ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών

Κορωνοϊός - Βρετανία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών
Dominic Lipinski/PA via AP

Η Βρετανία κατέγραψε 739 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, ένας αριθμός αυξημένος σε σχέση με την Πέμπτη, με το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό να ανέρχεται στους 27.510 στη χώρα, τη δεύτερη πλέον πληγείσα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η κυβέρνηση πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς πέρασε τον στόχο της να διεξαγάγει 100.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα στα τέλη Απριλίου, έναν πυλώνα στη μάχη της εναντίον του νέου κορωνοϊού.

«Το 24ωρο έως τις 9 το πρωί τοπική ώρα της 1ης Μαϊου, διεξήχθησαν 122.347 τεστ στη Βρετανία», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Η Βρετανία πέρασε την κορύφωση της πανδημίας, χάρη στις θυσίες των πολιτών, και απέφυγε μία ανεξέλεγκτη και καταστροφική» επιδημία που θα μπορούσε να προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον την Πέμπτη κατά την πρώτη του εμφάνιση στην καθιερωμένη ενημέρωση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας, από τότε που νόσησε από τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα ένα συνολικό σχέδιο που θα καλύπτει την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και την επιστροφή στην εργασία, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τα πέντε κριτήρια που έχει ήδη γνωστοποιήσει η κυβέρνηση και κυρίως τη διατήρηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού στο χαμηλότερο επίπεδο. «Είναι σημαντικό να μην πέσουμε πάνω σε μία ακόμη καταστροφή», είπε και εξήγησε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα πρέπει να οδηγεί στην αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού πάνω από το όριο του 1, που θα σήμαινε γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Ανακοίνωσε ακόμη, με βάση τα νέα δεδομένα ότι ο αριθμός των νεκρών του τελευταίου 24ώρου έφτασε τους 26.711, στο σύνολο των χώρων υγείας και φροντίδας στη Βρετανία, κατά 647 περισσότεροι από χθες. Για τους αριθμούς των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες είπε ότι έφτασαν τα 81.611.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να ενεργήσει, επιβάλλοντας το lockdown πολύ αργά, λέγοντας ότι η Βρετανία «έκανε το σωστό, την κατάλληλη στιγμή», έτσι ώστε τα μέτρα να συμπίπτουν με την έξαρση του ιού. Σε ότι αφορά τη σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης - απαντώντας σε ερώτηση για το ότι η Βρετανία κατέχει τον χειρότερο απολογισμό σε απώλειες ζωών - είπε ότι μία πραγματική σύγκριση θα είναι δυνατή στο τέλος του προβλήματος, και πρόσθεσε ότι το lockdown επιβλήθηκε σχετικά νωρίτερα από ότι στην Γαλλία και την Ισπανία. Επίσης απορριπτικός ήταν ως προς τον όρο «λιτότητα» ως τρόπο για να ανακτήσει τις δυνάμεις της η οικονομία, μετά από την άρση του lockdown.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνηση, σερ Πάτρικ Βάλανς, παρουσίασε τα δεδομένα με την πτώση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, όπως και της μείωσης των θανάτων από τα διαγνωσμένα περιστατικά.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για ένα εμπεριστατωμένο πλάνο την επόμενη εβδομάδα με τα επόμενα βήματα εν μέσω της πανδημίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιέρ Στάρμερ, σχολίασε ότι πρόκειται για μία απόφαση στη σωστή κατεύθυνση, την οποία το κόμμα των Εργατικών ζητά επανειλημμένα εδώ και καιρό.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ