ΚΟΣΜΟΣ

Συνέχεια στην κόντρα Τραμπ-Τwitter: Μπλόκαρε προεκλογικό του βίντεο στη μνήμη του Φλόιντ

Συνέχεια στην κόντρα Τραμπ-Τwitter: Μπλόκαρε προεκλογικό του βίντεο στη μνήμη του Φλόιντ
AP Photo/Patrick Semansky

Νέο επεισόδιο στη διαμάχη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά την απόφαση του τελευταίου να μπλοκάρει ένα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, επικαλούμενο την πολιτική της πλατφόρμας για τα πνευματικά δικαιώματα.

Το βίντεο, το οποίο αποτελείται από ένα κολλάζ βίντεο και φωτογραφιών από διαδηλώσεις και ταραχές που ξέσπασαν μετά τον φόνο του 46χρονου Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς, με τον Τραμπ να ακούγεται να μιλά.

Ο θάνατος του Φλόιντ έχει προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Το Twitter επεσήμανε ότι το βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ παραβιάζει την πολιτική του περί πνευματικών δικαιωμάτων.

«Ανταποκριθήκαμε σε βάσιμες καταγγελίες που μας έκαναν ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων ή οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους», εξήγησε εκπρόσωπος του Twitter.

Η προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στις 3 Ιουνίου το βίντεο αυτό, που διαρκεί 3 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα και είχε ανάβει στο κανάλι YouTube του Τραμπ.

Το βίντεο είναι ακόμη διαθέσιμο στο YouTube και μέχρι τώρα έχει 60.000 views και 13.000 likes.

«Τρομοκράτες οι διαδηλωτές»

Παράλληλα, ένα γράμμα που κοινωποίησε μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο οποίο χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα σε ένα πάρκο κοντά στον Λευκό Οίκο, προκάλεσε νέο κύκλο αντεγκλήσεων.

Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με τη βία από το πάρκο Lafayette και το γράμμα με αποστολέα τον πρώην δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ Τζον Ντόουντ απευθύνεται στον πρώην υπουργό Άμυνας και στρατηγό των πεζοναυτών Τζειμς Ματίς.

«Οι ψεύτικοι διαδηλωτές κοντά στο Lafayette δεν ήταν ούτε ειρηνικοί ούτε πραγματικοί (σ.σ. διαδηλωτές) υποστήριζε στο γράμμα ο Ντόουντ χωρίς να παρέχει κανένα στοιχείο. «Είναι τρομοκράτες που χρησιμοποιούν δειλούς, γεμάτους με μίσος, φοιτητές, για να καίνε και να καταστρέφουν. Κακομεταχειρίστηκαν και έδειξαν ασέβεια απέναντι στην αστυνομία την ώρα που εκείνη ετοιμαζόταν για την απαγόρευση κυκλοφορίας».

Ο Τραμπ κρατά σκληρή στάση απέναντι στους διαδηλωτές, τονίζοντας ότι τα βίαια επεισόδια και οι λεηλασίες στα καταστήματα αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ. Μάλιστα στις αρχές της εβδομάδας διεμήνυσε ότι θα μπορούσε να στείλει στρατό σε πόλεις και πολιτείες για να «λυθεί το πρόβλημα» εάν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες δεν ανακτούσαν τον έλεγχο της κατάστασης, όπως απαίτησε.

Ωστόσο, η στάση του φαίνεται να μαλακώνει τις τελευταίες ημέρες και τη Τετάρτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις.

«Εξαρτάται, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε», απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax εάν σκοπεύει πράγματι να στείλει τον στρατό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ