ΚΟΣΜΟΣ

Το Podemos λέει πως είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές

Το Podemos λέει πως είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές
REUTERS/Sergio Perez

Ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ινγκλέσιας, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει μια κεντροαριστερή κυβέρνηση μαζί με τους σοσιαλιστές και άλλα αριστερά κόμματα.

Ο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις ισπανικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, συναντήθηκε με τον βασιλιά Φελίπε ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Είπα (στον βασιλιά Φελίπε) ότι είμαστε πρόθυμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές και το Izquierda Unida,» είπε ο Ιγκλέσιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, ο ηγέτης των Podemos, είπε ότι θα ήθελε να έχει την θέση του αντιπροέδρου στην νέα κυβέρνηση, η οποία θα αναστρέψει τα μέτρα λιτότητας και θα αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι ένα κράτος που αποτελείται από διαφορετικά έθνη, όπως η Καταλονία, όπου η τοπική κυβέρνηση επιθυμεί την απόσχιση από την Ισπανία.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων Ιγκλέσιας στους δημοσιογράφους

• «Θα ήταν τιμή για μένα και για εμάς να λάβουμε μέρος στην κυβέρνηση»
• «Η πρότασή μου είναι να είναι πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ κι εγώ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης»
• «Αν το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) το επιθυμεί, μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση αλλαγής, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων»
• «Σεβόμαστε τον συμβολικό ρόλο του βασιλιά. Θα σεβαστούμε το χρονοδιάγραμμα. Η Ισπανία δεν μπορεί να περιμένει. Η Ισπανία δεν μπορεί να περιμένει τον Ραχόι»
• «Βασίζομαι σε αυτούς που συμφωνούν μαζί μου για την συμμετοχή μας στην κυβέρνηση».
• «Δεν νομίζω ότι ο Πέδρο Σάντσεθ είναι σε θέση να σχηματίσει μια αμιγώς σοσιαλιστική κυβέρνηση»

Παράλληλα, ο Ιγκλέσιας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει ήδη συμφωνήσει με τους Σοσιαλιστές και την αριστερά λέγοντας: «Το πρώτο πρόσωπο στο οποίο μίλησα είναι ο επικεφαλής του κράτους.»
Τέλος, ο ίδιος δήλωσε ότι σύντομα θα επικοινωνήσει με τον Πέδρο Σάντσεθ ώστε να του παρουσιάσει τον σχεδιασμό των Podemos.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ