ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας για παραβίαση του εναέριου χώρου

Νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας για παραβίαση του εναέριου χώρου
CNN Greece

Με επίσημη ανακοίνωσή της και διάβημα η Τουρκία καταγγέλει νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό Sukhoi

Ένα ρωσικό αεροσκάφος τύπου SU-34 παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο στις 11:46 τοπική ώρα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, "πριν από την παραβίαση είχαν γίνει στο ρωσικό αεροσκάφος αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από τις μονάδες εναέριων ραντάρ της Τουρκίας (μέσω των αρμόδιων καναλιών), τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ρωσικά. Παρά τις προηγούμενες σαφείς προειδοποιητικές δηλώσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από το ΝΑΤΟ, αυτή η νέα παραβίαση είναι ένα ακόμα παράδειγμα της κλιμακούμενης ρωσικής συμπεριφοράς. καλούμε για μια ακόμα φορά την Ρωσία να δράσει υπεύθυνα και να μην παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, που είναι εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ. Υπογραμμίζουμε ότι τέτοες ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες, η ευθύνη των οποίων θα βαραίνει την Ρωσία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσία στην Άγκυρα κλήθηκε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στην συνάντηση διαμαρτυρηθήκαμε και καταδικάσαμε την παραβίαση".

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα, επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκαν ο πρέσβης, Άντρέϊ Καρλόφ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το συμβάν, αναμεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία ξεκίνησε όταν στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, απ’ όπου είναι και το σχετικό βίντεο που βλέπετε στην αρχή του άρθρου. Από τότε η Ρωσία ανακοίνωσε αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσικοί S-400 μεταφέρθηκαν κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας
Ρωσικό χτύπημα σε τουρκικό κονβόι;
Ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε τουρκικό
Γιατι οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος
Τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ