ΚΟΣΜΟΣ

«Πρέπει να την πυροβολήσουμε»: Απέλυσαν πρόεδρο μουσείου που παρακινούσε να σκοτώσουν την Τούνμπεργκ

«Πρέπει να την πυροβολήσουμε»: Απέλυσαν πρόεδρο μουσείου που παρακινούσε να σκοτώσουν την Τούνμπεργκ
AP Photo/Jason DeCrow

Απολύθηκε πρόεδρος παρισινού κέντρου Τέχνης μετά τη δημοσίευση απειλητικών και προσβλητικών σχολίων εναντίον της 16χρονης Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου των «Φίλων του Παλαί ντε Τοκιό», Μπερνάρ Σενεμπό, σχολιάζοντας ένα άρθρο του περιοδικού Slate, ο Σενεμπό χαρακτήρισε «τρελή» την Τούνμπεργκ και δήλωσε «πως πρέπει να την πυροβολήσουμε», προσθέτοντας: «Εύχομαι κάποιος παρανοϊκός να την πυροβολήσει».

Η απάντηση του Παλαί ντε Τοκιό ήταν άμεση. Με μία σειρά μηνυμάτων του στο Twitter το Μουσείο τονίζει πως «καταδικάζει αυτές τις δηλώσεις και παίρνει αποστάσεις από αυτές τις θέσεις», προσθέτοντας πως η Γενική Συνέλευση των Φίλων του Παλαί ντε Τοκιό θα εκλέξει σύντομα νέο πρόεδρο.

Με βάση τα καθήκοντά του, ο Σενεμπό ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη ενός δικτύου χορηγών και για την κοινωνική προβολή του μεγαλύτερου κέντρου σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή του δε στο περιοδικό Artforum, ο Σενεμπό εξέφρασε στις 29 Σεπτεμβρίου «τη βαθιά θλίψη του για τις λέξεις αυτές που εξέπληξαν πολλούς ανθρώπους, από τους οποίους ζητώ συγγνώμη για την οργή που ένιωσα» και προσέθεσε: «Φυσικά και δεν παρακινώ τη δολοφονία της Γκρέτα Τούνμπεργκ και σας ζητώ να πιστέψετε πως στο πλαίσιο του 'παιχνιδιού' στο Facebook τα λόγια αυτά γλίστρησαν από το μυαλό και τις προθέσεις μου. Αυτές οι προσωπικές απόψεις ουδεμία σχέση έχουν με τους Φίλους του Παλαί ντε Τοκιό, το ίδιο το Παλαί ντε Τοκιό, και λυπούμαι για την αναστάτωση που του προκάλεσα».

Όμως, ο Σενεμπό έχει μακρά προϊστορία σε «άστοχα» σχόλια.

Το 2017 είχε σχολιάσει μία τοιχογραφία που είχε εκτελέσει για τον παρισινό σταθμό του μετρό Σατό Ρουζ ο Καμερουνέζος καλλιτέχνης Μπαρτελεμί Τογκουό. Τότε, ο Σενεμπό είχε δηλώσει ότι η πρωτοβουλία αυτή μοιάζει σα να «ρίπτουμε αδάμαντες έμπροσθεν των χοίρων» και αναφέρθηκε στον κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής που εξυπηρετεί ο σταθμός. Το σχόλιό του κατέβηκε έκτοτε από τη σελίδα του στο Facebook.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ