ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση του ΝΑΤΟ για τη ρωσική παραβίαση στην Τουρκία, να δει τον Πούτιν ζητά ο Ερντογάν

Παρέμβαση του ΝΑΤΟ για τη ρωσική παραβίαση στην Τουρκία, να δει τον Πούτιν ζητά ο Ερντογάν
Flickr

Νέα ρωσοτουρκική κρίση και εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε αυτήν με αφορμή - όπως καταγγέλλει η Άγκυρα αλλά αρνείται η Μόσχα - την παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι. Ο Ερντογάν ακολουθώντας την τακτική μαστίγιου και καρότου, από τη μία καταγγέλλει τη Ρωσία για ανεύθυνες πράξεις και από την άλλη ζητά από τον Πούτιν να συναντηθούν. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για παραβίαση του εναέριου χώρου της συμμαχίας, ενώ η Μόσχα μιλά για αβάσιμη προπαγάνδα.

To νέο χρονικό της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών ξεκίνησε από την τουρκική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για παραβίαση του εναερίου χώρου της από ένα ρωσικό SU-34, την Παρασκευή στις 11:46 τοπική ώρα.

Ερντογάν: Ανεύθυνες ενέργειες, ζητώ συνάντηση με τον Πούτιν

Αυστηρό μήνυμα προς τη Ρωσία να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιθυμεί όπως ανακοίνωσε, σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. "Προς το παρόν δεν έχω λάβει απάντηση σχετικά με αυτό», διευκρίνησε.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις «επιπτώσεις» των «ανεύθυνων ενεργειών» της, όπως για παράδειγμα της νέας παραβίασης του εναέριου χώρου της Τουρκίας την Παρασκευή.

«Η Ρωσία θα επωμιστεί τις συνέπειες εάν συνεχίσει τέτοιου είδους παραβιάσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του AΠΕ-ΜΠΕ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε «αβάσιμη προπαγάνδα» τις καταγγελίες της Άγκυρας περί παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου χθες από αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας.
«Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας σχετικά με την υποτιθέμενη παραβίαση του εναερίου χώρου της από ένα ρωσικό SU-34 αποτελούν αβάσιμη προπαγάνδα» δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισήμανε επιπλέον ότι ούτε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη Συρία ούτε οι σταθμοί ραντάρ της Συρίας κατέγραψαν οποιαδήποτε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Παρέμβαση του ΝΑΤΟ

To NATO κάλεσε τη Μόσχα να «σέβεται πλήρως» τον εναέριο χώρο του, αφού η Τουρκία, που είναι κράτος μέλος του Βορειατλαντικού Συμφώνου, εξέδωσε ανακοίνωση για νέα ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της.

«Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας χθες, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από τις τουρκικές αρχές. (Ανάλογα) περιστατικά που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν έχουν δείξει πόσο επικίνδυνη είναι τέτοιου είδους συμπεριφορά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Καλώ τη Ρωσία να ενεργεί με υπεύθυνο τρόπο και να σέβεται πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν», καταλήγει το κείμενο του ΝΑΤΟ.

To NATO κάλεσε τη Μόσχα να «σέβεται πλήρως» τον εναέριο χώρο του, αφού η Τουρκία, που είναι κράτος μέλος του Βορειατλαντικού Συμφώνου, εξέδωσε ανακοίνωση για νέα ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της.

Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ δείχνει απόλυτη υπέρ της εδαφικής κυριαρχίας της Ρωσίας, η οποία εντούτοις έρχεται σε αντίθεση με τη θέση που είχε λάβει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ στις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου του CNN, Χάλα Γκοράνι, για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας

Ένα ρωσικό αεροσκάφος τύπου SU-34 παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο στις 11:46 τοπική ώρα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, "πριν από την παραβίαση είχαν γίνει στο ρωσικό αεροσκάφος αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από τις μονάδες εναέριων ραντάρ της Τουρκίας (μέσω των αρμόδιων καναλιών), τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ρωσικά. Παρά τις προηγούμενες σαφείς προειδοποιητικές δηλώσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από το ΝΑΤΟ, αυτή η νέα παραβίαση είναι ένα ακόμα παράδειγμα της κλιμακούμενης ρωσικής συμπεριφοράς. καλούμε για μια ακόμα φορά την Ρωσία να δράσει υπεύθυνα και να μην παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, που είναι εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ. Υπογραμμίζουμε ότι τέτοες ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες, η ευθύνη των οποίων θα βαραίνει την Ρωσία. Ο πρεσβευτής της Ρωσία στην Άγκυρα κλήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών. Στην συνάντηση διαμαρτυρηθήκαμε και καταδικάσαμε την παραβίαση".

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα, επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκαν ο πρέσβης, Άντρέϊ Καρλόφ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το συμβάν, αναμεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Η μετωπική αντιπαράθεση των δύο χωρών ξεκίνησε όταν στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία (σχετικό βίντεο και στην αρχή του άρθρου). Σύμφωνα με απόρρητη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ και την οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wikileaks, ο τουρκικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε σε βάθος 1,36 μιλίων και κράτησε 17 δευτερόλεπτα.

Η επιστολή αναφέρει το σκεπτικό των Τούρκων σύμφωνα με το οποίο το ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και μετά από 10 προειδοποιήσεις των Τούρκων πιλότων σε διάστημα πέντε λεπτών, χωρίς να λάβουν απάντηση, όπως ισχυρίζονται, από τους Ρώσους πιλότους.

Ακολούθησε η οργισμένη αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και «ύπουλη συμπεριφορά» από την Τουρκία. Ο ίδιος είχε προαναγγείλει αυστηρά αντίποινα στην Τουρκία και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν έχει απευθείας οικονομικές δοσοληψίες με τους τρομοκράτες του ISIS.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσικοί S-400 πολύ κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας
Γιατι οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος
H Toυρκία ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ