ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των τριών εκατ. κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο

Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των τριών εκατ. κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο

Πάνω από 3 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό είχαν καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη, εκ των οποίων σχεδόν το 80% στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση ανακοινώσεις επίσημων πηγών μέχρι τη Δευτέρα στις 23:50 (ώρα Ελλάδας).

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο δείχνουν πως έχουν καταγραφεί 3.003.344 κρούσματα μόλυνσης και 209.338 θάνατοι.

Η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο είναι η Ευρώπη, με 1.393.779 κρούσματα και 126.223 θανάτους.

Ενώ οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα και επίσης αυτή όπου η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης που έχουν διαγνωστεί και ανακοινωθεί δεν αποτελεί πάντως παρά κλάσμα του πραγματικού, καθώς πολλές χώρες υποβάλλουν σε εξετάσεις μόνο τους πιο σοβαρά ασθενείς.

Στο ίδιο συμπέρασμα, ότι τα κρούσματα σε διεθνές επίπεδο ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, είχε καταλήξει τη Δευτέρα (27/4) το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, με βάση τη δική του καταμέτρηση.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και «ανησυχεί βαθιά» σχετικά με τον αντίκτυπο της διακοπής των συνήθων υγειονομικών υπηρεσιών, ειδικά για τα παιδιά.

Ειδικότερα, «Η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός ανησυχεί για τις αυξητικές τάσεις στην Αφρική, την ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ασίας.

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει - Ανησυχία για τα παιδιά

«Έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο και πολλή δουλειά να κάνουμε» υπογράμμισε.

Η υφήλιος «έπρεπε να ακούσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον νέο κορωνοϊό από τα τέλη Ιανουαρίου, τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πως οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να υποχρεώσουν τις χώρες να ακολουθήσουν τις συστάσεις τους.

«Ο κόσμος έπρεπε να ακούσει προσεκτικά τον ΠΟΥ, καθώς η έκτακτη ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο κηρύχθηκε την 30η Ιανουαρίου» με, εκείνη της εποχή, εκτός της Κίνας, 82 κρούσματα και κανέναν θάνατο, είπε ο ίδιος.