ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό: Αφήνει την Κίνα, εξαπλώνεται στον κόσμο

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό: Αφήνει την Κίνα, εξαπλώνεται στον κόσμο
AP Photo/Lee Jin-man

Το φονικό του πέρασμα συνεχίζει ο νέος κοροναϊός, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει τουλάχιστον 2.800 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην Κίνα, η οποία ωστόσο, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη, βλέπει τον αριθμό νέων κρουσμάτων να μειώνεται, καθώς ο Covid 19 έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής.

Τα κρούσματα παγκοσμίως αντιστοιχούν πλέον σε περισσότερες από 81.700 περιπτώσεις ανά τον κόσμο, θέτοντας σε ύψιστο συναγερμό τις υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά ο αριθμός των ημερησίως αναφερόμενων κρουσμάτων εκτός της Κίνας υπήρξε την Τετάρτη μεγαλύτερος απ’ ό,τι εκείνος των κρουσμάτων μέσα στη χώρα όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η χώρα που πλήττεται πλέον μοιάζει να είναι η Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει 1.500 κρούσματα, αναγκάζοντας τη χώρα και τις ΗΠΑ να αναβάλουν κοινή στρατιωτική άσκηση, μετά τον εντοπισμό στρατιωτών θετικών στον ιό. Τα σχολεία στη χώρα, τα οποία επρόκειτο να ανοίξουν για τη νέα σχολική χρονιά, παραμένουν κλειστά.

Στην Ευρώπη, τα πρώτα τους κρούσματα ανακοίνωσαν η Δανία, η Εσθονία και η Ρουμανία, στη Γερμανία 10 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, ενώ στην Ιταλία, η οποία μετράει 12 θανάτους, ελάχιστος είναι ο κόσμος που κυκλοφορεί στους δρόμους. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία σκαρφάλωσε στα 474, σημειώνοντας άνοδο περισσότερο από 25% σε μόλις 24 ώρες.

Σήμερα, εξάλλου, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα έκανε γνωστό ότι έθεσε τον εαυτό του «σε απομόνωση», επειδή μια συνεργάτιδά του έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό.

«Θα προσαρμοστώ κι εγώ στις οδηγίες του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας και για δυο μήνες θα ζήσω σε ένα είδος αυτοπομόνωσης», ανέφερε σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook o Φοντάνα, στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα.

«Την Τετάρτη φορούσα συνεχώς μάσκα και θα συνεχίσω να το κάνω, ώστε αν τύχει να προκύψω θετικός, στο μεταξύ να μην έχω μεταδώσει σε κανέναν τον ιό», συνέχισε ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας.

«Μην τρομάξετε , λοιπόν, όταν με δείτε, διότι είμαι πάντα έτοιμος να προστατέψω τους κατοίκους της Λομβαρδίας από κάθε είδος μόλυνσης», πρόσθεσε.

Ο κοροναϊός ανά τον κόσμο...

-Στο Ιράν, μια χώρα που πλήττεται έντονα από τον ιό, οι νεκροί σήμερα ανήλθαν στους 22 ενώ τα κρούματα στα 141.

-Η πόλη της Οζάκα στην Ιαπωνία αποφάσισε να κλείσει όλους τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Αξιωματούχος της Οζάκα δήλωσε ότι οι δημοτικές αρχές θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα προκειμένου να συζητήσουν μέτρα αναφορικά με τον ιό, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είναι ενήμερος για μια τέτοια απόφαση.

Σαουδική Αραβία απαγόρευσε την είσοδο των ξένων που επισκέπτονται τα θρησκευτικά αξιοθέατα της χώρας για προσκύνημα, όπως η Μέκκα και η Μεδίνα.

-Μία γυναίκα από την Ιαπωνία βρέθηκε θετική στον ιό… ξανά. Τον περασμένο μήνα είχε μολυνθεί, είχε νοσηλευτεί και μετά την ανάρρωσή της είχε λάβει εξιτήριο.

Αυστραλία επέκτεινε την ταξιδιωτική της απαγόρευση προς τους ξένους που έρχονται στη χώρα από την κεντρική Κίνα.

-Η έκθεση ωρολογοποιίας Watches & Wonders στη Γενεύη δεν θα διεξαχθεί φέτος λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα Υψηλής Ωρολογοποιίας που την διοργανώνει. Συνολικά στη χώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 4.

-«Όχι απίθανο» είναι το ενδεχόμενο οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στην Ιαπωνία τον Ιούλιο, να αναβληθούν.

- Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς τον συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ στην επιδημία του COVID-19, ενώ δήλωσε ότι θα αποφασίσει «σε εύθετο χρόνο» εάν η κυβέρνησή του θα επιβάλλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς και από χώρες οι οποίες πλήττονται από τον κοροναϊό.

-Υπό εξέταση βρίσκεται το αν θα γίνουν κανονικά, αν θα περιοριστεί το εύρος τους ή εάν θα ακυρωθούν οι εαρινές σύνοδοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, με την απόφαση να αναμένεται να ληφθεί τις προσεχείς ημέρες.

Microsoft Inc ανακοίνωσε χθες πως δεν αναμένει να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους τριμήνου που είχε θέσει, τόσο για τα Windows όσο και για τον κλάδο των προσωπικών υπολογιστών, ως συνέπεια του ξεσπάσματος του κοροναϊού.

-Ένα μέρος των εκατοντάδων μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, που βρίσκεται αγκυροβολημένο σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα εδώ και τρεις εβδομάδες εξαιτίας του νέου κοροναϊού, άρχισε να αποβιβάζεται σήμερα, αλλά θα τεθεί υπό παρακολούθηση.

Μία αεροσυνοδός έσπειρε… τον πανικό

Τον πανικό έχει σπείρει στη Νότια Κορέα η είδηση ότι μια αεροσυνοδός της Korean Air που επαληθεύτηκε πως μολύνθηκε από τον κοροναϊό δούλεψε σε πτήσεις μεταξύ της Σεούλ και του Λος Άντζελες.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι το μέλος αυτό των πληρωμάτων καμπίνας της Korean Air είχε εργαστεί στην πτήση KE958 από το Ισραήλ προς την Ιντσόν τη 15η/16η Φεβρουαρίου. Ανάμεσα στους επιβάτες της πτήσης ήταν γκρουπ τουριστών από τη Νότια Κορέα μεταξύ των οποίων 31 άνθρωποι διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

Δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα σε ποιες άλλες πτήσεις είχε εργαστεί η υπάλληλος του νοτιοκορεατικού αερομεταφορέα. Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap και άλλα ΜΜΕ, η αεροσυνοδός εργάστηκε επίσης στις πτήσεις KE017 και KE012 προς και από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Περίπου τριάντα μέλη πληρωμάτων της Korean Air που βρίσκονταν στις ίδιες πτήσεις τέθηκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η αεροπορική εταιρεία παρέπεμψε όλες τις ερωτήσεις για τα δρομολόγια στα οποία εργάστηκε η υπάλληλός της στα KCDC, περιοριζόμενη να διαβεβαιώσει πως «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές για να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των επιβατών και των εργαζομένων» της.

Τα KCDC ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 334 νέα κρούσματα του κοροναϊού χθες Τετάρτη, εξέλιξη που αυξάνει το σύνολο των ασθενών σε 1.595. Δεν υπήρξαν νέοι θάνατοι πέραν των 12 που έχουν καταγραφεί.
Η Νότια Κορέα έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα στη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ