ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις και στην Ευρώπη - Εκατοντάδες συλλήψεις και χάος στις ΗΠΑ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις και στην Ευρώπη - Εκατοντάδες συλλήψεις και χάος στις ΗΠΑ
AP Photo/Julio Cortez

Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επεκτείνονται οι διαδηλώσεις για την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό –πρώην πλέον- αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, όπου για πέμπτο βράδυ σημειώθηκαν μαζικές πορείες, επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή σε Λονδίνο, Βερολίνο και Κοπεγχάγη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές γονάτισαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου φωνάζοντας «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη» και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το κοινοβούλιο και κατέληξαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο κρατώντας πόστερ που έγραφαν «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ», «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» και «Ποιός θα είναι ο επόμενος;».

«Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» ήταν το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών στην Κοπεγχάγη, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην αμερικανική πρεσβεία.

Η κυβέρνηση Τραμπ «παγώνει» την Εθνοφρουρά

Χιλιάδες διαδηλωτές αγνόησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και συγκεντρώθηκαν στους δρόμους σε Μινεάπολης, Νέας Υόρκης, Σικάγο, Μαϊάμι, Λος Άντζελες, Φιλαδέλφεια, Ουάσιγκτον και άλλων αμερικανικών πόλεων, το βράδυ του Σαββάτου.

Σε περισσότερες από 340 συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές στη Νέα Υόρκη, 70 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Ατλάντα, 27 στο Σιάτλ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων στη Μινεάπολη με τις αρχές να κάνουν λόγο για περίπου 75 άτομα.

https://www.instagram.com/p/CA0STpYl9ZK

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς επί του παρόντος, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, καθώς γιγαντώνεται το κύμα διαμαρτυρίας σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις.

«Δεν θα ομοσπονδιοποιήσουμε την Εθνοφρουρά για την ώρα. Αν κριθεί απαραίτητο, έχουμε περισσότερα στρατιωτικά μέσα που μπορούμε να αναπτύξουμε...αν οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση», είπε ο Ο΄Μπράιαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για την επιβολή του νόμου θα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια των δημάρχων και των κυβερνητών.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζονται οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι για να διατηρήσουν τον έλεγχο των πόλεών τους», είπε.

Η Εθνοφρουρά ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι 5.000 στρατιώτες και σμηνίτες της έχουν ενεργοποιηθεί σε 15 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, αλλά ότι «οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε επίπεδο πολιτειών και σε τοπικό επίπεδο παραμένουν υπεύθυνες για την ασφάλεια».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι έτοιμοι να αναπτυχθούν είναι άλλοι 2.000 άνδρες της Εθνοφρουράς.

Συλλήψεις και πλαστικές σφαίρες κατά δημοσιογράφων

Μετά τη σύλληψη του μαύρου δημοσιογράφου του CNNi την Παρασκευή στον αέρα, αλλά και τις πλαστικές σφαίρες που δέχτηκαν μία δημοσιογράφος και ένας κάμεραμαν στο Λούισβιλ του Κεντάκι, τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ πληθαίνουν στις ΗΠΑ.

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν την Κυριακή από σφαίρεςκαλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολη το Σάββατο το βράδυ, την ώρα που κάλυπταν τα επεισόδια.

Η δημοσιογράφος των Los Angeles Times, Molly Hennessy-Fiske ,τραυματίστηκε στο πόδι από πλαστικές σφαίρες και κατήγγειλε μέσω Twitter τη χρήση χημικών κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις, παρά το γεγονός ότι όλοι φώναζαν για την ιδιότητά τους και τους έδειχναν τις ταυτότητές τους. Ένας ακόμα ανταποκριτής των Los Angeles Times χρειάστηκε να νοσηλευτεί λόγω τραυματισμού από πλαστικές σφαίρες.

Η φωτορεπόρτερ και συγγραφέας Linda Tirano, η οποία έχει συνεργαστεί -μεταξύ άλλων- με τον Guardian, έχασε πλήρως την όρασή της από το αριστερό μάτι μετά από πλαστική σφαίρα στο πρόσωπό της.

Ο Michael Anthony Adams του Vice in Minneapolis ανήρτησε στο twitter ένα βίντεο όπου ακούγεται ο ίδιος να φωνάζει οτι είναι δημοσιογράφος την ώρα που ένας αστυνομικός τον ρίχνει στο έδοαφος κι ένας άλλος τον ψεκάζει με σπρέι πιπεριού.

O βραβευμένος φωτορεπόρτερ Tom Aviles χτυπήθηκε με πλαστική σφαίρα και συνελήφθη στη Μινεάπολη.

Το συνεργείο του CBS News στη Μινεάπολη δέχθηκε πλαστικές σφαίρες την ώρα που στο σημείο όπου βρισκόταν δεν συνέβαινε απολύτως τίποτα.

Τέσσερις οι νεκροί

Το πτώμα ενός άνδρα βρέθηκε κοντά σε ένα καμένο αυτοκίνητο το πρωί της Κυριακής στη Μινεάπολη, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε γύρω στις 04H00 τοπική ώρα για ένα όχημα το οποίο φλεγόταν, σύμφωνα με τον Τζον Έλντερ, τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της πόλης.

Όταν οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά οι αστυνομικοί βρήκαν το πτώμα ενός άνδρα που βρισκόταν σε απόσταση μερικών μέτρων από το καμμένο αυτοκίνητο και το οποίο έφερε μώλωπες. Η ταυτότητα του θύματος και η αιτία θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τους αστυνομικούς του εγκληματολογικού, οι οποίοι έχουν σπεύσει επί τόπου, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού.

Ένας 21χρονος άνδρας πέθανε το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο του Ντιτρόιτ. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει αρχικά πως ο εν λόγω άνδρας ήταν 19 ετών και δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν συμμετείχε στις διαμαρτυρίες. Όπως έγινε γνωστό, ο 21χρονος έπεσε νεκρός από πυρά που προήλθαν από ένα γκρι SUV.

Όπως μετέδωσε το CNNi, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από πυρά στο κέντρο της Ινδιανάπολης το βράδυ του Σαββάτου. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για το περιστατικό και έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Ράνταλ Τέιλορ, αποκάλυψε επίσης πως τραυματίστηκε ελαφρά και ένας αστυνομικός.

Νεκρός από πυρά έπεσε και ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός -μέλος υπηρεσίας που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Στο περιστατικό τραυματίστηκε και ένας ακόμη ομοσπονδιακός αστυνομικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ