ΚΟΣΜΟΣ

«Έδεσε» στη Λιβύη το πλοίο Cirkin που μεταφέρει όπλα από την Τουρκία

«Έδεσε» στη Λιβύη το πλοίο Cirkin που μεταφέρει όπλα από την Τουρκία
twitter

Στο λιμάνι της Μισράτα στη Λιβύη κατάφερε να δέσει το μεσημέρι της Πέμπτης, το πλοίο Cirkin με σημαία Τανζανίας, το οποίο θεωρείται ύποπτο για μεταφορά όπλων.

Το πλοίο, συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες, έσπασε το εμπάργκο προς τη Λιβύη, ξεπερνώντας το εμπόδιο της πολυεθνικής δύναμης «Ειρήνη», που περιορίστηκε μόνο στην παρουσία της ελληνικής φρεγάτας «Σπέτσαι».

Το οχηματαγωγό πλοίο εισήλθε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή που ελέγχουν τα πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης IRINI και κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά της Κρήτης, με κατεύθυνση λιμάνι της Λιβύης.

Ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκής δύναμης έδωσε εντολή στον κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας να απογειώσει ελικόπτερο και να ελέγξει το πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις το ελληνικό ελικόπτερο προσέγγισε το Cirkin, δέχτηκε κλήση από μια τουρκική φρεγάτα που έστειλε το μήνυμα ότι «το τουρκικό πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκή δύναμης διέταξε το ελληνικό ελικόπτερο να επιστρέψει στη φρεγάτα «Σπέτσαι» και η παρακολούθηση συνεχίστηκε.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τέθηκε σε επιφυλακή την Κυριακή, όταν ξεκίνησε ο πλους του σκάφους από την Κωνσταντινούπολη.

Μετά την έξοδό του από τα Δαρδανέλλια, το πλοίο κινήθηκε σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου, ωστόσο παρακολουθείτο στενά από ελληνικής πλευράς.

Η πόλη και το λιμάνι της Μισράτα είναι ένα από τα οχυρά των ισλαμιστικών δυνάμεων που μάχονται υπέρ του τουρκικής καταγωγής, επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορεί επίσης η πληροφορία ότι στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος απογειώθηκε από την τουρκική αεροπορική βάση Ερκιλέτ στην Καισάρεια της Τουρκίας με προορισμό επίσης την Μισράτα, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.

Η Τουρκία διαθέτει ήδη τέσσερις φρεγάτες στην Λιβύη. Με την αποστολή ακόμη τριών, που συνοδεύουν το πλοίο, ανεβάζει τον αριθμό σε επτά. Από την άλλη, στην επιχείρηση Ειρήνη συμμετέχουν 20 ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, μόνο η Ελλάδα έχει στείλει φρεγάτα στην Λιβύη.

Ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού επεσήμανε στον ΑΝΤ1 ότι ο Ερντογάν θέλει να «εμβολίσει» τα ευρωπαϊκά σχέδια.

«Στην ουσία τι λέει ο Ερντογάν ότι εγώ θα συνεχίσω να ελέγχω την ανατ. Μεσόγειο, να κάνω τις επιχειρήσεις στην Λιβύη και να επιζητώ αυτό που πιστεύω ότι μου ανήκει σαν υπερδύναμη που θεωρώ ότι είμαι» υπογράμμισε ο Κοσμάς Χρηστίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ