ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 473 Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους στο εξωτερικό

Κορωνοϊός: 473 Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους στο εξωτερικό
AP Photo/Emrah Gurel

Σε 473 ανέρχονται οι Τούρκοι πολίτες που ζούσαν στο εξωτερικό κι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων για το έργο του υπουργείου του σε σχέση με την κρίση αυτή.

Ο κ. Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι τα 350 από αυτά τα θύματα της πανδημίας επαναπατρίστηκαν για τις κηδείες τους.

Ακόμη, ενημέρωσε ότι συνολικά μέχρι τώρα έχει γίνει επαναπατρισμός 65.000 και πλέον Τούρκων πολιτών από 103 χώρες.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διαβεβαίωσε επίσης ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του προσπαθούν να ανταποκριθούν σε πληθώρα αιτημάτων Τούρκων πολιτών ανά τον κόσμο «από την Ευρώπη έως την Αφρική, από την Ασία έως την Λατινική Αμερική», ενώ διαβεβαίωσε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ θα συνεχίσει τις προσπάθειες να οργανώσει τον επαναπατρισμό Τούρκων υπηκόων από το εξωτερικό το προσεχές διάστημα.

Το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων

Σε νέο διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος, που πραγματοποίησε μετά από κυβερνητική σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αρχή θα γίνει με την παροχή άδειας διάρκειας τεσσάρων ωρών στους πολίτες άνω των 65 και κάτω των 20 για να βγουν από το σπίτι μια φορά την εβδομάδα σε ξεχωριστές ημέρες.

Επίσης θα αρθούν οι περιορισμοί για τις μετακινήσεις σε επτά πόλεις εξαιρουμένων όμως της Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Άγκυρας όπου έχουν παρουσιαστεί τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότεροι θάνατοι από κορωνοϊό.

«Ο αριθμός των ασθενών μας μειώνεται. Αντίθετα, ο αριθμός των ασθενών που αναρρώνουν αυξάνεται σημαντικά. Έχουμε συνειδητά κάνει όλα τα βήματα από την πρώτη ημέρα της επιδημίας στη χώρα μας. Λάβαμε κάθε είδους μέτρα με βάση τις συστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής. Φτάσαμε σε ένα σημαντικό σημείο καμπής. Κρατήσαμε το ποσοστό θνητότητας πολύ χαμηλό και αποτρέψαμε την εξάπλωση της νόσου», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ