ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πάνω από τρία εκατομμύρια νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πάνω από τρία εκατομμύρια νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Bebeto Matthews

Από τις 21 Μαρτίου σε περίπου 33 εκατομμύρια ανέρχονται οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Εκατομμύρια περισσότεροι Αμερικάνοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι απολύσεις αφορούν ακόμα περισσότερους κλάδους της οικονομίας και αναμένεται να είναι αυξημένες παρόλο που αρκετά τμήματα της χώρας χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία στα 3,169 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 2 Μαΐου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας, από το αναθεωρημένο επίπεδο των 3,846 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 3,0 εκατ. αιτήσεις για την προηγουμένη εβδομάδα, συγκριτικά με τα 3,839 εκατ. που ανακοινώθηκαν αρχικά για την εβδομάδα έως τις 25 Απριλίου.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή εβδομάδα μείωσης στον αριθμό των αιτήσεων, από τότε που ανακοινώθηκε το επίπεδο ρεκόρ των 6,867 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 28 Μαρτίου.

Τα στοιχεία για την περασμένη εβδομάδα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας από τις 21 Μαρτίου στα 33 εκατ. περίπου.

Υποσιτισμένο ένα στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ

Σχεδόν το ένα παιδί στα πέντε δεν τρώει όταν πεινάει στις Ηνωμένες Πολιτείες αφότου η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να πλήττει τη χώρα, καταγράφει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες από αμερικανικό ινστιτούτο μελετών.

Το Brookings Institution ανέλυσε τα αποτελέσματα δύο ερευνών που έγιναν πρόσφατα σε εθνικό επίπεδο για να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Στη μία από αυτές τις δύο μελέτες, το 17,4% από τις μητέρες παιδιών 12 ετών και κάτω που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησε ότι δεν μπορεί να θρέψει επαρκώς τα παιδιά λόγω έλλειψης χρημάτων.

«Είναι ολοφάνερο ότι τα πιο μικρά παιδιά πλήττονται από διατροφική ανασφάλεια σε βαθμό άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή» στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου , τονίζει η Λόρεν Μπάουερ, που συνέταξε την έκθεση για το Brookings Institution.

«Η διατροφική ανασφάλεια των νοικοκυριών με παιδιά 18 ετών και μικρότερα αυξήθηκε κατά 130% σε σύγκριση με το 2018», διαπιστώνει η ίδια.

Ορισμένοι γονείς είναι αναγκασμένοι να μειώνουν την ποσότητα των γευμάτων, ακόμη και να παραλείπουν γεύματα των παιδιών τους, προειδοποιεί η ερευνήτρια.

Τονίζει επίσης ότι το πρόβλημα επιδεινώνει η διακοπή των προγραμμάτων προσφοράς γευμάτων στα παιδιά στα σχολεία, αφού έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας, και καλεί τις αρχές να προσφέρουν βοήθεια στην πιο ευάλωτη μερίδα του πληθυσμού.

Το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα αύριο, εκτιμάται ότι πλησίασε το 20%, επίπεδο που η χώρα είχε να γνωρίσει από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ