ΚΟΣΜΟΣ

Αιφνιδιαστικό αίτημα της Τουρκίας για εντοπισμό Τουρκοκύπριων αγνοουμένων

Αιφνιδιαστικό αίτημα της Τουρκίας για εντοπισμό Τουρκοκύπριων αγνοουμένων
Ηλικιωμένος άντρας διασχίζει την ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία, στις 21 Ιανουαρίου 2016 REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Αιφνιδιαστικά η Τουρκία υπέβαλε αίτημα για πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές προκειμένου να διεξαχθούν έρευνες για εντοπισμό Τουρκοκύπριων αγνοουμένων.

Το γεγονός αυτό αποκάλυψε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία ενήργησε ωσάν να μην έχει καμία ευθύνη, να μην διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο και να μην ασκεί έλεγχο στο κατεχόμενο τμήμα

Μιλώντας στην κηδεία αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, του οποίου η ταυτότητα έχει εξακριβωθεί με εξέταση γενετικού υλικού, ο κ. Φωτίου είπε ότι η Τουρκία διαβίβασε γραπτό αίτημα προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητώντας της να υποβάλει σχετικό αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και αυτό, πρόσθεσε, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει προκύψει τέτοιο θέμα, ούτε και οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με Τουρκοκύπριους αγνοούμενους που έχουν ταφεί σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές.

Αντίθετα, είπε, αναφορές για Ελληνοκύπριους αγνοούμενους που πιθανότατα έχουν ταφεί σε σημεία εντός των στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε σωρεία διεθνών εγγράφων.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι πέραν της υποχρέωσης για άνοιγμα στρατιωτικών ζωνών στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία οφείλει να επιτρέψει πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και να υποδείξει τους χώρους που έχουν ταφεί τα σώματα στρατιωτών και πολιτών που περισυνελέγησαν από τα πεδία των μαχών το 1974.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ