ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία «κυκλώνει» Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με πέντε νέες Navtex

Η Τουρκία «κυκλώνει» Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με πέντε νέες Navtex
Φωτογραφία αρχείου EPA/ TOLGA BOZOGLU

Δυναμιτίζει το κλίμα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, εκδίδοντας πέντε νέες Navtex.

Η μία Navtex αφορά περιοχή μεταξύ Λήμνου-Μυτιλήνης και οι άλλες 4 σε περιοχές πέριξ της Κύπρου στις οποίες η Τουρκία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της.

Συγκεκριμένα, η μία στη περιοχή όπου αναφέρεται ως «τριεθνές», όπου συναντώνται οι ΑΟΖ, Αιγύπτου, Κύπρου και η ελληνική, όταν θα καθοριστεί και θα ανακηρυχθεί. Η δεύτερη στην περιοχή όπου η Άγκυρα θέτει θέμα για τμήμα του οικοπέδου 7.

Τσαβούσογλου: Μας πήραν στα σοβαρά μόνο όταν στείλαμε πλοία στην Κύπρο

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η Άγκυρα, στο ζήτημα των υδραγονανθράκων, άλλαξε «τις ισορροπίες με τα πλοία που έστειλε στην Κύπρο».

«Έχουμε καταστήσει σαφές στη διεθνή κοινότητα, στην Ελλάδα, στους Ελληνοκύπριους και στη Βρετανία ότι πρέπει να σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνες όταν θα «διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

«Μπορεί να μην μας πήραν στην αρχή σοβαρά αλλά κατάλαβαν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά όταν στείλαμε τα πλοία μας» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε διαφορετική βάση:

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις απλώς συνεχίζοντας από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντανά, ακριβώς επειδή ήταν μια μεγάλη αποτυχία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ