ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες απειλές αν πέσει η κυβέρνηση της Λιβύης

Ερντογάν: Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες απειλές αν πέσει η κυβέρνηση της Λιβύης
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

«Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα και απειλές εάν η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης πέσει»: αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στο Politico -το οποίο δημοσιεύεται μια μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτικές ήττες στη Συρία και το Ιράκ, θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους» έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο εν λόγω άρθρο, ο Ερντογάν υποστηρίζει πως η λύση στον λιβυκό εμφύλιο περνάει μέσα από την Τουρκία, επιτίθεται στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και παράλληλα αναφέρει πως η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο «κύμα» προσφύγων εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις στην περιοχή.

Στην αρχή του άρθρου του, ο Ερντογάν στρέφει τα «πυρά» του κατά της Δύσης, τονίζοντας ότι η Λιβύη βρίσκεται εν μέσω ενός αιματηρού εμφύλιου πολέμου την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η διεθνής κοινότητα δεν ανέλαβε της ευθύνες της για να μπει ένα τέλος στη βία και να επανέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα στη χώρα.

«Σήμερα, είμαστε μάρτυρες αυτής της απάθειας» τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος, και συμπληρώνει:

«Η κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, δέχεται επίθεση από τον πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ για αρκετά χρόνια. Η ένοπλη ομάδα του, η οποία προσπαθεί να διεξάγει πραξικόπημα στη χώρα, έχει τη στήριξη μη δημοκρατικών κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων αυτές της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Στη συνέχεια του άρθρου του, ο Ερντογάν αναφέρει πως το θέμα της Λιβύης έχει διχάσει τη Γηραιά Ήπειρο.

«Η Γερμανία, η οποία στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση και τη διπλωματία, θα φιλοξενήσει ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή. Αντίθετα, η Γαλλία τάσσεται στο πλευρό του Λίβυου πραξικοπηματία Χαφτάρ και απέναντι στη νόμιμη κυβέρνηση. Ορισμένοι ενδέχεται να αναρωτηθούν γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να ανακατευτεί στη λιβυκή σύγκρουση, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλοι πόλεμοι, άλλες συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις που ξεδιπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο».

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στηρίξει την κυβέρνηση Σάρατζ, τότε θα «προδίδει τις βασικές αξίες της».

«Το να αφεθεί η Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου θα ήταν ιστορικό λάθος».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποιεί πως σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση Σάρατζ, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα και απειλές.

Όπως υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτικές ήττες στη Συρία και το Ιράκ να βρουν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους ενώ ορισμένες ομάδες που ενστερνίζονται την ιδεολογία αυτών των οργανώσεων, μάχονται στο πλευρό του Χαφτάρ.

«Σε περίπτωση που η σύγκρουση συνεχιστεί, η βία και η αβεβαιότητα θα πυροδοτήσουν παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη» γράφει ο Τούρκος πρόεδρος, που χαρακτηρίζει τεστ για την Ευρωπαϊκή Ένωση τον λιβυκό εμφύλιο.

«Οι Ευρωπαίοι φίλοι και σύμμαχοί μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μόνο όταν παραπονιούνται ή εκφράζουν ανησυχία. Το διεθνές δίκαιο, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να υπερασπιστούν χωρίς κάποια ανάληψη ευθύνης. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι η επιβράβευση όσων γυρνούν την πλάτη στη διπλωματία και χλευάζουν τη διεθνή κοινότητα οδηγεί σε σοβαρότερα προβλήματα στην πορεία. Και όμως, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν μάθει ακόμη αυτά τα μαθήματα. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει στον κόσμο ότι διαδραματίζει ρόλο στη διεθνή αρένα. Η επερχόμενη ειρηνευτική Διάσκεψη στο Βερολίνο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτό τον στόχο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει, όμως, να μιλούν λιγότερο και να επικεντρώνονται στο να κάνουν σταθερά βήματα. (…) Δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν θέλει να προσφέρει στρατιωτική στήριξη στη Λιβύη, η εμφανής επιλογή θα ήταν να συνεργαστεί με την Τουρκία, που ήδη έχει υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια. Η Τουρκία στηρίζει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Λιβύης και μέσω των πρόσφατων μνημονίων ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας, υποσχεθήκαμε να προστατεύσουμε την κυβέρνηση της Λιβύης από τους πραξικοπηματίες. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα εκπαιδεύσουμε τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας και θα τις βοηθήσουμε να πολεμήσουν την τρομοκρατία, την εμπορία ανθρώπων και άλλες σοβαρές απειλές εναντίον της διεθνούς ασφάλειας».

Ολοκληρώνοντας, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει:

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Και σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι, αυτοί που εργάζονται για την ειρήνη θα πρέπει να είναι θαρραλέοι και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βάλουν ένα τέλος στη βία. Η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία -έναν παλιό φίλο και πιστό σύμμαχο- ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ