ΚΟΣΜΟΣ

Προσχέδιο υπουργών ΕΕ: Όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των συνόρων

Προσχέδιο υπουργών ΕΕ: Όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των συνόρων
(AP Photo/Emrah Gurel)

Συνεδριάζει το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Έγγραφο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος που διέρρευσε, αναφέρει ότι «η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών, αναφέρει ότι η «αποτελεσματική προστασία» των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. «παραμένει κρίσιμης σημασίας» και «δεν θα γίνουν ανεκτές οι παράνομες διελεύσεις». Σημειώνεται ότι το έγγραφο δεν είναι το τελικό και ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Επιπλέον, παροτρύνει όσους επιθυμούν να φτάσουν στην Ε.Ε. «να μην διακινδυνεύσουν τις ζωές τους» επιχειρώντας το πέρασμα στην Ελλάδα διά ξηράς ή θάλασσας.

Παράλληλα, το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών «καλεί όλους τους παράγοντες και τις οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών», ενώ εκφράζεται «ισχυρή αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες προκλήσεις.

Ακόμα, το Συμβούλιο χαιρετίζει την παροχή έκτακτης οικονομικής στήριξης 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα την οποία ανακοίνωσε χθες από τον Έβρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημειώνεται ότι θα συναντηθεί εκ νέου στις 13 Μαρτίου «για να αναπτύξει περαιτέρω την ανταπόκριση της Ε.Ε. στις ανάγκες που έχει εκφράσει η Ελλάδα».

Τέλος, το Συμβούλιο των υπουργών, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος, «καλεί την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της κοινής δήλωσης [Ε.Ε.-Τουρκίας] του 2016 και να αποφύγει δράσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». Η Ε.Ε., σημειώνεται, θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις «σημαντικές προσπάθειες» της Τουρκίας να παράσχει φιλοξενία στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ