ΚΟΣΜΟΣ

Πτήση του τρόμου: Η κάμερα «συνέλαβε» υπόπτους με την βόμβα στο χέρι

Πτήση του τρόμου:  Η κάμερα «συνέλαβε» υπόπτους με την βόμβα στο χέρι
Στιγμιότυπο από κάμερα ασφαλείας Video grab

«Φως» στο τι πραγματικά συνέβη στην πτήση του τρόμου της Daalo Airlines ρίχνουν οι έρευνες που διεξάγουν οι μυστικές υπηρεσίες της Σομαλίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, στη διάρκεια της πτήσης σημειώθηκε έκρηξη βόμβας, η οποία ήταν τοποθετημένη σε ένα λαπτοπ, με το οποίο ήρθαν σε επαφή δύο υπάλληλοι του αεροδρομίου.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, ο ένας υπάλληλος παραδίδει τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή στον συνάδελφό του, ο οποίος με τη σειρά του τον έδωσε σε έναν άνδρα, ο οποίος τελικά έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στο κενό μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Οι δύο υπάλληλοι του αεροδρομίου συνελήφθησαν, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες, ο άνδρας που έπεσε στο κενό μετά την έκρηξη, ήταν ο Abdullahi Abdisalam Borleh με καταγωγή από τη Σομαλία.

Όπως μεταδίδει το CNN ο Borleh, ήταν εκείνος που έβαλε στο αεροσκάφος το λαπτοπ και φαίνεται πως γνώριζε που ακριβώς έπρεπε να καθίσει και πώς να τοποθετήσει τη συσκευή, ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες και περισσότερες απώλειες.

Θεωρείται ότι αν η βόμβα είχε εκραγεί την στιγμή που το αεροπλάνο θα βρισκόταν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, τότε θα είχε πολύ καταστροφικότερες συνέπειες. Όμως η έκρηξη σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος πετούσε μεταξύ 12 και 14.000 ποδών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Σομαλός ύποπτος και να τραυματιστούν ακόμη δύο επιβάτες του αεροσκάφους.

Χάρις στην ψύχραιμη αντίδραση του πιλότου, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια, παρά την τρύπα που είχε δημιουργηθεί στο πλάι του, στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου.

Όπως δείχνουν οι έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν αμερικανοί αξιωματούχοι και πράκτορες του FBI, η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε για τη βόμβα ήταν TNT.

Οι αρχές εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η εξτρεμιστική οργάνωση Al-Shabaab, παρόλο που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ότι ο Abdisalam Borleh ήταν μέλος της.

Airport workers seen with laptop used in Somalia in-flight jet blast
By Robyn Kriel and Faith Karimi

Διαβάστε ακομα

Πτήση D3159: Επίσημη παραδοχή των αρχών για έκρηξη από βόμβα

Πτήση D3159: Σε laptop η βόμβα, στο κενό ο βομβιστής

Πτήση D3159: Εκρηκτική ύλη ΤΝΤ προκάλεσε την έκρηξη στο αεροσκάφος

Παραδέχθηκε η Daallo Airlines ότι χάθηκε επιβάτης στην πτήση D3159

ΔΗΜΟΦΙΛΗ