ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αποφυλακίζουν κρατούμενους λόγω κορωνοϊού - Φήμες και για ασθενή υπουργό

Ιράν: Αποφυλακίζουν κρατούμενους λόγω κορωνοϊού - Φήμες και για ασθενή υπουργό
AP Photo/Vahid Salemi

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού λαμβάνει το Ιράν, μια από τις χώρες που τις τελευταίες ημέρες πλήττεται περισσότερα από την επιδημία, με αποτέλεσμα 77 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 2.300, η χώρα αποφάσισε να ενεργοποιήσει 300.000 υγειονομικούς υπαλλήλους, προκειμένου να ριχτούν στη μάχη του περιορισμό και της αντιμετώπισης των κρουσμάτων.

Τουλάχιστον 23 μέλη της ιρανικής Βουλής έχουν επίσης βρεθεί θετικοί στον νέο ιό, γεγονός που αντιστοιχεί στο 8% των συνολικών μελών του Κοινοβουλίου.

Εξαιτίας αυτού, οι συνεδριάσεις έχουν ματαιωθεί.

Την Τετάρτη, η είδηση ότι ο υπουργός Βιομηχανίας, Μεταλλείων και Εμπορίου της χώρας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό διαψεύστηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγή του υπουργείου.

Σύμφωνα με την πηγή ο Ρέζα Ραχμάνι, ο βήχας του οποίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου προκάλεσε όργιο φημών, δεν οφείλεται στον κορωνοϊό αλλά… στα χημικά κατά τη διάρκεια του Ιρανο-ιρακινού πολέμου. Άλλη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι ο υπουργός νοσηλεύεται εξαιτίας ωτίτιδας.

Στις 25 Φεβρουαρίου, θετικός στον ιό είχε εντοπιστεί και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας.

Απελευθερώνονται 54.000 κρατούμενοι

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα να καταπολεμήσει την εξάπλωση της νόσου στις φυλακές της χώρας, στις οποίες υπάρχει υπερπληθυσμός, αποφάσισε να απελευθερώσει προσωρινά περισσότερους από 54.000 κρατούμενους, σύμφωνα με το BBC.

Στους εγκλείστους επετράπη να βγουν από την φυλακή αφού εξετάστηκαν και βγήκαν αρνητικοί στο τεστ για τον νέο κοροναϊό και αφού κατέβαλαν εγγύηση, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί.

Στους κρατούμενους για θέματα ασφαλείας που έχουν καταδικαστεί σε περισσότερα από πέντε χρόνια κάθειρξης δεν θα επιτραπεί να βγουν από τη φυλακή, πρόσθεσε.

Φορέας η Βρετανοϊρανή κρατούμενη;

Την ίδια ώρα σύμφωνα με Βρετανίδα βουλευτή που επικαλείται το BBC, η Βρετανοϊρανή Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, που βρίσκεται φυλακισμένη στο Ιράν, μπορεί να αφεθεί ελεύθερη σύντομα.

Σύμφωνα με τη βουλευτή Τούλιπ Σίντικ, ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βρετανία δήλωσε ότι η Ζαγαρί-Ράτκλιφ «μπορεί να αφεθεί ελεύθερη παίρνοντας άδεια απουσίας σήμερα ή αύριο».

Ο σύζυγός της δήλωσε το Σάββατο ότι πιστεύει πως η σύζυγός του προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό στην φυλακή και ότι οι αρχές αρνούνται να της κάνουν εξετάσεις.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Εσμαϊλί υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η Ζαγαρί-Ράτκλιφ επικοινώνησε στη συνέχεια με την οικογένειά της και "τους είπε ότι είναι καλά στην υγεία της".

Στη Ναζανίν επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών το 2016 στο Ιράν μετά την καταδίκη της για κατασκοπεία, κατηγορία την οποία αρνείται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ