ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο – Τι λέει η μητέρα του δράστη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο – Τι λέει η μητέρα του δράστη
Aaron Chown/PA via AP

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στο νότιο Λονδίνο, χωρίς ωστόσο να δώσει αποδεικτικά στοιχεία γι’  αυτό, την ώρα που η βρετανική αστυνομία διενεργεί ελέγχους προκειμένου να σχηματίσει το παζλ της προσωπικότητας του 19χρονου δράστη

«Ο δράστης της επίθεσης στον τομέα Στρέταμ στο νότιο Λονδίνο χθες είναι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επίθεση απαντώντας στο κάλεσμα για επιθέσεις εναντίον πολιτών των χωρών του συνασπισμού», αναφέρεται σε δήλωση που μετέδωσε το Amaq, το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης

O δράστης της χθεσινής επίθεσης, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία, είχε πλέξει το εγκώμιο του Ισλαμικού Κράτους, είχε μοιραστεί ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα στο διαδίκτυο και είχε παροτρύνει την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

Ο Σουντές Αμάν, 20 ετών, μαχαίρωσε δύο ανθρώπους χθες, Κυριακή, λίγο πριν από τις 14:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας) σε έναν εμπορικό δρόμο της λονδρέζικης συνοικίας Στρέθαμ, προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από την αστυνομία.

london attacker


Πηγή: EPA

Ένα τρίτο άτομο τραυματίστηκε από θραύση γυαλιών που προκάλεσαν οι πυροβολισμοί των δυνάμεων της τάξης.

Το 2018 ο Αμάν είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της διακίνησης τρομοκρατικού υλικού και συλλογής πληροφοριών προς χρήση σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Έρευνες σε δύο σπίτια

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε έρευνες σε σπίτια που σχετίζονταν με τον δράστη.

«Διενεργήθηκε έρευνα σε δύο κατοικίες στο νότιο Λονδίνο και στην περιοχή του Μπίσοπς Στόρτφορντ», μια μικρή πόλη βόρεια της πρωτεύουσας, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η αστυνομία.

«Καμία σύλληψη δεν έχει πραγματοποιηθεί και η έρευνα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς», πρόσθεσε.

Ο Αμάν ήταν 17 ετών και ζούσε στο σπίτι των γονιών του μαζί με τη μητέρα και τα μικρότερα αδέλφια του, όταν άρχισε να διαπράττει τρομοκρατικά αδικήματα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η αστυνομία αντιλήφθηκε τις ενέργειές του τον Απρίλιο του 2018 και συνελήφθη από ένοπλους αστυνομικούς σε έναν δρόμο του βόρειου Λονδίνου έναν μήνα αργότερα.

Όταν οι αστυνομικοί εξέτασαν τους υπολογιστές και το τηλέφωνό του ανακάλυψαν ότι είχε κατεβάσει από το διαδίκτυο υλικό για την κατασκευή εκρηκτικών και την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Μηνύματα έδειξαν πως είχε συζητήσει με την οικογένεια, τους φίλους και την κοπέλα του τις ακραίες απόψεις του και την επιθυμία του να πραγματοποιήσει επίθεση, ενδεχομένως με μαχαίρι, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Αμάν είχε αναρτήσει μια εικόνα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, και είπε στον αδελφό του σε ένα μήνυμα πως «το Ισλαμικό Κράτος είναι εδώ και θα μείνει».

Είχε αποκαλέσει επίσης τις γυναίκες Γιαζίντι σκλάβες και είπε πως το Κοράνι επιτρέπει τον βιασμό τους, ενώ σε άλλο μήνυμα προέτρεψε την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

Η αστυνομία ανέφερε ότι μοιράστηκε διαδικτυακά ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα με την οικογένειά του και στη διάρκεια μιας συζήτησης για το σχολείο με ένα από τα αδέλφια του έγραψε ότι θα «προτιμούσε να ανατιναχθεί».

Σύμφωνα με μαρτυρία της μητέρας του, Haleema Khan, 41 ετών, ο δράστης είχε επικοινωνήσει μαζί της λίγες ώρες πριν την αιματηρή επίθεση, ζητώντας της μάλιστα να της φτιάξει το αγαπημένο του φαγητό, ένα μουσουλμανικό πιάτο με βάση το ρύζι.

Η ίδια, μητέρα έξι παιδιών, εκτίμησε ακόμη ότι ο γιος της ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή, ενώ χαρακτήρισε τον γιο της ως ένα «ευγενικό αγόρι» λέγοντας πως κατάλαβε ότι ο γιος της ήταν ο δράστης της επίθεσης όταν τον είδε από την τηλεόραση να κείτεται στο έδαφος κοντά στην περιοχή όπου διέμενε σε κατάλυμα για πρώην παραβάτες των νόμων.

Αλλαγές ετοιμάζει ο Τζόνσον

Η «ισλαμιστικής φύσης», σύμφωνα με την αστυνομία, επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες οδήγησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να υποσχεθεί «ουσιαστικές αλλαγές» στη μεταχείριση των δραστών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει κυρίως πιο βαριές ποινές για τους δράστες τρομοκρατικών υποθέσεων και την απαγόρευση της πρόωρης αποφυλάκισής τους, αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι Συντηρητικοί έχουν μεγάλη πλειοψηφία.

Δήμαρχος Λονδίνου: Προβλέψιμη η επίθεση

«Αποτρέψιμη και προβλέψιμη», όπως ήταν και η επίθεση στη γέφυρα του Λονδίνου τον Νοέμβριο, χαρακτήρισε τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Στρίθαμ ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Κάν.

Ο δήμαρχος, σε δηλώσεις του στο BBC, εξέφρασε τον θυμό του για το γεγονός ότι επιτράπηκε η απoφυλάκιση του δράστη πριν εκτίσει όλη την ποινή του, αφού οι αρχές γνώριζαν πως πρόκειται για επικίνδυνο άτομο. «Θέλω να βεβαιωθώ ότι οι αρχές έχουν τις πηγές και την υποστήριξη που χρειάζονται για να εγγυηθούν την ασφάλειά μας», είπε.

Ακόμη ο Καν επέκρινε τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση στο θέμα των αποφυλακίσεων, μη δίνοντας, όπως είπε, στους δικαστές τα «κατάλληλα εργαλεία» που χρειάζονται για να κρατούν τους επικίνδυνους παραβάτες στη φυλακή. «Πριν από λίγα χρόνια, αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τους νόμους, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο στους δικαστές να επιβάλλουν τις σωστές ποινές…», δήλωσε.

Ο Σαντίκ Καν θα επιδιώξει, όπως ανέφερε, να πιέσει την κυβέρνηση να επανεξετάσει πολιτικές, όπως οι περικοπές στον προϋπολογισμό για τις φυλακές, το σύστημα δοκιμαστικής περιόδου επιτήρησης και η πρόωρη αποφυλάκιση, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί με στόχο να μειωθεί το κόστος των φυλακών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ