχόμενη Καρπασία.

Ειδικότερα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Γιαλούσα, όπου ο κ. Τσαβούσογλου -ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη- δήλωσε ότι η Τουρκία θα ανοίξει το «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο «για να εξυπηρετεί τους πολίτες της που μένουν στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας».

«Πρόξενος» θα είναι ο Τούρκος διπλωμάτης, Κασίμ Κανμπάν, όπως ανακοίνωσε.

Προδρόμου: Τα προξενεία εγκαθιδρύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου

Την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για το άνοιγμα «προξενείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο σχολίασε με ανάρτησή του στο Τwitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέροντας ότι «προξενεία εγκαθιδρύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου στο Τwitter, την Κυριακή, για το άνοιγμα «προξενείου» ο κ. Προδρόμου έγραψε:

«Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα "προξενείο" σε κατεχόμενη με τη βία και λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; Άντρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ