ΚΟΣΜΟΣ

«Νόμιζα ότι θα με σκότωναν»: Δύο φοιτητές στις ΗΠΑ μιλούν για τη βίαιη προσαγωγή τους

«Νόμιζα ότι θα με σκότωναν»: Δύο φοιτητές στις ΗΠΑ μιλούν για τη βίαιη προσαγωγή τους
CNNi

«Φοβήθηκα πως θα με σκότωναν»: η φοιτήτρια Τανίγια Πίλγκριμ, που πριν από μερικές ημέρες έγινε αποδέκτης αστυνομικής βίας στο περιθώριο μιας διαδήλωσης για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, χρησιμοποίησε αυτά τα λόγια σε συνέντευξή της στο CNNi για να περιγράψει τα συναισθήματά της για τη βίαιη προσαγωγή της από αστυνομικούς στην Ατλάντα.

Η Πίλγκριμ και ο φίλος της, Μεσάια Γιανγκ, επέστρεφαν στο σπίτι όταν αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου τέιζερ στο νεαρό φοιτητή και έβγαλαν με τη βία την κοπέλα από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.

«Νόμιζα ότι θα με σκότωναν» είπε η Πίλγκριμ, μιλώντας στο CNNi και την εκπομπή «New Day» που προβλήθηκε την Τετάρτη.

«Πραγματικά τίποτα δεν δικαιολογούσε αυτή την πράξη. Όταν συνειδητοποίησα ότι κανείς από αυτούς δεν είχε λόγο να μας συλλάβει σκέφτηκα ότι αυτό θα ήταν το τέλος» συνέχισε η ίδια.

Η απίστευτη βιαιότητα απέναντι στους δύο φοιτητές καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο αναδημοσιεύουν όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Στα πλάνα, καταγράφηκαν οι δύο αστυνομικοί να σπάνε τα παράθυρα του ΙΧ στο οποίο επέβαιναν οι φοιτητές, να τραβάνε μια γυναίκα έξω και να χρησιμοποιούν όπλο τέιζερ για να ακινητοποιήσουν έναν άνδρα.

Οι επιβάτες του οχήματος, που ταυτοποιήθηκαν αργότερα ως οι Πίλγκριμ και Γιανγκ, είναι και οι δύο φοιτητές των κολλεγίων Spelman και Morehouse αντίστοιχα -δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που διαχρονικά αποτελούν επιλογή των μαύρων φοιτητών.

Τι συνέβη

Οι δύο φοιτητές βρίσκονταν στο δρόμο για το σπίτι τους, αφού είχαν βγει να για να πάρουν φαγητό, όταν έπεσαν σε κίνηση της διαδήλωσης στην πόλη.

Η διαδήλωση της Ατλάντα ήταν μια από τις πολλές που διοργανώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε πόλεις των ΗΠΑ από πολίτες που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία κατά των πολιτών.

Έξι αστυνομικοί της Ατλάντα κατηγορούνται για χρήση υπερβολικής βίας κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της κομητείας του Φούλτον Πολ Χάουαρντ.

Δύο από τους αστυνομικούς έχουν ήδη απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους.

«Ήταν μία από τις δυσκολότερες στιγμές που έχω αντιμετωπίσει στη ζωή μου. Ακόμη δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω τι έχει συμβεί. Προσπαθώ να αποστασιοποιηθώ από αυτό, να βγάλω τον εαυτό μου από αυτή την κατάσταση, αλλά είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσω», είπε ο Γιανγκ και συμπλήρωσε ότι ακόμη δεν έχει παρακολουθήσει το βίντεο του περιστατικού.

«Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι. Αυτή τη στιγμή είναι για εμένα δύσκολο. Προτιμώ απλά, να σας πω την αλήθεια, να αναρρώσω».

Ο καρπός του Γιανγκ τραυματίστηκε και έχει περίπου 20 ράμματα στο χέρι ενώ φέρει και μελανιές στα πλευρά του.

Με τη σειρά της, η Πίλγκριμ δήλωσε πως το περισττικό την έχει τραυματίσει.

«Δεν έχω ακόμη μπει στη διαδικασία να καταλάβω όλα όσα συνέβησαν», είπε.

«Δεν θέλω αυτό να συνεχίστει και να δεν θέλω να υπάρξουν άλλα θύματα με τραυματικές εμπειρίες, που δεν θα μπορούν να κοιμηθούν ή να φάνε. Δεν το θέλω αυτό για κανέναν. Είναι αηδιαστικό. Δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

«Είμαι σοκαρισμένη. Έχω δει αυτή την κατάσταση να συμβαίνει πολλές φορές. Είχαμε την περίπτωση του Φλόιντ, εκτός από εκείνον έχουν πεθάνει πολλοί άνθρωποι ακόμη. Είναι ανούσιο».

Η ίδια αναφέρθηκε, μάλιστα, σε άλλα περιστατικά θανάτων μαύρων πολιτών από αστυνομικούς, όπως την περίπτωση της Μπριόνα Τάιλορ και του Όχμαντ Άρμπερι.

«Αυτό που συμβαίνει είναι παράλογο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένας από τους αστυνομικούς έγραψε σε μία επίσημη αναφορά ότι χρησιμοποίησε το όπλο τέιζερ επειδή δεν ήταν σίγουρος εάν οι δύο νέοι οπλοφορούσαν.

«Είναι κάτι που έχουμε δει και στο παρελθόν. Υπήρξε μια προσπάθεια “δολοφονίας” του χαρακτήρα των δύο αυτών νεαρών ανθρώπων, μια προσπάθεια να ειπωθεί πως ήταν οπλισμένοι. Δεν υπήρξε ποτέ όπλο» δήλωσε ο δικηγόρος του Γιανγκ, Μαγούλι Ντέιβις.

Μάλιστα, όπως γράφει το CNNi, ούτε ο Γιανγκ ούτε η Πίλγκριμ βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες.

«Πρόκειται για δύο εξαιρετικούς φοιτητές από δύο πολύ καλά πανεπιστήμια και υπέροχες οικογένειες. Οπότε η συνήθης τακτική δολοφονίας χαρακτήρων δεν θα έχει αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση».

Μετά από την περιπέτειά του, ο Γιανγκ κάνει έκκληση για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία των ΗΠΑ.

«Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές…» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως όλα πρέπει να «χτιστούν» από το μηδέν.

'I thought I might be killed' -- college student recalls traumatic encounter with Atlanta police, by Aditi Sangal

ΔΗΜΟΦΙΛΗ