ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας - Εμμένει στα ευρωομόλογα ο Κόντε

Κορωνοϊός - Ιταλία: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας - Εμμένει στα ευρωομόλογα	ο Κόντε
AP Photo/Luca Bruno

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και την διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας μέχρι τις 3 Μαΐου. Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ζήτησε από τους πολίτες να σεβαστούν τα όσα προβλέπουν τα περιοριστικά μέτρα και τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα, κατά την γιορτή της απελευθέρωσης από τον Ναζιφασισμό, στις 25 Απριλίου, και την Πρωτομαγιά.

Μόνη εξαίρεση, είναι τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα χαρτικών και τα καταστήματα που πωλούν είδη για παιδιά, τα οποία μπορούν να ξανανοίξουν. Θα ξαναρχίσει, παράλληλα, και ο αναγκαίος καθαρισμός των δασών.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών. Όλοι μας ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο βαθμιαία. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα», είπε ο Κόντε.

Όπως τόνισε, θα τεθούν και νέα στάνταρντ και κανόνες για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. «Κύριος στόχος μας, είναι να συγκρατήσουμε τον δείκτη μετάδοσης του ιού», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Θα γίνει ειδική μελέτη και για το πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς τους ερχόμενους μήνες.

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Τζουζέπε Κόντε, πρόσθεσε σχετικά με το θέμα αυτό:

«Οι προτάσεις που έγιναν χθες, στο Eurogroup, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ακόμη ανεπαρκές. Θέλουμε ένα ταμείο που να χρηματοδοτηθεί από κοινού, κάτι που μπορεί να γίνει με τα Ευρωομόλογα. Με το βάρος και την δύναμη που απαιτεί μια οικονομία πολεμικής περιόδου. Και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι μετά θα είναι πολύ αργά. Θα υπάρξει νέα, κοινή αντιμετώπιση της ανεργίας και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αλλά το καταλληλότερο μέσο είναι τα ευρωομόλογα, και με αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε την μάχη μας».

Στην συνέχεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υπάρχει από το 2012, δεν ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύχτα, όπως προσπάθησαν να πουν ο Ματτέο Σαλβίνι και η Τζώρτζια Μελόνι, επίσης από την αντιπολίτευση».

«Η κυβέρνηση αυτή δεν εργάζεται στο σκότος, αλλά κοιτάζοντας στα μάτια τους Ιταλούς. Το Γιούρογκρουπ επεξεργάσθηκε πρόταση για μια γραμμή πίστωσης συνδεδεμένης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με εντελώς νέα χαρακτηριστικά», εξήγησε ο Κόντε.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «η Ιταλία δεν ζήτησε ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διότι το θεωρεί μέσο ανεπαρκές και ακατάλληλο για την σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δίνει μάχη για να υπάρξουν νέα εργαλεία».

«Πρέπει να εξηγήσουμε τις ιδέες μας, με μεγάλη δυναμικότητα. Θα αγωνιστώ για τα ευρωομόλογα και θα εξηγήσω, στην επόμενη σύνοδο κορυφής, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν είναι κατάλληλος. Χρειάζεται μια κοινή απάντηση, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε καν για απάντηση» είπε ο Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στους ιταλούς πολίτες σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

«Δεν θα συναινέσω, μέχρις ότου να υπάρξει μια μεγάλη σειρά μέσων και εργαλείων, η οποία θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που ζούμε. Με την επιμονή μας και την δύναμη της λογικής θα καταφέρουμε να πείσουμε όλους ότι είναι η μόνη οδός για να ξαναρχίσουμε να πορευόμαστε προς το μέλλον», κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Μειώθηκαν τα κρούσματα - Περιορισμός του αριθμού των νεκρών

Σημειώνεται πως το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 570 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.951 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία. Την ίδια ώρα, 1.985 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 147.577. Οι νεκροί έφτασαν τους 18.849. Παράλληλα, 30.455 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Την Πέμπτη, το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 143.626 και είχαν χάσει την ζωή τους 18.279 άνθρωποι ενώ 28.470 είχαν θεραπευθεί.

Την ίδια ώρα, 3.497 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.242 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 66.534 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 56.048 και οι νεκροί 10.238.

Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 19.128 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.397. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 13.421, με 793 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει μείωση σε σχέση με την Πέμπτη (233 κρούσματα) ενώ σημειώθηκαν και 40 λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (για έβδομη συνεχή ημέρα) ,όπως και στα νοσοκομεία, συνεχίζουν να περιορίζονται. Οι δε θεραπευμένοι είναι, και πάλι, σχεδόν δυο χιλιάδες.

Drone εντοπίζει παραβάτες της καραντίνας

«Προσοχή είσθε σε μία απαγορευμένη ζώνη. Απομακρυνθείτε αμέσως!»: στη μικρή κοινότητα Τρεβιόλο, στη βόρειο Ιταλία, ένα drone δεν περιορίζεται μόνον στο να εντοπίζει τους παραβάτες της καραντίνας, αλλά επίσης μετρά και τη θερμοκρασία τους από απόσταση.

Η μηχανική και αμείλικτη φωνή του drone, που περιπολεί πάνω από τη μικρή κοινότητα των 11.000 κατοίκων, στα περίχωρα του 'μαρτυρικού' Τρεβίζο, και στην οποία ήδη έχουν καταγραφεί 50 θάνατοι, προειδοποιεί επίσης πως «η παράβαση των κανονισμών (περιορισμού) επισύρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις». Το τηλεκατευθυνόμενο πτητικό μέσο χρησιμοποιείται επίσης και για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες.

Όσο ο ρυθμός της πανδημίας έχει επιταχυνθεί, η χρήση drone για την επιτήρηση του πληθυσμού έχει επεκταθεί, ακόμη και σε χώρες όπου, πριν από μόλις έναν μήνα, εξέφραζαν αμφιβολίες σχετικά με την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών. Στην Ισπανία, αυτά τα μηχανήματα χρησιμοποιούνται για να εντοπίζονται οι μετακινήσεις ή η κατανάλωση νερού στα νοικοκυριά. Στην Ιορδανία, για να ελέγχεται η τήρηση των περιορισμών κίνησης. Στη Γαλλία, επιτηρούν τις παραλίες και τις παρόχθιες διαδρομές του Σηκουάνα στο Παρίσι. Επίσης ορατά είναι και πάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η ακραία κατάσταση της πανδημίας έχει δικαιώσει τη χρήση των δύο drones που περιπολούν πάνω από την πόλη στα μάτια του δημάρχου και της πλειονότητας των πολιτών στο Τρεβιόλο. Μάλιστα ένα από αυτά διαθέτει ειδικά όργανα για τη μέτρηση εξ αποστάσεως της θερμοκρασίας.

«Πετάμε το drone στα 25 μ. κι όταν αυτό εντοπίσει κάποιους, το κατεβάζουμε για να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία τους με σχετική, αλλά ακόμη όχι πλήρη, ακρίβεια», τονίζει ο αστυνομικός που το χειρίζεται.

Σε περίπτωση που «υπάρχει σωματική θερμοκρασία που μας μοιάζει ανώμαλη, στέλνουμε μία περίπολο, για να θερμομετρήσει με ακρίβεια και να διαπιστώσει εάν το εν λόγω άτομο βρισκόταν σε υποχρεωτική καραντίνα και την έχει παραβιάσει, είτε βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό και βγήκε έξω, ή εάν έχει προβλήματα υγείας» τονίζει ο Ματέο Κόπια, δείχνοντας πως η χρωματική διαβάθμιση στα περιγράμματα των ανθρώπων που εμφανίζονται στην οθόνη ελέγχου, μπορεί να βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν κάποιος έχει κάποιον ύποπτο πυρετό.

Από την πλευρά του, ο 49χονος δικηγόρος Σέρτζο Φουμαγκάλι τονίζει πως «όποτε υπάρχει κρίση, η παραβίαση των ελευθεριών είναι έννοια σχετική, διότι τίθεται ζήτημα προτεραιοτήτων, που αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση τη δημόσια υγεία, σε μία άνευ προηγουμένου κρίση», ενώ η 69χρονη συνταξιούχος Ρετζίνα Μάσπερ διατείνεται πως «είναι ένα καλό σύστημα κι είναι προτιμότερο από το να καταλήξουμε στο νοσοκομείο».

Δεν είναι της ίδιας άποψης η 18χρονη φοιτήτρια Καρλότα Λοκατέλι που θεωρεί πως «μόλο που μπορεί να μοιάζει θετική η χρήση του, από την πλευρά μου θεωρώ πως παραβιάζει την ιδιωτική ζωή». Ο ίδιος ο Κόπια παρατηρεί πως οι προσωπικές απεικονίσεις που ερευνώνται παραμένουν μυστικές: «όλα είναι εντελώς νόμιμα», τονίζει, «σε αυτήν την περίοδο έκτακτης ανάγκης, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ENAC μας έχει δώσει άδεια να ελέγχουμε τους πολίτες, σε κλασικές επιχειρήσεις και σε περιστάσεις κρίσεις», όπως και για τις «υπερπτήσεις πάνω από πόλεις». Η άδεια παραχωρήθηκε μέσα στην εβδομάδα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ιταλικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Αντονέλο Σόρο, προειδοποίησε τους βουλευτές για την ανάγκη η χρήση drone «να προστατεύει τη αρχή της αναλογικότητας, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων τους, που είναι ιδιαίτερα επεμβατικές στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής των πολιτών», τονίζοντας πως δεν πειράζει μεν η επιτήρηση 'απρόσωπων' συγκεντρώσεων, αλλά στην περίπτωση ελέγχου εάν τηρείται ο κατ' οίκον περιορισμός εγείρονται ζητήματα, γιατί αφορά «έναν μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ