ΚΟΣΜΟΣ

Φόβος για νέα χτυπήματα του ISIS σε Ευρώπη και ΗΠΑ το 2016

Φόβος για νέα χτυπήματα του ISIS σε Ευρώπη και ΗΠΑ το 2016
REUTERS/Stringer/Files

To Ισλαμικό Κράτος αναμένεται να επιχειρήσει επιθέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ εντός του 2016, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής. Την ίδια ώρα, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, αναφέρουν στο CNN ότι μαχητές του ISIS βρίσκονται στην Ευρώπη στοχεύοντας Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο και μεγάλη πόλη του Βελγίου και προετοιμάζουν ταυτόχρονα χτυπήματα.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στο Κογκρέσο ο Βίνσεντ Στιούαρτ, διευθυντής της DIA (Defense Intelligence Agency), "ο ISIS θα επιχειρήσει πιθανότατα νέες επιθέσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος αλλά και στο έδαφος των ΗΠΑ μέσα στο 2016", αναφέρει δημοσίευμα του CNN.

"Αυξανόμενες δυνατότητες να εξαπολύσει επιθέσεις σε όλον τον πλανήτη έχει αποκτήσει το Ισλαμικό Κράτος, συνιστώντας την μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή παγκοσμίως", σύμφωνα με τον Τζέιμς Κλάπερ, συντονιστή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.“Στις ΗΠΑ, η κυριότερη εξτρεμιστική ισλαμιστική απειλή προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας, από Αμερικανούς ή από αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί”, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Κλάπερ για τις παγκόσμιες απειλές.

Άλλες οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, κυρίως το παρακλάδι της στην Υεμένη, η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, “έχουν αποδειχτεί επίσης πολύ ανθεκτικές και είναι σε θέση να κερδίσουν έδαφος το 2016" παρά τις πιέσεις που έχουν δεχτεί από τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις δυτικών χωρών, σημειώνεται ακόμα.

Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, η κορυφαία πρόκληση με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωπες οι ΗΠΑ εντός του 2016 θα είναι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αφού οι υποδομές και τα κυβερνητικά συστήματα καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα.

IS

Πηγή: Reuters

Καθώς ολοένα και περισσότερες "έξυπνες" συσκευές -από οικιακές συσκευές μέχρι αυτόματα αυτοκίνητα- συνδέονται στο δίκτυο του ηλεκτρικού, η εξάπλωση αυτών των συστημάτων “μπορεί να απειλήσει το απόρρητο των δεδομένων ή το αδιάλειπτο των παρεχόμενων υπηρεσιών", ανέφερε ο Κλάπερ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μπορεί στο μέλλον να επωφεληθούν από τη διάδοση αυτών των συσκευών οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, και να παρεμβαίνουν σε αυτές για να παρακολουθούν, να εντοπίζουν τοποθεσίες ή πληροφοριοδότες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να στρατολογήσουν ή ακόμη και να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα.

Θύλακες του ISIS σε 5 ευρωπαϊκές πόλεις - αναμένουν ταυτόχρονα χτυπήματα

Οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών της Δύσης είχαν σημαντικές ενδείξεις για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα από τους τζιχαντιστές πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο CNN υψηλόβαθμο στέλεχος αντιτρομοκρατικής ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε, οι υπηρεσίες γνώριζαν για το πέρασμα περισσότερων από 60 μαχητών του ISIS στο έδαφος της Ευρώπης και οι οποίοι προετοίμαζαν χτυπήματα σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις. Ανάμεσα σε αυτές ήταν το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο και μεγάλη πόλη του Βελγίου, σύμφωνα με την πηγή. Όπως είπε στο CNN η συγκεκριμένη πηγή, πρόσωπο κλειδί στο συντονισμό των υποθέσεων ήταν ο Abu Mohammed al-Adnani, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ISIS στο εξωτερικό. Δεν υπήρχαν πληροφορίες ότι οι επιθέσεις θα διεξάγονταν ταυτόχρονα. Οι πληροφορίες ήταν αποσπασματικές και δύσκολα επαληθεύονταν, ανέφερε και ήταν αρκετά ασαφείς για να υπάρξουν προληπτικά μέτρα.

Ο τρόμος για ταυτόχρονη επικείμενη επίθεση

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Δύσης φοβούνται ότι το Ισλαμικό Κράτος θα προχωρήσει σε πιο «φιλόδοξες επιθέσεις». Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CNN ο Alain Winants, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Βελγίου, «πολλές μυστικές υπηρεσίες φοβούνται ότι μπορούν να υπάρξουν παρόμοιες επιθέσεις με αυτή στο Παρίσι, αλλά αυτήν τη φορά ταυτόχρονα, από πολλές ομάδες σε διαφορετικές χώρες». Το ντοκιμαντέρ "Terror in Paris" του CNN και του Chris Cuomo που παρουσίαζει όλες αυτές τις πληροφορίες θα προβληθεί την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στις 04:00 ώρα Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη

Προστασία από το ISIS ζητά το κόμμα της Λε Πεν
Συναγερμός στην Ευρώπη για το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα από τον ISIS
ISIS: Συναγερμός από Ιντερπόλ για μπαράζ επιθέσεων στην Ευρώπη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ