ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Προκαταρκτική συμφωνία Σάντσεθ-Ιγκλέσιας για σχηματισμό κυβέρνησης

Ισπανία: Προκαταρκτική συμφωνία Σάντσεθ-Ιγκλέσιας για σχηματισμό κυβέρνησης
(AP Photo/Paul White)

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και το κόμμα Unidas Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μόλις δύο ημέρες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, οι 120 έδρες που διαθέτουν οι Σοσιαλιστές και οι 35 των Unidas Podemos δεν επαρκούν για την πλειοψηφία στην 350μελή Βουλή και θα χρειαστεί η στήριξη και άλλων κομμάτων για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης μια τέτοια κυβέρνηση.

«Είναι μια συμφωνία για τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, αφού υπέγραψε τη συμφωνία δίπλα στον επικεφαλής του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, μια στέρεη κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι ανοικτή και σε άλλους.

«Καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να δημιουργήσουμε στην Ισπανία μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συνδυάζει την πείρα του PSOE με το θάρρος των Unidas Podemos», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιγκλέσιας.

Η απροσδόκητα ταχεία επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας απαιτεί περαιτέρω βήματα, περιλαμβανομένης της συμμετοχής και μικρότερων κομμάτων, καθώς και την κατανομή των χαρτοφυλακίων στην κυβέρνηση.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta TV, μετέδωσαν πως ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάτι που ο Σάντσεθ του είχε αρνηθεί κατά τις συνομιλίες που είχαν διεξαγάγει μετά τις εκλογές του Απριλίου. Ο Σάντσεθ είχε τότε αντιταχθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι δύο ηγέτες είπαν πως λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα και δεν έκαναν άλλα σχόλια.

Οι Ciudadanos δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία

Το φιλελεύθερο κεντρώο κόμμα Ciudadanos στην Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει προκαταρκτική συμφωνία ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλιστών (PSOE) και του κόμματος Unidas Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αντ'αυτού απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές (PSOE) και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ).

«Απευθύνουμε έκκληση στο αίσθημα ευθύνης του PSOE και του ΡΡ για την επίτευξη μιας μετριοπαθούς και συνταγματικής συμφωνίας με τους Cs (Ciudadanos) στη βάση επίσημων συμφωνιών που είναι καλές για τη χώρα», ανακοίνωσε το κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ