ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στους 277 οι νεκροί στην Τουρκία - 66 το τελευταίο 24ωρο

Κορωνοϊός: Στους 277 οι νεκροί στην Τουρκία - 66 το τελευταίο 24ωρο
AP Photo/Emrah Gurel

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό στην Τουρκία αυξήθηκε σήμερα κατά 63 φτάνοντας συνολικά τους 277.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μέχρι στιγμής, ενώ τα κρούσματα του ιού έφτασαν τα 15.679, σε μια άνοδο 2.148 μολύνσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υπουργός τόνισε πως 14.396 άνθρωποι εξετάσθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των εξετάσεων να φτάνει τους 106.799 από την αρχή της πανδημίας.

Από την επόμενη εβδομάδα, είπε, η χώρα θα πραγματοποιεί 20.000 με 25.000 τεστ ημερησίως και 30.000 λίγο αργότερα.

Ο Covid-19 έχει πλέον εξαπλωθεί και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ανέφερε ο Κότζα, με το 60% των κρουσμάτων να έχει εντοπιστεί στην Κωνσταντινούπολη.

Η επαρχία της Σμύρνης και της Άγκυρας ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων.

Κάλεσμα Ερντογάν για τήρηση των μέτρων

Τα πλεονεκτήματα της Τουρκίας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η ισχυρή υποδομή του τουρκικού συστήματος υγείας και η έγκαιρη λήψη μέτρων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για άλλη μια φορά κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να μένουν στο σπίτι και να τηρούν την κοινωνική απομόνωση για να αποτραπεί η διασπορά του ιού. Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στους τοπικούς επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία θα αφήσει πίσω αυτή την ταραγμένη περίοδο με ελάχιστες απώλειες, προσθέτοντας ότι οι κρατικοί θεσμοί εργάζονται σκληρά προς τούτο.

«Πρέπει να παροτρύνουμε τους πολίτες μας, τα παιδιά τους και τους ηλικιωμένους να παραμείνουν αφοσιωμένοι στους κανόνες», είπε.

Σχετικά με την επιβράδυνση της οικονομίας λόγω της πανδημίας, είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της παραγωγής και τις εξαγωγές».

«Με το θέλημα του Θεού, θα ξεπεράσουμε αυτή την επιδημία με προσοχή στην καθαριότητα, με το να μένουν άδειοι οι δρόμοι και με το να μην βγαίνουμε από τα σπίτια μας αν δεν είναι απαραίτητο», είπε.

«Αν καθένας από τους πολίτες μας θέσει τον εαυτό του σε καραντίνα, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα», τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι αν χρειαστεί μπορεί να διακοπεί προσωρινά η μετακίνηση μεταξύ των επαρχιών, όπως και οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων.

«Θα ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην Εθνική Εκστρατεία Αλληλεγγύης, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεές για τον αγώνα του κράτους κατά του κορωνοϊού, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δαπανηθούν για όσους έχουν ανάγκη. Πρόσθεσε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο επιχειρηματικός κόσμος, δωρητές αλλά και πολίτες έχουν αγκαλιάσει αυτή την εκστρατεία.

«Κάνουμε προσπάθειες να ανοίξουμε νέα νοσοκομεία», είπε, και ευχαρίστησε το προσωπικό υγείας που εργάζεται σκληρά για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από τη νόσο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν κήρυξε την έναρξη της Εθνικής Εκστρατείας Αλληλεγγύης την περασμένη Δευτέρα. Ο ίδιος κατέθεσε 7 μηνών μισθούς του, που αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό περίπου των 84.000 ευρώ. Το παράδειγμα του προέδρου ακολούθησε ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο ακροδεξιός ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδροι ενώσεων, επιμελητηρίων, πρυτάνεις, νομάρχες, δήμαρχοι και καλλιτέχνες.

Ωστόσο, έντονες ήταν οι αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπου σε σχετικές αναρτήσεις επικρίνεται η κίνηση του Τούρκου προέδρου να ζητήσει χρήματα από τον λαό, την ίδια στιγμή που η οικονομική κρίση βαθαίνει και ελάχιστα μέτρα στήριξης έχουν ανακοινωθεί για όσους μένουν άνεργοι λόγω του κορωνοϊού. Ορισμένοι δε επικρίνουν απευθείας τον Τούρκο πρόεδρο για το υπερβολικό ποσό (630.000 ευρώ ημερησίως) το οποίο δαπανάται για τη συντήρηση και λειτουργία του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ