ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ιού

Κορωνοϊός: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ιού
John Thys, Pool Photo via AP

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συντονίσουν μια κοινή αντιμετώπιση στην επιδημία του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνόδων της ΕΕ, ανακοίνωσε μέσω twitter τη Δευτέρα ότι έπειτα από διαβουλεύσεις, θα διοργανώσει προσεχώς διάσκεψη των μελών της EUCO για τον COVID-19, για τον συντονισμό των προσπαθειών της ΕΕ.

«Πρέπει να συνεργαστούμε προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών μας», επεσήμανε. Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα της Τρίτης.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να περιοριστούν οι συνεδριάσεις της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτής της εβδομάδας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η συγκέντρωση εκατοντάδων ευρωβουλευτών στον ίδιο χώρο μπορεί να συμβάλει στην εξάπλωση του κορωνοϊού, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ολομέλεια επρόκειτο αρχικά να φιλοξενηθεί στο Στρασβούργο, αλλά μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες γιατί υπήρξαν ανησυχίες ότι οι μετακινήσεις των ευρωβουλευτών, των βοηθών τους και των υπαλλήλων θα αύξαναν τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Νταβίντ Σασόλι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, δήλωσε ότι βρίσκεται προληπτικά σε κατ' οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες επειδή είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

«Το κοινοβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις του. Κανένας ιός δεν μπορεί να παρεμποδίσει την δημοκρατία», αναφέρει ο Σασόλι, σε σημερινή του ανακοίνωση.

Σε ισχύ περαιτέρω προληπτικά μέτρα στο Συμβούλιο της ΕΕ

Από χθες, Δευτέρα, στο Συμβούλιο της ΕΕ τέθηκαν σε ισχύ σειρά νέων προληπτικών μέτρων, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19) και λαμβάνοντας υπόψη και τις επικαιροποιημένες συμβουλές των ειδικών ιατρών.

Ως εκ τούτου, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του Συμβούλιο της ΕΕ, ο αριθμός των συνόδων και συνεδριάσεων του, των προπαρασκευαστικών οργάνων και των ομάδων εργασίας του θα μειωθεί. Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις σχετικά με τις συνόδους και τις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιούνται θα λαμβάνονται σε τακτική βάση από την Προεδρία. Επίσης, θα περιοριστεί ο αριθμός των μελών των αντιπροσωπιών που συμμετέχουν στις συνόδους και τις συνεδριάσεις.

Προσέτι αναστέλλονται όλες οι επισκέψεις ομάδων και τα μη αναγκαία μαθήματα κατάρτισης.

Επιπλέον, έχει επικαιροποιηθεί ο κατάλογος περιοχών στις οποίες ισχύουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για το προσωπικό της ΓΓΣ, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις των ιταλικών αρχών.

Η προσέγγιση αυτή δίνει έμφαση σε μια στροφή προς γενικότερα μέτρα δεδομένου ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί εκτεταμένα στα περισσότερα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, και ότι η εξέλιξη αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί, επισημαίνει το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.

Η γενική γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς και είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ