ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ρωσία: 24ωρη «ασπίδα προστασίας» για τον Πούτιν

Κορωνοϊός - Ρωσία: 24ωρη «ασπίδα προστασίας» για τον Πούτιν
(AP Photo/Darko Vojinovic)

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προστατεύεται επί 24ώρου βάσεως από τον κορωνοϊό. Παράλληλα επεσήμανε ότι όλα τα μέλη του προσωπικού του Κρεμλίνου υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κρούσματα μεταξύ τους από τον κορωνοϊό.

«Οτιδήποτε χρειάζεται για την προστασία του Ρώσου προέδρου από τους ιούς και άλλες ασθένειες γίνεται επί εικοσιτετράωρου βάσεως», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα εργασίας του προέδρου κοινοποιείται δημόσια και συνιστά την καλύτερη απόδειξη για την κατάσταση της υγείας του».

Ο Πεσκόφ πρόσφατα είχε αποφύγει να απαντήσει στο ερώτημα αν ο Πούτιν έχει κάνει τέστ κορωνοϊού, λέγοντας ότι ο πρόεδρος έχει την απαιτούμενη υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα.

Ο Πούτιν επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα την Κριμαία. Οι δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τον Ρώσο πρόεδρο είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν κάποιος είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ενώ το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει επίσης του δημοσιογράφους να μείνουν σπίτι τους αν νοιώθουν αδιαθεσία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος έχει κάνει το τέστ του κορωνοϊού, όπως και όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου.

Δωρεάν τα τεστ για τους πολίτες

Τη Δευτέρα, η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα ανακοίνωσε τη δωρεάν διάθεση των τεστ κορωνοϊού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη σε τεστ κορωνοϊού στη Ρωσία. Λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την απαγόρευση εισόδου ξένων πολιτών και πολιτών χωρίς ιθαγένεια, από τις 18 Μαρτίου έως την 1η Μαΐου.

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, με τους ομολόγους του σειράς κρατών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για τους διπλωμάτες, τα πληρώματα των αεροσκαφών πλοίων και ποταμόπλοιων, σιδηροδρόμων, οδηγών διεθνών μεταφορών και κάποιες άλλες κατηγορίες ατόμων.

Η ίδια διευκρίνισε ότι στα εργαστήρια θα γίνονται οι αναλύσεις, αλλά παράλληλα «τα δείγματα θα τα παραλαμβάνουν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, ενώ τα εργαστήρια δεν θα έρχονται σε επαφή με τον κόσμο».

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι στα ήδη υπάρχοντα τρία τεστ αναμένεται να προστεθεί ένα ακόμη τεστ, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ