ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Τρομοκρατημένοι οι πολίτες από τις αρκούδες - Τρεις οι νεκροί τις τελευταίες εβδομάδες

Ρουμανία: Τρομοκρατημένοι οι πολίτες από τις αρκούδες - Τρεις οι νεκροί τις τελευταίες εβδομάδες
Pixabay

Ολοένα και περισσότερες επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους καταγράφονται τον τελευταίο καιρό στη Ρουμανία με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι πως ο πληθυσμός των άγριων ζώων μεγαλώνει ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο μήνα στη χώρα, που φιλοξενεί τις περισσότερες καφέ αρκούδες στην Ευρώπη, περίπου 6.000 σύμφωνα με το BBC.

«Ο αριθμός τoυς έχει αυξηθεί και πρέπει να μειωθεί», προειδοποιεί ο θηροφύλακας Κάρολι Παλ.

Οι ανησυχία προέρχεται από το γεγονός πως μέσα σε λίγες εβδομάδες τρεις άνθρωποι πέθαναν από επίθεση αρκούδας και συνολικά έξι μέσα σε ένα χρόνο. Αριθμός δυσανάλογα μεγάλος, αν σκεφτεί κανείς πως από το 2000 έως το 2015 είχαν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι στη Ρουμανία.

Ο Κάρολι Παλ φυλάσσει ένα μικρό κτήμα σε μια περιοχή της Τρανσυλβανίας.

«Ο κόσμος μου λέει πως υπάρχουν τόσες πολλές αρκούδες ώστε δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τίποτα. Αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γεωργία και τη γη τους και φοβούνται να βγουν από τα χωριά τους», αναφέρει ο ίδιος.

Εκτός αυτών, συχνά είναι πλέον και τα τροχαία με τις αρκούδες.

Πολλοί πιστεύουν πως η αύξηση του πληθυσμού τους έχει σχέση με την απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή που επιβλήθηκε το 2016 από περιβαλλοντολόγους.

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών διαμαρτύρονται επίσης για το γεγονός πως δεν υπάρχουν ειδικοί φύλακες για να απομακρύνουν τις αρκούδες από τις κατοικημένες περιοχές.

Ο κτηνοτρόφος Τζάνος Σάμπο επίσης εκφράζει οργή για την κατάσταση αυτή λέγοντας πως οι αρκούδες του έχουν σκοτώσει τέσσερα πρόβατα σε ένα χρόνο.

«Όλοι οι κτηνοτρόφοι έχουμε πρόβλημα. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ», λέει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ