ΚΟΣΜΟΣ

Ασίγαστη η οργή στις ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις Τραμπ για «βαριά οπλισμένους στρατιώτες»

Ασίγαστη η οργή στις ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις Τραμπ για «βαριά οπλισμένους στρατιώτες»
AP Photo

Με πεδίο μάχης εξακολουθούν να μοιάζουν, για έβδομη ημέρα, πολλές περιοχές των ΗΠΑ, καθώς οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του άoπλου μαύρου άνδρα που, σύμφωνα και με το ιατροδικαστικό πόρισμα, πέθανε από ασφυξία στα χέρια του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Τουλάχιστον 40 πόλεις της χώρας έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας με στόχο τον περιορισμό των επεισοδίων ενώ μέλη της Εθνοφρουράς έχουν ενεργοποιηθεί σε τουλάχιστον 23 πολιτείες και στην Ουάσινγκτον.

Το πόρισμα του ιατροδικαστή που όρισε η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ και αναφέρει πως ο θάνατός του είναι αποτέλεσμα «ανθρωποκτονίας» και συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «ασφυξία λόγω της πίεσης που δέχθηκε στο λαιμό και την πλάτη, που οδήγησαν σε μειωμένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο» έριξε νέο λάδι στη φωτιά.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, η ανεξάρτητη έκθεση του ιατροδικαστή εμπλέκει και τους άλλους αστυνομικούς στον θάνατό του, ως απευθείας υπεύθυνους για τον θάνατο του Φλόιντ.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την απαγγελία κατηγοριών και στους άλλους τρεις αστυνομικούς που αναμείχθηκαν στο νέο περιστατικό ρατσιστικής βίας κατά μαύρων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο άνθρωπος που φαίνεται στο βίντεο να πατά αλύπητα στον λαιμό επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα τον άοπλο 46χρονο αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ενώ οι άλλοι τρεις είναι ελεύθεροι, έχοντας απολυθεί από το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης, όπου υπηρετούσαν μέχρι τις 25 Μαΐου, οπότε έλαβαν χώρα τα τραγικά γεγονότα.

Μέχρι στιγμής, από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι και πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί. Ανάμεσα στους νεκρούς ένας αγαπητός μαύρος ιδιοκτήτης εστιατορίου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Δευτέρα, όταν στελέχη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν πλήθος που διαδήλωνε εναντίον των σκοτωμών μαύρων από την αστυνομία, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ, υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί διεξοδική έρευνα.

Λεηλασίες και καταστροφές

Τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) το κέντρο του Μανχάταν μετατράπηκε σε «θέατρο» λεηλασιών, γεγονός που ώθησε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να ανακοινώσει την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, για περισσότερες ώρες, σήμερα.

Καταστήματα γνωστών εταιρειών, όπως των Nike και Michael Kors, στην 5η Λεωφόρο, καταστήματα με ηλεκτρονικά, κινητά τηλέφωνα, Lego και άλλα στις λεωφόρους του Midtown λεηλατήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέτρο άνευ προηγουμένου, στις 23:00 τοπική ώρα (στις 06:00 ώρα Ελλάδας).

Ομάδες νεαρών κυκλοφορούσαν από τον έναν δρόμο στον άλλον, ενώ ολόκληρες οδοί σε αυτή την πολύ τουριστική υπό κανονικές συνθήκες συνοικία αλλά εγκαταλελειμμένη εξαιτίας της πανδημίας είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Πλάνα που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NY1 κατέγραψαν τη λεηλασία σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών της αλυσίδας Best Buy, πριν οι δράστες συλληφθούν.

Η επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας ανακοινώθηκε μερικές ώρες νωρίτερα από τον δήμαρχο και τον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, μετά τις διαδηλώσεις και τις λεηλασίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ειδικά στη συνοικία Σόχο.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία στο Σεντ Λούις, στην πολιτεία του Μιζούρι, ανακοίνωσε ότι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. Ένα ακόμη αστυνομικός τραυματίστηκε στο Λας Βέγκας.

Η αμερικανική οικονομική πρωτεύουσα ακολούθησε τα βήματα άλλων περίπου σαράντα μεγάλων πόλεων που επέβαλαν αυτό το μέτρο στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση εν μέσω των διαδηλώσεων και των ταραχών που πυροδότησε ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ την περασμένη Δευτέρα στη Μινεσότα.

Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και τα τραύματά τους θεωρείται ότι "δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους", ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Η υπόθεση του θανάτου του Φλόιντ μετατράπηκε σε νέο σύμβολο της αστυνομικής βαρβαρότητας με θύματα μέλη της μειονότητας των μαύρων.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές νωρίτερα, με περίπου χίλιους ανθρώπους να συγκεντρώνονται στην Times Square, και άλλους τόσους στο Μπρούκλιν. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε μετά το απόγευμα.

Τραμπ: «Εγχώρια τρομοκρατία» οι διαδηλωτές

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ανυποχώρητος, αναγγέλλοντας τη νύχτα ότι διέταξε να αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «εγχώρια τρομοκρατία» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών και «ντροπή» τις ταραχές της Κυριακής στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους».

«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», απείλησε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Καθώς ο Τραμπ επέμενε ότι θα αποκαταστήσει την τάξη, έξω από το κτίριο γινόταν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να διαλυθούν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί.

floyd11


Από τις διαδηλώσεις στην Καλιφόρνια (Πηγή: AP Photo/Ringo H.W. Chiu)


Αστυνομικοί, αρκετοί έφιπποι, έκαναν κατόπιν έφοδο για να απωθήσουν τους κυρίως ειρηνικούς διαδηλωτές.

Μετά το τέλος του διαγγέλματός του, ο Τραμπ περπάτησε ως την εμβληματική αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο Πάρκο Λαφαγιέτ, ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο — το κτίριο υπέστη φθορές στα επεισόδια της προηγουμένης — με ελικόπτερα να πετούν από πάνω και δεκάδες στελέχη της προεδρικής ασφάλειας να τον πλαισιώνουν.

Στον ναό αυτόν, που αποκαλείται «η εκκλησία των προέδρων», έχουν πάει όλοι οι εν ενεργεία αρχηγοί του κράτους των ΗΠΑ από το 1816, όταν ανεγέρθηκε.

«Έχουμε μια σπουδαία χώρα», είπε ο Τραμπ φωτογραφιζόμενος μπροστά στην εκκλησία, κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Πυρά Μπάιντεν

Τα περί στρατού έγιναν αφορμή για έντονη πολιτική αντιπαράθεση, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι χρησιμοποιεί τον στρατό των ΗΠΑ «εναντίον του αμερικανικού λαού» και κατήγγειλε το γεγονός ότι έγινε χρήση δακρυγόνων εναντίον «ειρηνικών διαδηλωτών» για να φωτογραφηθεί μπροστά σε μια εκκλησία και να προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στον ίδιο.

«Χρησιμοποιεί τον αμερικανικό στρατό εναντίον του αμερικανικού λαού. Εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών κι έριξε πλαστικές σφαίρες. Για μια φωτογραφία», ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά την απρογραμμάτιστη επίσκεψη του Τραμπ σε μια εμβληματική εκκλησία σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο η οποία υπέστη φθορές στα επεισόδια της Κυριακής στην Ουάσινγκτον.

Αλλά και άλλοι Δημοκρατικοί πολιτικοί καταδίκασαν την απειλή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ να αναπτύξει τον στρατό εάν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες των πολιτειών δεν εφαρμόσουν τις εντολές του για να αποκατασταθεί η τάξη.

«Αυτά δεν είναι λόγια προέδρου. Αυτά είναι λόγια δικτάτορα», έκρινε η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις αντιδρώντας στην παρέμβαση του Τραμπ, ενώ στηλίτευσε επίσης το ότι η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προτού εξαπολύσει έφοδο για να απωθήσει διαδηλωτές προκειμένου ο Τραμπ να πάει να φωτογραφηθεί σε μια εκκλησία αμέσως μετά το διάγγελμά του.

«Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτός ο πρόεδρος;» διερωτήθηκε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ προσωπικά ευθύνεται για το ότι χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα πριν πάει να φωτογραφηθεί «παριστάνοντας τον νταή».

«Τα λόγια του δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Οι πράξεις του αποκαλύπτουν την αληθινή του φύση», πρόσθεσε ο Σούμερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ