ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Νέα Υόρκη: Παιδιά νοσηλεύτηκαν με φλεγμονώδη νόσο που ίσως συνδέεται με τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός - Νέα Υόρκη: Παιδιά νοσηλεύτηκαν με φλεγμονώδη νόσο που ίσως συνδέεται με τον κορωνοϊό
AP Photo

Περίπου 15 παιδιά νοσηλεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης πάσχοντας από μια φλεγμονώδη νόσο που ενδέχεται να σχετίζεται με τον νέο κορωνοϊό, δεκάδες κρούσματα της οποίας έχουν ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές.

Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύτηκαν από τις 17 Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου και ήταν ηλικίας από 2 μέχρι 15 ετών. Όλα τα παιδιά είχαν πυρετό και ορισμένα έφεραν δερματικά εξανθήματα, ή παρουσίαζαν κοιλιακό πόνο, εμετούς ή διάρροια, ανέφεραν οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης. Τα συμπτώματά τους μοιάζουν με αυτά του συνδρόμου Kawasaki, μιας φλεγμονώδους νόσου που συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών ή με αυτά του συνδρόμου τοξικού σοκ, το οποίο συνδέεται με την υπερπαραγωγή τοξινών καθώς ο οργανισμός αντιδρά σε μια βακτηριακή λοίμωξη.

Οι μικροί ασθενείς έλαβαν θεραπεία και κανένα δεν πέθανε.

Η υπεύθυνη της υπηρεσίας υγείας του δήμου, η Δρ. Όξιρις Μπάρμποτ, είπε ότι δεν έχει βρεθεί κάποια σχέση της ασθένειας αυτής με την Covid-19. Από τα παιδιά που ασθένησαν, τα 4 βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό και άλλα 6 είχαν αντισώματα.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Μαθαίνουμε καθημερινά πράγματα για το πώς λειτουργεί η Covid-19», εξήγησε η Μπάρμποτ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Μολονότι ο αριθμός των παιδιών που παρουσίασαν αυτό το σύνδρομο είναι μικρός σε σύγκριση με τον αριθμό των ασθενών με Covid-19 στη Νέα Υόρκη, ο ντε Μπλάζιο είπε ότι «είναι αρκετά μεγάλος για να μας ανησυχεί».

Οι υπηρεσίες υγείας εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα κρούσματα, αλλά μόνο τα παιδιά που ήταν πιο σοβαρά έφτασαν μέχρι το νοσοκομείο.

Ο δήμαρχος κάλεσε όλους τους γονείς να επαγρυπνούν και να αναφέρουν στους επαγγελματίες υγείας αν κάποιο παιδί παρουσιάσει παρόμοια συμπτώματα. Σε επιφυλακή θα πρέπει να είναι και οι παιδίατροι.

Πολλές παρόμοιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν πρόσφατα στην Ευρώπη, κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό. Η Μπάρμποτ είπε σήμερα ότι κρούσματα εμφανίστηκαν επίσης στη Φιλαδέλφεια και τη Βοστόνη.

Χωρίς θεραπεία, η Kawasaki και το σύνδρομο του τοξικού σοκ μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο, σε ορισμένες περιπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ